Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki kompresor i pistolet do lakierowania?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki kompresor i pistolet do lakierowania?

Jako, że znudziło mi sie lakierowanie kolumn pędzlem i wałkiem wpadłem na pomysł kupna kompresora i pistoletu lakierniczego. Tylko jakie muszą być ich parametry? Wystarczy kompresor o pojemności 24 L ? Od jakiej kwoty zaczynają sie ceny pistoletów którymi można w miare nieźle coś pomalować? Sprzęt będzie używany w zasadzie tylko do lakierowania kolumn itp. więc raczej niewielkie powierzchnie.

jezeli chcesz to uzywac tylko do lakierowania kolumn itp drobnych prac to starczy Ci taki kompresor z supermarketu + jakis pistolet z allegro za np 50zl (nawet niewiem czy takie sa - kolega ma najtanszy za 300zl :P )

a moze DIY?? kolega teraz sklada sobie sam kompresorek... ma juz 80l butle a jako sprezarka w planach jest... silnik od malucha :twisted:

Skomentuj

A ja jesli moge dolacze ze swoim pytaniem: jaka efektywnosc kompresora jest potrzebna aby wypiaskowac np felgi? Bo mam kompresor firmy DIY i na wezu jest zegar na ktorym pokazuje mi cisnienie jakies 5-7 atm. Czy to wystarczy? Bo nie wiem czy jest sens kupowac jakis drogi pistolet do tego.

Skomentuj

chico, do takich spraw ważna jest wydajność,ciśnienie jest sprawą drugoplanową.Pistolet do piaskowania ma średnicę dyszy niemal jak prawdziwa giwera.Mała sprężarka nie da sobie rady.Tu raczej trzeba sięgać po dwu czy trzy tłokowe sprężarki,silniki,bagatela,od 5kW.
        Barthez, do amatorskich prac wystarcza spokojnie mała sprężareczka z 24 litrowym zbiornikiem.Jednak nie polecam do niej tradycyjnych dużych pistoletów,nie da sobie rady.Proponuję zakup pistoletu klasy midi,koszt około 120-130 zł.A te po 50zł od razu omijać szerokim łukiem.Szkoda kasy.

Skomentuj

A co myślicie o tej sprężarce i tym pistolecie:
          http://www.toolstore.pl/Default.asp
          tylko trzeba dać Katalogi i wpisać w Szukaj:
          135550101

134940105

Bo moge je mieć po promocyjnej cenie.

Skomentuj

umberto, racja liczy sie cisnienie robocze. Niestety moj kompresor z pojedynczym tlokiem zapewne nie da sobie rady. Myslalem jakby go przebudowac i sprobowac napedzic 2 tloki od malucha silnikiem trojfazowym. Z tym 5kW to nie przesada?

Skomentuj

Zamieszczone przez chico
              Z tym 5kW to nie przesada?
              Nie wierzysz,zajdź do pierwszego lepszego zakładu świadczącego takie usługi.W tym fachu nie dość że potrzeba wydajności to i ciśnienia.Roboczo minimum 4 atm. to minimum,wydajnośc piekielna.Wiem coś o tym bo kolega tym się zajmuje,piasek w betoniarkach suszy palnikami :mrgreen:

[ Dodano: 2007-06-22, 18:58 ]
              Barthez, sprężara jak na amatorke spoko.Pistolet to raczej armata,ta sprężarka nie da sobie z nim rady.Do naszych celów wystarczy pistolet z dyszą 1 góra 1,5 milimetra.Choc i aerograf się przydaje.

Skomentuj

Hu hu w takim razie dzieki za uswiadomienie. Dalbym dupy z tym pistoletem majac nadzieje, ze moja zabaweczka mu podola.

Skomentuj

A rzeczywiście nie popatrzyłem jaką on ma dysze. Ok będe sie rozglądał za czymś mniejszym.
                  Macie jakieś propozycje w kwocie około 150zł? Wogóle jak powinna wyglądać sprawa wydajności sprężarki w stosunku do poboru powietrza przez pistolet? Pistolet powinien mieć miniejszą czy nie ma to, aż takiego znaczenia bo po odczekaniu chwili kompresor sie doładuje?
                  Wiecie może coś na temat tej firmy Race? Z tego co słyszałem to nie jest zła a ten kompresor
                  normalnie kosztuje ok. 550zł netto.

Skomentuj

Czaruję...
                  X