Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa zestawu 2+1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa zestawu 2+1

Witam

jest to moj pierwszy post na forum, chcialbym zasiegnac paru rad dodam ze forum czytam od jakis 2-3 tyg ale jakby to powiedziec to zbyt malo czasu aby odfiltrowac istotne informacje

inna rzecza jest moj brak doswiadczenia w temacie gdyz nie popelnilem jeszcze zadnej konstrukcji

dodam ze skonczylem wydz elektryczny wiec elektronika nie jest mi obca

ale do rzeczy:

jakis czas temu zlozylem sobie skrzynke do subwoofera glosnik kupiony kiedys na gieldzie za maly budzet to noname o nazwie ALDA avd-x 120s 400W 8ohm oczywiscie to 400 to wiadomo ze to bzdura ale musieli cos na nim napisac kupilem go bardzo dawno temu....

glosnik ma 25cm duzy magnes i wentylowana cewke

pare zdjec skrzynki

wymiary to sze dl wys patrzac od strony otworu bassreflex 430mm x 394mm x 469mm sa to wym zewnetrzne srednica otworu to 103mm dlugosc 15,3mm a umiejscowienie mierzac od dolu 302mm płyta 18mm

na zdjeciach widnieje jeszcze bassreflex o srednicy 7cmm ale teraz zamontowalem 10cm

http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=154578

http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=154579

http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=154580

zmontowalem sobie ostatnio wzmak na tda 7294 avt7294 do tego filtr z PE 6/2001 (filtr nie posiada przesownika fazy ma regolacje mocy i odciecia tak wiec mamy doczynienia z ukladem aktywnym trafo ma 2x28v 300W orez uklad pooznionego zalanczania kolum NE085 czyli mozna powiedziec wszystko kity dodam ze pcb wykonuje samemu metoda nasiwietlania UV

co do odbioru to jest problem oczywiscie ze skrzynka ja mniemam

podczas odsluchu jes problem z basem glosnik charcze i nie gra glosno i czysto, ponadto slychac swisty przy mocniejszym przeregulowaniu prubowalem tlumic wkladajac sporo gabki na sciane przeciwlegla glosnikowi (glosnik skierowany w podloge) przy filmach jest znosnie ale nie ma tego tapnicia jak to w przypadku porzdnego sprzetu

sluchalem u kolegi np paradigm sejsmic ten z dowoma biernymi po bokach i powiem ze taki sprzet ma naprawde potencjal

poradzcie co mozna z tym zrobic
    uklad wzmacniacza jest luzem bo jak sie uporam z konstrukcja to go w niej schowam

poprosze wiec kilka rad jak mozna cos z tego jeszcze wydusic

druga sprawa jest pomoc w odnowieniu ew obliczeniu kolumienek pod monitorki

posiadam obudowy tonsill zg15c11 z orginalnymi zwrotnicami ta lepsza wersja

kolumny sa zniszczone trzeba je szpachlowac fornirowac ale:

kupilem 2 glosniki wysokotonowe GDW 9/15/6,8

http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=97

jakie byly w tym zestawie

oraz zamiast orginalnych

jakies nonamey

GDN16/50/29

tu jest czyjas tam opinia http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic283090-30.html kupilem je bo kosztowly 30pln np gdn16/40 to koszt 80-90pln w tonsilu

tu sa niby ich parametry
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic504602.html

efekt jest taki ze bardzo malo basu maja te kolumny i nie wiem czy to wina tych podrobek czy malego litrarzu obudow

proslibym kogos o sp[rawdzenie jaka obudowe trza do nich zbudowac jaki litrarz i jaki bassrex

podam jeszcze parametry z pudleka do tego glosnika

Voice coil 40mmAL
    Continous output power 100W
    Normal output power 50W
    Frequency response bandwith 80Hz~5,000Hz
    Max sound pressure level (@1W/m) 90dB
    8ohm

wymiary obudow zg15c11 to wys 35cm x szer 20cm gleb 14,2cm sa to wymiary zewnetrzne płyta 17mm grubosci

kolumienki graja calkiem ladnie ale brak basu daje znac ponadto jak glosnie je rozkrecam bas charczy i nie wiem co jest przyczyna

poprosze o jakies rady jesli trzeba bedzie zrobic nowe pudla nie ma problemu ale dajcie mi wskazowki jesli trza inne glosniki niskotonowe zastosowac to trudno moge ew zakupic odpowiednie

liczylem bude w winisd dla tego glosnika to wyszko ok27 litrow to troche duzo

jaka zaproponujecie objetosc i jaki re basreflex ew do tej konstrukcji

dodam ze posiadam jeszcze 2 wyskotonowce tonsila gtc9/80 8ohm

trzecia sprawa jest pomysl na budowe podlogowek ale to w najbliszyzm czasie moze tam te wyskoktonowe by sie zdaly

prosze was o opinie i ew rady w 2 pierwszych sprawa sa one dla mnie na poczatek najwazniejsze gdyz na tym chce oprzec swoja praktyke co do podlogowek to przyszly rok

oczywiscie kolumny wykoncze fornirem ale najpierw musza dobrze zagrac

wzmacniacze jakie posiadam to unitry

trawiata 311d oraz amplitunner at9100 wersja eksportowa powymienalem w nim wszystkie elektrolity i to tyle

