Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lakierowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lakierowanie

wiec wzielem sie za lakierowanie kolumienek, kupilem lakier bezbawny polmat domalux i czarna farbe w sprayu do wykonczenia, jako ze nigdy nic nie malowalem zobilem sobie probe na kawalku plyty, ku mojemu zdziwieniu lakier bezbarwny rozpuscil spray ktorym pomalowalem plyte wczoraj (12h schnela czarna farba) :(

jaki czarny lakier kupic zeby mozna bylo pomalowac go tym lakierem bezbrwnym ktory mam? maluje pedzlem :(

prosze o pomoc

musisz zobaczyc na jakich rozpuszczalnikach bazuje lakier i dobrac do niego farbe - sprzedawca powinien doradzic (no chyba ze jest to supermarket budowlany)

Skomentuj

"zawiera: ksylen, octan butylu, solwentnaftę, izocyjaniny"

o to chodzilo? bo nic wiecej o zawartosci nie ma, doradzisz cos ? :)

Skomentuj

ale ja nie jestem chemikiem tylko mechanikiem :neutral: dlatego napisalem zebys zapytal sprzedawcy... :roll:

Skomentuj

Zrób tak.Zanim pokryjesz front na czarno (bo o to chyba chodzi?) polakieruj domaluxem całą kolumnę,dosłownie całą.Następnie gdy lakier stwardnieje przeszlifuj powierzchnie przeznaczone pod czarny kolor papierkiem 280-300,usuń pył i (pamietając o taśmie malarskiej) walnij czarne szpreya.Po przeschnięciu,ale nie wyschnięciu,ot tak z 5 do 10 min,walnij na niego bezbarwny ale samochodowy z lekkim odpyłem na boki(chyba) domaluxa.Pozostanie tylko przypolerować ew. ślady odkurzu i już można się cieszyć efektem.Jak coś pomotałem to pytaj.

Skomentuj

właśnie wróciłem ze sklepu, koleś dal mi bezbarwną farbę akrylowa w sprayu i powiedział żeby pomalować tam gdzie psiknąłem czarna i dopiero lakier na to, zobaczymy co z tego wyjdzie

[ Dodano: 2007-08-03, 14:03 ]
            lakier rozpuszcza to i to.................. lol, mam już dosyć tych kolumienek :)

[ Dodano: 2007-08-03, 14:48 ]
            zrobię tak :P najpierw czarny spray, później akrylowa w sprayu + jedna warstwa lakieru, zostawię na trochę żeby lakier wysechł na kamień i dopiero zacznę malować całość, lakier rozpuści trochę farbę akrylową ale delikatnie malując nie zdąży dojść do czarnej a jak już ta mieszanka akrylowej i lakieru wyschnie będzie można normalnie malować, mam nadzieje że coś z tego wyjdzie :P

Skomentuj

Czaruję...
            X