Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szczotkowanie aluminium??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

szczotkowanie aluminium??

bardzo powoli ale jednak zblizam sie do zakonczenia prac nad moim symasymem. zastanawiam sie nad wykonczeniem alu. mam za friko malowanie proszkowe ale nie po to inwestuje w alu aby zakryc jego naturalny wyglad....
    ma ktos jakies sposoby na szczotkowane alu??
    bawilem sie dzisiaj na probkach i efekt mnie nie zadawala :neutral:
    mam w pracy takie fajne tabliczki ktorych wyglad chcialbym osiagnac ale niemam jak zrobic fotek...
    najblizej takiego efektu jest to

interesuje mnie osiagniecie zroznicowanego delikatnie koloru
    tutaj widac jaki efekt bym uzyskal poprzez lakierowanie proszkowe

myslalem tez nad wypiaskowaniem alu ale to bedzie z daleka wygladalo zbyt czysto.

ma ktos jeszcze jakies pomysly na wykonczenie??

Weż papier scierny i trzej ruchami prostoliniowymi.
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

polerka w dlon i jedziesz :)

Skomentuj

ilka rodzajow papieru sciernego powiedzby 100,200,500,1000. najpierw i lecisz pokolei. pozniej bierzesz paste Tempo od K2 koszula flanelowa i lecisz z koksem i jak dulin powiedzial ruchy prostoliniowe, ja bym pomyslal na zrobieniem jakiejsc prowadnicy z kilku deseczek. Na koniec futerko albo sztruks i efekt powinien byc taki jak na fotce :)

jesli chcesz efekt zroznicowania koloru to mozesz np w niektorych miejscach uzyc tylko 500 a w niektorych tylko 100.

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
          ilka rodzajow papieru sciernego powiedzby 100,200,500,1000
          bez przesady. bawilem sie papierem 220 i 80. lepsze efekty daje grubszy. chyba nawet na poczatek bym zaryzykowal 40-60 a na koniec max 220!!
          zadnego polerowania tez niechce bo mi sie nie podoba blyszczacy...
          na elektrodzie jest o tym temat ale to nadal nie to o co mi chodzi :neutral:
          porozgladam sie jeszcze jakie efekty daje piaskowanie, szkielkowanie i srutowanie - poprostu szukam czegos ciekawego

w ostatecznosci przelece szczotka druciana, przeszlifuje papierem i dam do lakierowania proszkowego - mozliwe ze daloby sie w tych rowkach napchac wiecej lakieru i bedzie ciemniejszy

czekam na jakies ciekawe pomysly

Skomentuj

Szkeiłkowanie da gladka powierzchnie piaskowanie porysuje ale chyba za mocno a co do srutowania to nie wiem.
            A co do tego grubszego papieru to pewiem jestes ze chcesz potraktowac 80tka?? w tedy rysy ne za glebokie sa??
            Ja bylbym za tym co mowi michone najpierw porysowac grubszym papierem a potem sprawic tymi drobniejszymi zeby rysy wygladaly jak by bylo to pokryte juz lakierem.
            bo mi sie wydaje ze to szczotkowanie to ma byc z widoku porysowana powierzchnia a przy dotknieciu palcem gladziutka a jak potraktujesz alu papierem 80 to po prostu beda wyczuwalne rysy.
            A no i nie dawaj papieru 40!!! bo tak porysujesz ze potem kupa czasu spedzona na wyrownywaniu.
            Postaram sie jutro wykonac sobie probke i jak kuzyn bedzie laskaw to fotki podesle :grin:

[ Dodano: 2007-06-14, 22:14 ]
            No i zeby uzyskac taki polysk jak masz na zdjeciach to polerka musi byc!!!
            Pozdro!!!

Skomentuj

papierem 80 juz bawilem sie i efekt jest dobry

nie chodzi mi o to zeby sie blyszczalo bo niema tak byc - poprostu chce mies wyrazne wzory a nie delikatna strukture
              co do powierchni to i tak calosc bedzie lakierowana bezbarwnie proszkowo - nie do zarysowania :mrgreen:

zalezy mi glownie na tym aby uzyskac wyrazne zroznicowane kolorystycznie rysy bo jak narazie to wychodzi mi wylko kierunkowosc ale wszystko jest w jednym kolorze i nie wyglada tak jakbym chcial :neutral:

Skomentuj

Pawel S., wydaje mi sie ze to na zdjeciu nie jest zwykly stop aluminium, pewnie jakas mieszanka z magnezem czy cos... albo poddane obrobce chemicznej... czy elektrochemicznej. AL ma taki a nie inny kolor, papierem porysujesz tak jak ja symka i bedzie spoko, ale kolor zostanie

Skomentuj

no to musze sie dowiedziec czy "proszek" calkowicie przykryje kolor alu czy sa jakies polprzezroczyste??
                  bo mozliwe ze porysuje tylo a reszte zalatwi sie lakierowaniem proszkowym...

a wie ktos moze ile kosztuje anodowanie??

