Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki Aparat kupic... - Lustrzanka Cyfrowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki Aparat kupic... - Lustrzanka Cyfrowa

no wlasnie, mam troche wolnej kasy, a zawsze chcialem miec dobry aparat, kilka tat temu wydalem gruba kase na kompakt minoilty ktory teraz kosztuje 200pln;D ale robi zdjecia naprawde dobrej jakosci i nawet niektore nowe kompakty maja problem.
    najwiekszym minusem jest jego szybkosc... no szlak trafia zamin zaladuje sie zdjecie a o sekwencji nie ma mowy;/

chcialbym tym razem kupic juz lustrzanke - wiadomo, lepsze zdjecia, modyfikacje pod swoje potrzeby itp.

do czego ma sluzyc... poki co musi byc jak najbardziej uniwersalny, nie jestem w temacie (kilka dni czytania...) i potrzebuje czegos co pozwoli mi robic bez problemu i portret i krajabraz czy przyrode macro.

czy warto kupic sam korpus i dobrac obiektyw (w miare uniwessalny, a moze od razu2?) czy poki co rozgladac sie za kitami?

ogolnie aparaty z przedzialu ok 3kpn nie roznia sie znacznie funkcjami czy parametrami. na pewno fajnie by bylo miec podglad na zywo na LCD, i stabilizaje w korpusie... i zeby bylo ty chyba w miare swiezy model

na ktore firmy i modele zwracac uwage? mysle tylko o nowych... czy moze nie bac sie tez uzywek?
    budrzet to +/- 3.000pln za calosc

nie wiem czy wogole któras lustrzanka ma podgląd na żywo na LCD...

ja mogę polecic ze swojej strony Canona EOS 350D - sam mam z seryjnym obiektywem, zdjęcia jak dla mnie robi genialne.

jak chcesz pare próbek to pisz na pw.

Skomentuj

pan_membran, na pewno maja nie wszystkie ale widzialem w kilku opisach
      mozesz podeslac na: miqolaj@vp.pl

Skomentuj

z tych tanszych luster to Olympus E-510 ma LiveView i stabilizacje matrycy.... oplaca sie kupic go razem z obiektywem kitowym do robienia portretow i landszaftow w sam raz

sam posiadam pentaxa k100 + troche sloikow i chwale go sobie.
        w lustrzankach glowny problem to obiektywy ... taki jaki ja bym chcial i potrzebowal kosztuje 1700zl i jest to pentaxowa stalka 70mm

Skomentuj

no niby tak ale dobry korpus to niezbedna baza do dalszej rozbudowy.

Skomentuj

tak jak chcesz czyli z podgladem na zywo to oprocz olympusa zadna firma nie ma tanich luster
            i w tym momencie wybor masz gotowy

ale jakbys sie przeszedl do sklepu i pomacal pentaxa k10 ktory ma jeden z wiekszych wizjerow wsrod lustrzanek to moze sie okazac ze nie bedziesz potrzebowac liveview

Skomentuj

Tylko Canon EOS 400D

Skomentuj

coraz bardziej interesuje mnie zestaw E-510 z 2 obiektywami...

[ Dodano: 2008-01-05, 20:42 ]
                ewentualnie Canon w sumie cena podobna wyjdzie.
                hmm

Skomentuj

http://www.optyczne.pl/ , http://www.photozone.de/8Reviews/index.html --- tutaj mozesz poczytac sobie o wadach i zaletach obiektywow, nie tylko kitowych

http://www.fotopolis.pl , http://www.dpreview.com/ --- tutaj znajdziesz testy lustrzanek

Skomentuj

myślę,ze Nikon D40 + dodatkowe szkło oraz statyw spokojnie Ci wystarczy. Szkło np Sigmy do 300 + zoom . Wydasz na całość ok 3kzł a będziesz z pewnością zadowolony - tak jak ja. Poczytaj o tym Nikonie, na prawdę warto.

PS. nie ma podglądu na żywo w LCD.... ale jest to kompletnie zbędne - nie ustawisz sobie dobrze chociażby ostrości na ekranie lcd..... moim zdaniem jest to mało przydatny bajer

Pozdrawiam Andrew

Skomentuj

andrew_audio nie chce cie zmartwic ale nie podepniesz Sigmy 70-300 do nikona D40 tak zeby dzialal autofocus.

nikon d40 to taki kastrat ktory pozbawiony jest 'srubokreta' i wspolpracuje wylacznie z obiektywami ktore posiadaja wlasny naped autofocusa.

