Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki kombajn wybrać? (urządzenie wielofunkcyjne)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki kombajn wybrać? (urządzenie wielofunkcyjne)

Pytanie jak w temacie, dysponuje kwotą 600zł. Głównym przeznaczeniem drukarki będzie drukowanie świadectw nauczycielką w okolicy zakończenia roku szkolnego. Poza tym uzytek domowy, jakies skanowanie od czasu do czasu, ale ekspalatacja nie bedzie intensywna. Drukarke atramentowa mam juz prawie 6lat (HP 840C) a ze glownie drukuje na czarno postanowilem przezucic sie na laserowa.
    Znalazlem takie
    http://www.komputronik.pl/Drukarki/H...elny,id,32080/
    http://www.komputronik.pl/Drukarki/C...elny,id,39133/
    z jednego HP jestem zadowolony ale nie wiem jak z kondycja firmy i sprzetu na chwile obecna? Moze polecicie coś innego jeszcze?

co prawda to nie kombajn
    własnie kupiłem samsung ml-2010pr
    http://www.skleppc.pl/index.php?m=os_item&id=15220

za 230 zł.
    duza zaleta jest iz toner nie posiada CHIPa który po zuzyciu tonera i ponownym jego napełnieniu trzeba wymienic , jesli sie tego nie zrobi a toner zostanie napełniony to drukarka i tak nie bedzie drukowac.
    z tego co sie dowiadywałem wszystkie laserki HP maja taki chip, z samsunga tylko ta nie posiada.
    przed zakupem zadzwonilem do firmy ktora regeneruje tonery i sie wypytałem co i jak.

Skomentuj

Jeśli chodzi o drukarki to :

Jako człowiek z branży mogę Ci powiedzieć, że lepszym rozwiązaniem będzie zakup drukarki biznesowej HP o bardzo wydajnych tuszach i przede wszystkim możliwością wydruku kolorowego w cenie eksploatacyjnej zbliżonej do wydruków laserowych !

W grę wchodzą dwie opcje 1. HP K 550 oraz OJ Pro K 5400 . K550 w przypadku druku zdjęć 10x15 pozostawia margines - k5400 już nie. Są to rozwiązania o wiele szybsze i tańsze ( nawet w przypadku kupowania oryginalnych tuszy - a proponuje wersje XL ) od drukarek laserowych w tej klasie .

Jeśli chodzi o urządzenia wielofunkcyjne to :

1

2

Ewentualnie to jeśli możesz trochę dołożyć ( te drukarki można kupić za ok 750 zł) 3

z takich bardziej "przyziemnych" atramentowych to polecam HP PSC 5280
      Pozdrawiam Andrew

Skomentuj

andrew_audio, twierdzisz ze te atramentowki sa tansze w exploatacji niz laserowki?? to ile tam kosztuja tusze??

Skomentuj

do K 550 komplet tuszy nr 88XL ORYGINALNYCH kosztuje ok 290zl ( pisze około ponieważ ceny w niektórych sklepach różnią się ZNACZĄCO. Nie polecam zakupu w MEDIA MARKT - mają BARDZO DUŻĄ MARŻE na akcesoria.... z resztą na drukarki też)

Wydajność czarnego to ponad 2000 str ( 2300 według producenta) (58,5 ml)
          Wydajność każdego z kolorów 1100 str ( 1200 podane przez producenta)

Co ciekawe występują zamienniki o pojemności nawet 80 ml, jednak nie są dużo bardziej wydajne niż mogłoby się to wydawać. jednak kosztują ok 35 zł ! (komplet takich tuszy wyniesie wtedy 110 zł )

Oczywiście dane według odpowiednich norm.

Prócz tego zawsze można w tej drukarce wymienić sobie głowice co generalnie rzecz biorąc jest o wiele mniejszą inwestycją niż w przypadku wymiany odpowiednich podzespołów w drukarkach laserowych, które nie są oparte na technologii HP, gdzie wymienia się cały element drukujący za jednym razem).

K5400 korzysta z tych samych tuszy

Chciałem przez to uświadomić, że nie opłaca się na tą chwile kupować drukarek laserowych do ceny 600-700 zł

Pozdrawiam Andrew

Skomentuj

do uzytku domowego dobrym rozwiązaniem będą produktyu Brother, 2 lata gwarancji, atramenty tanie i każdy kolor jest osobno. Co do cen to polecam zajrzeć na agito.pl, jest sporo taniej niz w komputroniku i niekiedy taniej niż allegro

Skomentuj

Brother to dokładnie..... EPSON pod inną marką. Czyli niestety duże zużycie tuszu, sam tusz natomiast to koszt ok 30-35 zl.

Skomentuj

ale i tak chyba taniej wychodzi niż w HP....

Skomentuj

To,że tusz jest tańszy nie oznacza wcale taniej eksploatacji. Dzieje sie tak z paru powodów - po 1 te tusze są o wiele mniej wydajne, po 2Brother/Epson zużywa masę tuszu na bardzo prozaiczne czynności (chociażby rozruch) po 3 to 4 tusze i tak kosztują w minimalnej wersji 120 zł.

Trzeba myśleć trochę bardziej długofalowo, ponieważ te różnice w cenach zwracają się w późniejszym okresie.

Inną sprawą jest wykonanie produktów Brothera.... proponuje przejść się do sklepu i zobaczyć na własne oczy/uszy :)

Pozdrawiam Andrew

Skomentuj

ja juz wybralem, zdecydowalem sie na HP laserjet m1005, puki co jestem z niej bardzo zadowolony, dziekuje za odpowiedzi zwlaszcza fachowca z tego co widze

pozdrawiam Wojtek

Skomentuj

mam drukarke hp więc wiem jak to jest z tuszami, co chwila trzeba je wymieniać a wcale dużo nie drukuje. Urządzenie wielofunkcyjne też miałem brać HP ale po zasinięciu opini na wielu forach wybrałem brothera

Skomentuj

tez mam brothera, jakosc jest calkiem okey. nie ma wlekiej przepasci (wczesniej mialem wysoki model HP) tusz idzie szybko i jest maly no ale kosztuje grosze...

Skomentuj

Wojtus_K, niech Ci służy - pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                          X