Skomentuj

Patrzyłeś tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic218839.html - po szlifowaniu lakier metalic. Gdzieś też czytałem, że po szlifowaniu można wytrawić kretem do rur, ale uważaj bo bardzo gwałtownie reaguje za alu.

Skomentuj

a jakbys zrobil głębsze rysy pomalowal a pozniej starl wierzchnia warstwe to rysy mialy by inny kolor :)

Skomentuj

ventor, tego jeszcze nie czytalem....

michone, a nawet sie pobawie tak na probce :grin:

[ Dodano: 2007-06-15, 11:26 ]
                        ventor, podoba mi sie efekt. kolorystyczne front od koncowki ladniejszy ale ten od preampa tez ma ladna struktore

Skomentuj

Posłuchajcie - mogę coś powiedzieć o szczotkowanym aluminium ponieważ miałem to kiedyś na lekcji techniki. Najważniejsza sprawa to idealne odczyszczenie aluminium z wszelkich brudów i kurzu. No cóż - musi błyszczeć a wtedy efekt jeszcze lepszy. Czyścizna na 100 %. Często dobrze jest dać troszkę pasty polerskiej i lekko to wypolerować, ale nie za mocno, bo alu może się normalnie "kurzyć". Następnie starannie i w jednym kierunku przcieramy jakąś szczotką drucianą. Najlepiej szczotkę przed tarciem lekko naoliwić i póżniej wytrzeć do sucha. Nie można sobie pozwolić na skazy, ponieważ będzie je trzeba trzeć po prostu papierem ściernym. A wtedy i tak nie dojdziemy już do idealnego ładu w "rysach. Szczotka musi być twarda i mieć równe ząbki. Najlepiej jest też cały czas zdmuchiwać aluminium, ponieważ kawałki mogą nam porobić ładne zygzaki. I najlepiej robić wszystko "na zimno", tzn. alu nie może być nagrzane - to się może skończyć plamami ( sam tak miałem na lekcji ). A następnie wodorotlenek potasu, ale nie za mocno. Po prostu wytrawić wszystko. Jeżeli nie chcemy mieć matowego efektu - nie traktujemy alu chemią. Szczotkujemy i lekko polerujemy. Podstawa to także stabilne w 100 % umiejscowienie materiału do szczotkowania. Jeżeli nie masz jak tego stabilnie przymocować - nie bierz się za to.

To co napisałem wyżej to nie kłamstwa. Ja po prostu robiłem to na technice, bo robiliśmy obudowę do odstraszacza komarów na płytce Jabel'a ( ładna jazda - komary naprawdę uciekały a psy także ). Trudno było, ponieważ obudowa była malutka. Ale jak na pierwszy raz byłem zadowolony z siebie i z 2 moich pomocnych kolegów. Inni robili obudowy po prostu malowane spray'ami, inni także rzeżbili je z desek. Ale nasz projekt jak na 2 klase gim. wyszedł wręcz idealnie.

Ja polecam szczotkowanie, ponieważ w dobie dzisiejszych rzeczy z anodowanaego i polerowanego alu szczotkowanie to naprawde piękny efekt.

Pozdrawiam !

Skomentuj

Witam.
                            A wiec jezeli jeszcze nie kupiles alu na obudowe to radze sie tez zastanowic nad nierdzewka, w szkole mamy tego pelno i jak sie tak napatrzylem to ona ma ladniejszy kolorek niz alu i pozadnie zrobiona powinna wygladac naprawde oki.
                            Co do probki to nie zrobilem bo i tak by nic nie wydalo bez aparatu ale zobacze jak z ta nierdzewka.
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

dulin7, alu juz od dawna lezy i oczekuje na obrobke. ale jakos niemam czasu aby wykonac dokumentacje :/

Skomentuj

Odejde troche od tematu, ale nie wiecie moze gdzie mozna kupic takie ladne wskazniki wysterowania ? strasznie mi sie to podoba.

Skomentuj

do aluminium:

1 najlepiej wziac bardzo drobniutki papier i trzec
                                  2 mozesz równiez wziac do szlifierki katowej lub wiertarki taka tarcze gumowa

[ Dodano: 2007-06-28, 20:26 ]
                                  dulin 7
                                  nierdzewka jest słaba i matowieje po jakims czasie...
                                  lepsza jest kwasówka która mozna wypolerowac na lustro, ona nigdy nie matowieje.

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan
                                    mozesz równiez wziac do szlifierki katowej lub wiertarki taka tarcze gumowa
                                    Co prawda to nie taka dosłownie guma,mam coś takiego na stanie...w mleczarstwie tego efekty widać,takie krążki na alu.
                                    Ja akurat walczę z łączeniem forniru z alu.Dziś połamałem liść bo mi sie zaokrągleń zachciało cholera... :neutral:
                                    Ale mam już patent,jutro sie okaże :razz: A jeśli nie...to fuller ,szlifiera i...czarna perła.Tylko bojuę się o zaburzenie front panela,szczotkowane alu...

Skomentuj

Czaruję...
                                    X