UWAGI MODERATORA
    Powinienem wyrzucić, jednak przeniosłem.
    To pierwszy i ostatni raz, następnym razem będzie warn.
    Staraj się pisać tematy we właściwych działach.
    Pozdrawiam
    Takero

Skomentuj

sadzilem ze wybralem dobry dzial
      oczywiscie wraz z postepami w budowie tresc bylaby wlasciwszą

takero moze podsuniesz mi jakies linki z podobnym tematem w koncu trzymasz piecze nad forum wiec wiesz co gdzie i najlepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez cnchobby
        zmontowalem sobie ostatnio wzmak na tda 7294 avt7294 do tego filtr z PE 6/2001 (filtr nie posiada przesownika fazy ma regolacje mocy i odciecia tak wiec mamy doczynienia z ukladem aktywnym trafo ma 2x28v 300W orez uklad pooznionego zalanczania kolum NE085 czyli mozna powiedziec wszystko kity
        no to pewnie ładnie przepłaciłeś :)

podczas odsluchu jes problem z basem glosnik charcze i nie gra glosno i czysto, ponadto slychac swisty przy mocniejszym przeregulowaniu prubowalem tlumic wkladajac sporo gabki na sciane przeciwlegla glosnikowi (glosnik skierowany w podloge) przy filmach jest znosnie ale nie ma tego tapnicia jak to w przypadku porzdnego sprzetu
        głośnik ma pewnie 4R i albo tda się już kończy mocowo,albo włącza się w nim zabezpieczenie.
        Zresztą 60-70w to mało jak na 10cali.

poradzcie co mozna z tym zrobic
        uklad wzmacniacza jest luzem bo jak sie uporam z konstrukcja to go w niej schowam

poprosze wiec kilka rad jak mozna cos z tego jeszcze wydusic
        ja bym zaczął od sprzedania i głośnika i wzmaka bo ani jedno , ani drugie się nie nadaje do prawdziwego suba.
        Znając allegro to nie wiele stracisz, o ile na tym nie zarobisz :)

Potem zaitneresowałbym się nowym głośnikiem i przede wszystkim nowym wzmakiem :)

druga sprawa jest pomoc w odnowieniu ew obliczeniu kolumienek pod monitorki

posiadam obudowy tonsill zg15c11 z orginalnymi zwrotnicami ta lepsza wersja

kolumny sa zniszczone trzeba je szpachlowac fornirowac ale:
        łatwiej, taniej i ładniej będzie zrobić skrzynki od zera. Wiórówka w obi kosztuje grosze...

kupilem 2 glosniki wysokotonowe GDW 9/15/6,8

http://www.e-tonsil.pl/in...d=produkt&id=97

jakie byly w tym zestawie

oraz zamiast orginalnych

jakies nonamey

GDN16/50/29

tu jest czyjas tam opinia http://www.elektroda.pl/r...c283090-30.html kupilem je bo kosztowly 30pln np gdn16/40 to koszt 80-90pln w tonsilu

tu sa niby ich parametry
        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic504602.html

efekt jest taki ze bardzo malo basu maja te kolumny i nie wiem czy to wina tych podrobek czy malego litrarzu obudow

proslibym kogos o sp[rawdzenie jaka obudowe trza do nich zbudowac jaki litrarz i jaki bassrex

podam jeszcze parametry z pudleka do tego glosnika

Voice coil 40mmAL
        Continous output power 100W
        Normal output power 50W
        Frequency response bandwith 80Hz~5,000Hz
        Max sound pressure level (@1W/m) 90dB
        8ohm

wymiary obudow zg15c11 to wys 35cm x szer 20cm gleb 14,2cm sa to wymiary zewnetrzne płyta 17mm grubosci
        To że nie ma basu to niedziwne - z 6 litrów na oko to mało...
        Ogólna rada - jw, nie wiem czy jest sens/szansa cokolwiek z tego robić... :/

jak glosnie je rozkrecam bas charczy i nie wiem co jest przyczyna
        pewnie wzmak nie wyrabia.

poprosze o jakies rady jesli trzeba bedzie zrobic nowe pudla nie ma problemu ale dajcie mi wskazowki jesli trza inne glosniki niskotonowe zastosowac to trudno moge ew zakupic odpowiednie
        To już kwestia tego ile masz kasy.

