Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zrobię cos :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrobię cos :D

Witam. Mam... Głośniki firmy...Diebeisi.
    2 pary o numerach: C6504 i E124
    Chce z nich zrobić monitorki, ok. 16 litrów , ale kompletnie nie znam parametrów.. No i wiem że sie nie dziwicie. Planowane wymiary to wys x szer. gł. : 320mm x 220mm x 300mm . Liczę na to że nie olejecie mnie za to... No dobra piszę dalej. Obudowa oczywiście z MDF , zamknięta , zwrotnica? no na pewno dla tych głośników nie będę obliczać i zamawiać elementów. Albo nie będzie jej w ogóle i sam kondensator na wysokie , albo jakiś "gotowiec-standardowiec". Nie spodziewam sie nie wiadomo jakich efektów , ale muzykę albo efekty w filmie usłyszę , bo będą to tylne głośniki w kinie domowym :P No ale tez czasem jako główne do grania muzyki... proszę o nie zdeptanie mnie, ale wiem ze z gratulacjami za wybór głośników sie nie spotkam:P Proszę o porady co do obudowy i ogólne jakieś takie wskazówki. Pozdrawiam

Moja rada co do obudowy: Nie rób jej wcale, bo szkoda roboty.
    Sprzedaj to badziewie na Allegro i kup jakieś szerokopasmówki.

Skomentuj

Dobre, ale chce sprobować , nie zaszkodzi . A głośniki zawsze można wymienić na inne a obudowa zostanie , może nie idealnie dobrana ale zawsze... Nie są to nie wiadomo jakie super głośniki ale chociaż by z wyglądu są całkiem

Skomentuj

Zamieszczone przez DaVid
        A głośniki zawsze można wymienić na inne a obudowa zostanie , może nie idealnie dobrana ale zawsze...
        same bzdurne kompromisy, sprzedaj jak najszybciej na allegro.
        jak chcesz coś taniego zrobić to jest tu masa takich opklepanych konstrukcji - spójrz w dziale konstrukcji.

Skomentuj

Gdybym ja miał teraz robić mega tanie kolumny to bym sobie zrobił klony totemów. Wydaje mi sie ze już jakiś poziom by reprezentowały a kosztują naprawdę niewiele.

Skomentuj

popieram. koszt glosnikow to 140zl a brzmienie moze sie naprawde podobac. napewno jest to obecnie bardzo dobra alternatywa dla ARN 150

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
              Gdybym ja miał teraz robić mega tanie kolumny to bym sobie zrobił klony totemów. Wydaje mi sie ze już jakiś poziom by reprezentowały a kosztują naprawdę niewiele.
              Ja zrobiłem kopię Totemów i mi się bardzo podoba:-) Cena/jakość, jak dla mnie miażdży wszystko

Skomentuj

DaVid, uwierz mi, same budy do niczego Ci się nie przydadzą. To obudowę dobiera się do głośnika, a nie na odwrót. Podaj chociaż średnicę głośnika niskotonowego bo nie chce mi się szukać w necie. I jak jesteś mocno uparty to cośtam możesz złożyć, na wysoki daj kondensator i git, ale wg. mnie i nie tylko mnie szkoda czasu na taką zabawę.

Skomentuj

średnica całego głośnika 18 cm , membrany z zawieszeniem 14cm. średnica magnesu 10cm . Co mi po tym ze za grosze sprzedam na allegro , robiłem już nie jedną konstrukcje na bardzo tanich głośnikach i jakoś nigdy nie miałem problemów z ich sprzedażą a grać grały i nawet nie powiem dość ładnie, bo nie zawsze to co tanie i obszczekane musi być do duszy :grin: . Ale spoko, spodziewałem sie takiej reakcji otoczenia :wink: Pozdrawiam

Skomentuj

Ale spoko, spodziewałem sie takiej reakcji otoczenia
                    No wiesz, to forum jest na tyle poważne, że nie doradzają shitów :>

Ale dobrze, że się spodziewałeś To dobrze świadczy o tym forum :)

Skomentuj

Jak dla mnie to jest najlepsze forum , obserwuje je od bardzo długiego czasu, jak jeszcze miało całkiem inny wygląd... czyli to będzie już ze 3 lata? Teraz robię z takich tanizn te kolumienki , ale obiecuje , ze jak będę składał centralny , to nie kupie żadnych NO NAME, tylko konkrety :mrgreen: , zapewne ktoś spyta: to dlaczego teraz konkretów nie kupiłeś ? A to dlatego ze głośniki dostałem od przyjaciela , a prezentów sie nie sprzedaje. A koszta obudów nie będą przecież wielkie, bo MDF nie jest najdroższym materiałem... A fornir sie załatwi.

Skomentuj

Zamieszczone przez DaVid
                        A to dlatego ze głośniki dostałem od przyjaciela , a prezentów sie nie sprzedaje.
                        to daj je komuś potrzebującemu :)

Nie ma sensu robić kina każdej kolumny na innych głośnikach - to tak na przyszłość bo piszesz że będziesz centrala robił.

Skomentuj

ale do tego czasu to zapewne już będą grac u kogoś innego w domu

Skomentuj

Zamieszczone przez DaVid
                            obserwuje je od bardzo długiego czasu, jak jeszcze miało całkiem inny wygląd... czyli to będzie już ze 3 lata?
                            o ile dobrze pamietam to forum chyba zawsze tak wygladalo. strona glowna sie zmienila ale forum niebardzo...

sporo osob twierdzi ze na poczatek chce cos taniego i kupuje swiecidelka z allegro. okazuje sie ze sa one drozsze od np tesli czy STXa a graja znacznie gorzej...

wsadz je w plyte z odzysku, kup tani fornir i jakas w miare dobra kopolke. np PJ lub ktoregos tonsila na wyprzedazy i opchnij je jakiemus lamerowi...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              wsadz je w plyte z odzysku, kup tani fornir i jakas w miare dobra kopolke. np PJ lub ktoregos tonsila na wyprzedazy i opchnij je jakiemus lamerowi...
                              Płyta z odzysku powoduje najczęściej konieczność uzycia tony szpachli, więc taniej kupić elegancko docięty mdf niż wydawać kasę na szpachel :p

Skomentuj

Czaruję...
                              X