Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Części do Symasym'a od dj_zibi'ego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Części do Symasym'a od dj_zibi'ego

Witam wszystkich forumowiczów.

Niedawno nabyłem części do Symasym'a od dj_zibiego. Zestaw ten kosztował mnie 130 zł.

W momencie, gdy jeszcze nie dokonałem zakupu wyraźnie zaznaczyłem, że elektroniką interesuję się od niedawna i jestem laikiem. dj_zibi napisał mi, że to nie problem i nie mam się czym martwić, bo jak tylko dostanę części to otrzymam instrukcje co z tym dalej zrobić.

Pytałem również o kalibrację, bo podobno po złożeniu takową trzeba wykonać (domyślam się, że przy pomocy potencjometru), otrzymałem odpowiedź, że również dowiem się, jak to zrobić już po otrzymaniu przesyłki.

Po fakcie, jak otrzymałem przesyłkę, okazało się, że brakuje w niej paru elementów. Część z nich okazała się niestety ciężko dostępna (potencjometry), o czym nie zostałem poinformowany przez dj_zibi'ego, a co wypadałoby zaznaczyć chociażby w momencie gdy pytałem o regulację. O ile jestem w stanie zrozumieć brak bezpieczników w zestawie, o tyle nie wiem dlaczego brakuje w nim również dwóch kondensatorów. Ponadto w zestawie nie było żadnego schematu montażowego, a na płytce są tylko podane numery elementów, bez ich wartości.

Wczoraj dj_zibi obiecał mi wyjaśnić wszystko - jak całość polutować, jak wykonać sekcję zasilającą itp. Gdy odezwałem się do niego o umówionej porze, nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, pomimo statusu "dostępny" i zmieniających się opisów na gadu-gadu.

Osoba ta moim zdaniem zachowała się troszeczkę nie na miejscu. Pozostałych forumowiczów chciałbym prosić o pomoc w złożeniu tego zestawu. Postaram się złożyć Symasym'a na podstawie schematu autora.

Czy mógłbym prosić o informacje dotyczące zasilania? Jak wykonać zasilacz z osobnymi sekcjami zasilającymi? Jaki wpływ ma zasilacz na moc końcową wzmacniacza?
    Pozdrawiam.

:ntd:

jakich czesci brakuje??
    ja rowniez kupilem zestaw od zibiego i brakowalo mi tylko 2 rezystorow (blad zibiego w liczeniu), tranzystorow, kondensatorow wejsciowych i bezpiecznikow z podstawkami.
    schemat jest ogolnie dostepny na stronie autora projektu i jest zgodny z tamtym opisem czesci.

mi zibi pomogl ale tylko w wyjasnieniu kwesti regulacji pradu spoczynkowego. z reszta sobie poradzisz sam.

poczytaj dokladnie watki o tym wzmacniaczu bo w jednym miejscu wydaje sie ze miejsca elementow sa blednie podpisane!! (rezystory chyba r12 i r30)

jak wykonac zasilacz symetryczny masz na stronie glownej.
    Zamieszczone przez DRuMah
    Jaki wpływ ma zasilacz na moc końcową wzmacniacza?
    duzy, bardzo duzy. moc zalezy od napiecia zasilania itp

Skomentuj

DRuMah, po pierwsze - zdecyduj się. Tworzysz temat w celu obsmarowania zibiego, czy pomocy przy składaniu wzmacniacza?

Po drugie, takich osób jak Ty zibi ma codziennie kilka, więc nie dziw się, że nie miał czasu Ci odpowiedzieć - trochę wyrozumiałości.

Nie zdajesz sobie sprawy ile czasu i energi wymagają takie zamówienia, a potem użeranie się z tymi, co nie potrafią czytać.

Zibi nie sprzedaje kitu, tylko części do wzmacniacza, do którego schemat i opis są dostępne na forach - gdybyś tylko czytał uważnie temat poświęcony wzmacniaczowi, znalazłbyś - więc nie dziw się, że nie otrzymałeś nic takiego.

To że nie ma elementów - zdarza się. Mając 50 czy więcej zestawów, z czego co 3 jest inny, można się pomylić. Wystarczy napisać zibiemu - wiem, że dosyła elementy.