liczylem bude w winisd dla tego glosnika to wyszko ok27 litrow to troche duzo
        przeczytaj arta o Winisd na stronie głównej.

dodam ze posiadam jeszcze 2 wyskotonowce tonsila gtc9/80 8ohm
        jw www.allegro.pl ;]

wzmacniacze jakie posiadam to unitry

trawiata 311d oraz amplitunner at9100 wersja eksportowa powymienalem w nim wszystkie elektrolity i to tyle
        j.w.

trzecia sprawa jest pomysl na budowe podlogowek ale to w najbliszyzm czasie moze tam te wyskoktonowe by sie zdaly

prosze was o opinie i ew rady w 2 pierwszych sprawa sa one dla mnie na poczatek najwazniejsze gdyz na tym chce oprzec swoja praktyke co do podlogowek to przyszly rok

oczywiscie kolumny wykoncze fornirem ale najpierw musza dobrze zagrac
        Jak to wszystko sprzedasz to starczy Ci zapewne na coś o dużo klas lepszego :)
        Pewnie nawet nie będziesz suba potrzebował ;]
        Niestety innej rady nie ma... Nic z tego ciekawego nie zrobisz...

Skomentuj

dzieki za odp

co do tych kitow to ich nie kupilem tylko na podstawie dokumentacji zlozylem koszt elementow bez trafa to jakies 60pln wiec nie wiem czy przeplacilem natomiast trafo kosztowalo 130pln ale tego nie da sie obejsc
          wzmak ten zlozylem w celach czysto edukacyjnych

oczywiscie marzy mi sie sprzet hi-end ale na poczatku trzeba sporej dawki pokory aby sie nie wyglupic

umiem tez zaprojektowac pcb znam troche Protel99se wiec z tym nie ma problemow uruchamianie ukladow tez nie jest zbyt klopotliwe dla mnie

co do sprzetu jaki posiadam to masz absolutna racje to tandeta niestety z braku finansow i innych zainteresowań nie inwestowalem wczesniej w sprzet majac inne wydatki

zastanawialem sie nad uruchomieniem tych monitorow ale jak widac nie ma to sensu
          chyba wiec przemysle sprawe jeszcze raz

mam jeszcze pytanie jakie glosniki bys mi zaproponowal do budowy monitorow ew do budowy zestawu 3 drozego wolnostojacego pokoj ma ok 18,5m2 4mx4,65m

budzet to na glosniki to powiedzmy do 1000zl moglbym wydac nie wiem czy to starczy moze moglbym go tez nieznacznie przekroczyc
          pytam powaznie gdyz zalezy mi na zbudowaniu czego naprawde porzadnego

Skomentuj

natomiast trafo kosztowalo 130pln ale tego nie da sie obejsc
            300va w sam raz do budowanie końcówki mocy do kina na 5 x lm lub tda i to z zapasem ;]
            Do stereo połowe tańsze 150va styka.

mam jeszcze pytanie jakie glosniki bys mi zaproponowal do budowy monitorow ew do budowy zestawu 3 drozego wolnostojacego pokoj ma ok 18,5m2 4mx4,65m

budzet to na glosniki to powiedzmy do 1000zl moglbym wydac nie wiem czy to starczy moze moglbym go tez nieznacznie przekroczyc
            pytam powaznie gdyz zalezy mi na zbudowaniu czego naprawde porzadnego
            Za taką kasę zrobiłbym coś na tonsilach + vifie np.
            Tzn na dół i średnie tonsil - np 20 100 3 + 13 40 2, a na góre jakaś vifa czy cokolwiek innego z klasą.
            Za 120zł masz DXa 25, który z powodzeniem by starczył.
            Tylko ktoś musiałby Ci zaprojektować zwrotę do tego...

Kiedy będziesz się zabierał za budowanie tych 3 way ?

Skomentuj

w zasadzie to po grudniowej (29) wyplacie moglbym zakupic glosniki

pozostaje kwesia zaprojektowania kolumn

budowe moglbym zaczac na dniach ale najpierw projekt

nie jestem zorientowany jak podzielic wlasciwie pasma tzn jak ciac je zwrotnica itp

jesli chodzi o wykonanie cewek jestem w stanie je zrobic samemu pomiary moge na politechnice wykonac jest tam tez chyba komora bezechowa i byc moze zalatwilbym sobie do niej dostep

w domu mam oscyloskp Unitra OS-351 i generator 0,1 do 12MHz ZOPAN POF-10

napisz mi jeszcze ew cos lepszego ile mogloby kosztowac aby nie polegac tylko na tonsilu co mozna by wykozystac

budowa zwrotnicy bylaby oddzielna dzialka byc moze w Orcadzie lub Simulinku daloby sie ja zasymulowac no chyab ze sa inne prostsze programy ale to zostawmy na deser

podstawa jest jednak glosnik niestety nie mam odp wiedzy jakie elementy zastosowac i zeby pasowaly do siebie