Skomentuj

Zanim zacznę polecać nowe sprzęty skomentuje wypowiedzi kolegów:]

Do wszystkich zwolenników Nikona d40, jest to jeden z najgorszych aparatów jakie może wybrać ktoś kto chce się bawić w foto poważnie. Jak wspomniał Piok brak „śrubokręta” dyskwalifikuje ten aparat w systemie Nikona na starcie.

Kolejno Pan membran:] że kolega ma 350D i chwali się wszedzie to wiemy ale IMO aparat dość stary ze słabym AFem, lepiej dopłacić do 400D.

Aparaty Olympusa są fajne tylko jest to cały czas system 4/3 który daje ograniczenia w postaci wielkości matrycy a to daje ograniczenia w szeroko pojętej jakości obrazowania(bierzemy pod uwagę dzisiejsze techniki).

Dość dobrym rozwiązaniem jest Pentax k100d a jeszcze lepszym k10d:)

Jednak moim zdaniem trzeba brać pod uwagę 2 no góra 3 firmy. Są nimi Canon Nikon i Sony. Wszystko zależy jak bardzo chcesz brnąć w świat fotografii i jak bardzo chcesz rozwijać się jak i również sprzęt.

Z tańszych można polecić:
                        Canona 400D – mały (dla niektórych + dla innych nie), bardzo dobra matryca(lepsze wysokie ISO od np. np. Nikona D80), dużo lepszy Af od 350D.
                        Nikon D80, minimalnie bardziej rozbudowany od C 400D jednak matryca CCD.
                        Canon 30D dobra matryca, dość szybki 5kl/s ergonomia na +, pokrętło z tyłu  nówka 2,8kzł używki zależy od stanu 2-2,5kzł.

Z droższych posiadających LV Nikon D300 5,5tyś zł lub Canon 40D.

Ja posiadając budżet taki jak masz ty kupiłbym Canona 40D koszt około 3-3,5tys zl. Oparat posiada LV, szybki 6,5kl/s bardzo dobry AF, większy wizjer od 30D, reszta patrz 30D

To tyle odnośnie aparatów. Co do szkieł, biorąc Tańsze aparaty możesz pozwolić sobie na lepsze szkła ale czy duzo lepsze. Wg mnie warto kupić np. 30D/40D z obiektywem kitowym, porobisz nim zdjęcia będziesz wiedział czego Ci potrzeba czy długiego tele czy ekstremalnego szerokiego kąta. Podobnie można z Nikonem D80 (tam obiekty kitowy jest lepszy ale i dużo droższy )

Wybieając system(canon, nikon, sony etc) trzeba brac również pod uwage dostępnośc obiektywów, lamp etc. Jedni Lubią tele tu Canon ma tansze szkła czasem lepsze jak 4 wersje eLi 70-200, czasem Nikon ma lepsze szkła jak nowy 24-70etc..

A teraz do setna, IMO powinieneś się wstrzymać z kupowaniem sprzętu do końca stycznia. Jak wiemy ceny sprzętu po świętach lecą. O ile się orientuje w okolicach lutego maja być targi foto. Prawdopodobnie jak zwykle będą na nich pokazane nowości. Myśle ze wejdzie następca Canona 5D, może i Canona 400D. Ceny mogą polecieć. :twisted:
                        KONIEC :mrgreen:

POZDRO ZIBI:)

Skomentuj

piok musze Cie zmartwic ale ja nie uzywam AF ,a obiektyw sprawuje sie bardzo dobrze . Poza tym jak kupowalem nikona, to nie dla celów profesjonalnych. Inna sprawa jest to,ze przed zakupem duzo o tym czytalem i posluchalem paru mądrzejszych ludzi ode mnie.... wiec nie wciskajcie mi,ze d40 jest nic nie warty. Wiem,ze to nie jest wypasiony aparat ale spokojnie mi wystarczy i zdaniem wielu jest to dobry sprzęt (wielu ludzi bardziej znających się na rzeczy). Nie mam juz w tym temacie nic wiecej do powiedzenia.

Skomentuj

andrew_audio, a jak tak to spoko ... do swojej k100 tez mam kilka szkiel manualnych ... najbadziej zadowolony jestem z Heliosa 77M-4 MC 50/1.8 ktorego wychaczylem na allegro za 60zl ... poprostu najlepsze ruskie szklo, sam metal i szklo ... a ostroscia to zaden zoom mu nie dorowna

Skomentuj

Czaruję...
                            X