W tym temacie, znajdziesz wszystko co potrzebne laikowi do polutowania i uruchomienia wzmacniacza: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=24587

Skomentuj

DRuMah, po pierwsze - zdecyduj się. Tworzysz temat w celu obsmarowania zibiego, czy pomocy przy składaniu wzmacniacza?
        esh0, w którym miejscu "obsmarowałem" dj_zibi'ego? Przedstawiłem tylko swoją sytuację, niema ani jednego słowa wymierzonego przeciwko autorowi. Dlaczego miałbym cokolwiek ukrywać? Tym bardziej, jeśli sytuacja wywołała moje niezadowolenie? Po przeczytaniu tego tematu następny kupujący będzie świadomy tego, że ten zestaw nie jest kompletny, mnie nikt o tym niestety nie poinformował. Kupiłem wszystko od jednej osoby dlatego, żeby nie latać po sklepach i nie grzebać w internecie w poszukiwaniu części a i tak będę musiał to zrobić.
        Po drugie, takich osób jak Ty zibi ma codziennie kilka, więc nie dziw się, że nie miał czasu Ci odpowiedzieć - trochę wyrozumiałości.
        Jestem wyrozumiały- wystarczyłoby mnie poinformować, że pomimo wcześniejszych ustaleń nie jest w stanie wywiązać się z obietnicy.
        Nie zdajesz sobie sprawy ile czasu i energi wymagają takie zamówienia, a potem użeranie się z tymi, co nie potrafią czytać.
        Zdaję sobie sprawę, też jestem administratorem/moderatorem pewnego forum.
        Zibi nie sprzedaje kitu, tylko części do wzmacniacza, do którego schemat i opis są dostępne na forach - gdybyś tylko czytał uważnie temat poświęcony wzmacniaczowi, znalazłbyś - więc nie dziw się, że nie otrzymałeś nic takiego.
        Czytałem na temat wzmacniacza naprawdę sporo, ale przypadek sprawił, że nie trafiłem na temat poświęcony zestawowi sprzedawanemu przez dj_zibi'ego.
        To że nie ma elementów - zdarza się. Mając 50 czy więcej zestawów, z czego co 3 jest inny, można się pomylić. Wystarczy napisać zibiemu - wiem, że dosyła elementy.
        Tu nie chodzi o elementy zapomniane, dj_zibi poinformował mnie, niestety po fakcie, że te elementy po prostu nie wchodzą w skład zestawu.
        W tym temacie, znajdziesz wszystko co potrzebne laikowi do polutowania i uruchomienia wzmacniacza:
        Dziękuję i pozdrawiam.

Skomentuj

DRuMah, kto pyta nie błądzi :) Jeśli nie jest coś napisane, to można się zapytać sprzedawcy co oferuje - gwrantuję Ci, że zawsze odpowie. Więc wina, leży po Twojej (nie zainteresowałeś się zawartością) jak i Zibiego (nie poinformował, że coś nie wchodzi w skład) stronie.

Skoro wszystko się wyjaśniło, zamykam.

Skomentuj

odpowiedź na Temat: Części do Symasym'a od dj_zibi'ego.

Drogi kolego DRuMah Poinformowałem co wchodzi w skład zestawu. Standardowe płytki kondensatory rezystory i tranzystory. Czy jest tu gdzieś wspomniane o PRkach i bezpiecznikach? Dodatkowo chyba we wszystkich przypadkach podaje link do tematu na audiostereo gdzie jest dokładny spis oferowanych czesci:)

Pytałeś się mnie w południe jak to złożyć poprosiłem Ciebie o kontakt wieczorem, dodatkowo podałem ci adres WWW.akustyka.info i powiedziałem gdzie szukać. Na tej stronie jest wszystko opisane o symasymie dokładnie WSZYSTKO co jak gdzie włożyć i gdzie nie włożyć:)

Co do bezpieczników Kondensatora wejściowego którego nie ma w zestawie jak i PRek rozmawialiśmy na GG.

Dla mnie jesteś typowym człowiekiem który nawet nie napisze PW czy maila a już wystawia negatyw dla człowieka :twisted: Twoja postawa mnie śmieszy. Co do mojego GG to jak czesć wie czasem korzysta z niego siostra.

Więc w czym masz panie problem nie wiesz gdzie jaki rezystor dać? Odsyłam WWW.akustyka.info Nie wiesz jak prad spoczynkowy ustawić nie jednemu pomagałem. Pomoge i Tobie. W tym miejscu dziękuje koledze esh0 wie za co.

więc moze kolejnośc powinna byc inna kontakt na GG nie da rady kontakt na PW i maila dopiero na forum a nie od dupy strony :mrgreen:

Prosze moderatora o scalenie twóch tematów.

PS. Miałem już sytuacje gdy ktoś nie mógł dostać PRek czy Kondensaotrów wejściowych u Siebie w mieście czesto dosyłałem je osobie a sam nawet płaciłem za wysyłke ale każdy pisał do mnie a nie na forum:)

Skomentuj

Nie podoba mi się ton, jakim pisana jest odpowiedź, no ale nic na to nie poradzę.
              Przykro mi również, że moja postawa Cię śmieszy - świadczy to jedynie o Twoim braku obiektywizmu.

Od siebie mogę dodać, że nie miałem zielonego pojęcia, że z tego numeru gadu-gadu korzysta więcej niż jedna osoba i w momencie, gdy wiadomości nie są do niej adresowane, najzwyczajniej je ignoruje.
              Jakbym miał tego świadomość to z pewnością podszedłbym do sprawy inaczej.