Skomentuj

pozostaje kwesia zaprojektowania kolumn

budowe moglbym zaczac na dniach ale najpierw projekt
                najpierw zdecyduj się czego chcesz tak naprawdę , potem pomożemy Ci wybrać głośniki.

nie jestem zorientowany jak podzielic wlasciwie pasma tzn jak ciac je zwrotnica itp
                zwrotnice będzie musiał Ci ktoś zaprojektować- na podstawie pomiarów głośników.

jesli chodzi o wykonanie cewek jestem w stanie je zrobic samemu
                nie ma to sensu... Wychodzi drożej niż zakup z polinka.

pomiary moge na politechnice wykonac jest tam tez chyba komora bezechowa i byc moze zalatwilbym sobie do niej dostep
                dostęp do niej to nie wszystko :)
                Trzeba jeszcze mieć odrogramowanie i przede wszystkim doświadczenie.

w domu mam oscyloskp Unitra OS-351 i generator 0,1 do 12MHz ZOPAN POF-10
                raczej się nie przydadzą.

napisz mi jeszcze ew cos lepszego ile mogloby kosztowac aby nie polegac tylko na tonsilu co mozna by wykozystac
                to już zależy ile wiecej masz do wydania niż ten 1000zł :)

budowa zwrotnicy bylaby oddzielna dzialka byc moze w Orcadzie lub Simulinku daloby sie ja zasymulowac no chyab ze sa inne prostsze programy ale to zostawmy na deser
                chyba łatwiej i pewniej byłoby wysłać komuś sprawdzonemu te głośniki żeby On to zrobił.

Skomentuj

rady wziolem do serca poczytam jeszcze forum zanim zdecyduje sie na konkretny zestaw jako baze uwzglednie tonsile podane przez takero

dzieki za pomoc

w dalszej czesci watku przedstawie co bym byl gotow zakupic

Skomentuj

rady wziolem do serca poczytam jeszcze forum zanim zdecyduje sie na konkretny zestaw jako baze uwzglednie tonsile podane przez takero

dzieki za pomoc

w dalszej czesci watku przedstawie co bym byl gotow zakupic
                    Gorąco Ci polecam Totem mite czy jakoś tak:-) Kolumienki na tonsilach, które grają naprawdę przyzwoicie za małą kasę :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85
                      grają naprawdę przyzwoicie za małą kasę
                      za smiesznie male pieniadze. przeciez to jest taki sam koszt jak za ARN 150 + sc10n ale na 2 niskotonowcach i ze sporo lespza jakoscia (glownie za sprawa niskotnowek ktore odtwarzaja srednie pasmo w przeciwienstwie do ARNow :P )

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        grają naprawdę przyzwoicie za małą kasę
                        za smiesznie male pieniadze. przeciez to jest taki sam koszt jak za ARN 150 + sc10n ale na 2 niskotonowcach i ze sporo lespza jakoscia (glownie za sprawa niskotnowek ktore odtwarzaja srednie pasmo w przeciwienstwie do ARNow :P )
                        Bez wykończenia, 2 kolumienki kosztowały 300zł ( z przesyłkami ) :mrgreen: No, ale głośniczki były w promocji, nie wiem jak jest teraz. Arn'y mają kiepską średnicę..

Skomentuj

glosniki nadal mozna kupic.
                          Arn'y mają kiepską średnicę..
                          porownujac z vifa XT to jej poprostu nie maja :P ale za to basem powalaja

Skomentuj

Pawel S., miales na mysli totemy podlogowe?

mozesz nieco szerzej rozwinac temat bo niestety jestem malo w temacie zorientowany

jakies info o totemach znalalzem w necie jaki model masz na mysli?

Skomentuj

popularny jest klon monitorkow czyli GDN 13/40/2 4ohm + GDWK. jednak ten wooferek kosztuje 60-80zl. teraz mozna tanio kupic GDN 13/40/2 15ohm czyli laczysz je rownolegle i masz 8ohm. kazdy glosnik wraz z GDWK to ok 25zl wiec taniocha :)

jak chcesz szerzej poczytac o tym to zapraszam na audiostereo http://www.audiostereo.pl/Totem_Mite...aty_23573.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                jednak ten wooferek kosztuje 60-80zl.
                                w protonsilu kosztuje 40zł.

Skomentuj

4ohm?? :shock: skoro tak to bez zastanowienia zmieniam koledze ARN na GDNa :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X