Skomentuj

pamiętaj że GG to bardzo zawodny komunikator, dużo lepsze są PW lub telefony o który Cię wczoraj prosiem.

śmieszy mnie Twoja postawa a wlaśniwie to iż nie minęło 24 godziny od pierwszej wiadomości od Ciebie a ty już piszesz że tak po prawdzie koles mnie oszukał i nie daje oznak życia:)

Skomentuj

na przyszłość załatwiajcie takie sprawy na gg / pw / telefonicznie czy mailowo...

ps. scaliłem posty.

Skomentuj

dj_zibi, niestety na Twoje nieszczęscie jest coś na rzeczy bo dostałem własnie info od kolesia dla kórego kupiłem u ciebie full zestaw , że brakuje tranów końcowych i kilku drobnych elementów. Sam nie rozpakowywałem przesyłki , po prostu oddałem mu kopertę, którą Ty mi przysłałeś. Więc jaki to full zestaw z parowanymi tranami, których niema? Rozumiem można się mylić ale jak często ? Nie wierze żebyś przewalał dziennie 20 symasymów na poczte żeby ci sie taki zamot robił.

Proszę o wyjaśnienie sprawy i nie mów, że coś tam nie wchodziło w skład zestawu bo ja brałem full i mnie obchodziło tylko to, że koleś siądze i w godzinke bedzie miał uruchomonego wzmaka nie wkładajac w to nic swojego poza cyną.

Skomentuj

Odblokuję temat, aby Zibi mógł się wypowiedzieć. Wszelki wypowiedzi pozostałych osób, oprócz pokrzywdzonych (Yoshi, Drumah) i Zibiego będą od razu usuwane.

Skomentuj

Yoshi to jest lista z forum z audionami z tego kupowałeś.

Koszta zawartosci:
                        -PCB 15pln/szt
                        -kpl kondensatorow 40pln/stereo (4x1000/50 Rubycon ZL , 4x100/50 Panas FC, 2x470/25V panasFC, 14x100n MKS2 WIMA, 2x47nMKS2 WIMA, mikkowe hitano pF) -Stereo
                        -kpl rezystorow met 1% (male 0,6W, BEYSCHLAG, VISHAY YAGEO) 8,5pln/stereo
                        -kpl wszystkich rezystorow czyli metalizowane 0,6W 1% oraz reszta 2W i 5w 13pln/stereo
                        -potenciometr do biasu 1k wieloobrotowy około 2 zalezy od ilości chętnych.
                        Tranzystory o ile pamiętam koncowe po 5zł reszta całość parowana 20zl

Przy zamówieniu PCB i czesci wysyłka gratis.

Yoshi i to powinieneś dostać jeśli tego nie dostałeś to napisz. dziwi mnie jednak to co piszesz o tranzystorach chcoc to było dośc dawno temu lekko ponad miesiąc to pamiętam że twoja paczka jako moda z audiomani była sprawdzona 2x ale widac coś źle zrobiłem. I pragnę zaznaczyć jak Ty brałeś elementy do Syma to miałem zamówień na około 40 kompletów. I mogłem się pomylić i się pomyliłem czasm, albo dałem zamiast 14 kondów 100nF 12, lub umknęły mi rezy 2k.

Pragnę napomnieć iż zdarzały się przypadki np. jednego kolegi z audiostereo któremu wysłałem zamiast 4 to 8 tranów koncowych, była to jedyna osoba która się „przyznała” iż dostała więcej.

A co do kolegi DRuMah to mysle iż wszystko jest wyjaśnione, wystarczyło napisać.

Skomentuj

Prawde mówiąc jak wcześniej czytałem ten temat to sam byłem zaskoczony ale dosłowie po pół godzinie się kolega odzywa na GG i mówi ze mu brakuje częsci :/ . Ja tego nie sprawdzałem a on dopiero wziął się za robotę wzmacniacza, fakt miesiąc ponad minął ale to jest normalne jak sie pracuje po 12 godzin dziennie :wink: .
                          Ja jemu wierze bo nie jest jakimś nowicjuszem w elektronice i też nie ma na pewno zamiaru naciagać na pare częsci. Ja tylko miałem okazję pośredniczyć gdyż kolega mieszka poza krajem.

Zagadne go jeszcze jutro, niech sprawdzi czy mu się gdzieś nic nie zawieruszyło przykadkiem, jak faktycznie nie ma to dam znać.

Skomentuj

OK. Yoshi jak mówie zawsze jak coś to dośle. Więc problemu nie ma.

Skomentuj

Jeśli chodzi o mnie, to wszystkie nieporozumienia sobie wyjaśniliśmy.

Skomentuj

Czaruję...
                              X