Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LCD do 1000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LCD do 1000zł

Od 7 lat urzywam AOC Spectrum 7Glr, czas nadszedł zmienić monitor. Mam 1000zł na LCD. Co proponujecie?
    Moje wymagania:
    -praca biurowa, internet
    -gry sporadycznie, tylko starsze
    -panoramiczny
    -20cali
    Tylko proszę bez wiadomośći typu, poczekaj i nazbieraj więcej, bo tyle mam i muszę się zmieścić (ewentualnie wykroczyć o 50zl).

http://allegro.pl/item295727584_20_i..._najtanie.html

osobiście używam monitora tej samej firm - al troche droższego, jakies 1300 zł, powloka glare i pare innych bajerów - iiyama serii x - są świetne

koniecznie musi byc 20"? a nie np 19?

albo jak do pracy biurowej to panorama?

Skomentuj

z tym budżetem pozostaje Ci matryca TN. Proponuję dwa rozwiązania :

1. Matryca z tzw "glerem", która daje o wiele lepsze odzwierciedlenie kolorów niż matryca matowa i lepsze kąty widzenia.

Z tym budżetem mógłbyś kupić np. monitor HP 2007v . Jako jeden z nielicznych ma opcje wyświetlania obrazu w formacie 4:3 i dużo możliwości ustawienia samej matrycy. Do tego dochodzi ciekawy design. Poszukaj jego parametrów są naprawdę ciekawe za tą cenę. Jednak jeśli byś poszedł do sklepu gdzie jest włączony ten monitor miałbyś porównanie w jakości wyświetlanego obrazu w stosunku do tych monitorów, które stoją w okół niego... nawet z wyższej półki.

2. Opcją jest któryś z Samsungów bądź LG - grunt, żeby miały kontrast statyczny min 800:1 ( dynamiczny mogą mieć ok 2000 lub 3000 :1). Czas reakcji 5ms, w 8 już bym raczej się nie bawił - chociaż należy pamiętać, że w matrycach TN niestety producenci często PRZEKŁAMUJĄ prawie każdy parametr. Dopiero matryce PVA mają bardziej realne parametry....marketing - tego się nie przeskoczy :) . Inna sprawą jest to, że często producenci ( głównie Samsung) podają czas reakcji na poziomie 2ms - JEST TO BZDURA. Ludzkie oko nie zauważy róznicy między 2 a 5 ms - znów marketing.

Zastanów się również czy potrzebujesz wejście cyfrowe DVI, bo często ludzie z tego w ogóle nie korzystają..... z resztą dla normalnego użytkownika nie ma zbyt wielkiej róznicy między analogowym a cyfrowym. Nawet jeśli byś kupił monitor z wejściem analogowym,a masz w karcie graf. np DVI i HDMI to nie martw się - są przejściówki.

Nie polecam oczywiście firmy Belina czy Maxdata ( to jest to samo ).
      Polecam natomiast "upolować" jakąś promocję i obniżkę cen na monitor z matrycą PVA - różnica jest ogromna w porównaniu z TN.

PS. różnica między 19 a 20 cali jest BARDZO MAŁA - przecież to tylko 2.5 cm po przekątnej, także jak będziesz miał do wyboru to weź lepszą i nieco droższą 19tkę niż tańszą 20tke. No chyba, że wyrwiesz jakąś 22ke ( np HP 2207h, z HDMI, pivotem i regulacją pionową za ok 1100 zł to w takim razie się opłaci :) )
      Pozdrawiam Andrew

Skomentuj

Hmmm... chciałbym zeby monitor był duży między 19 a 20 jest mała róznica, podobnie jak między 20 a 21 i 21 a 22, gdyby tak patrzeć na sprawę to wszyscy jechaliby na 15
        co do kraty graficznej to radeon 9550 nie błyszczy
        chciałbym panorame bo mi się podobają, poza tym oglądam CP na komputerze i trochę filmów

Skomentuj

między 19,a 22 lub między 20,a 22 cale JEST RÓŻNICA uwierz mi :). Dla informacji - monitory HP 19tki plamkę mają 0.294 natomiast 20 i 22 mają 0.252 ( ale to tak na marginesie)

21 chyba nie ma w sprzedaży :P

9550 ma wyjście analogowe, także to DVI możesz sobie odpuścić. A jeśli będziesz miał w przyszłości kartę na z DVI to lepiej wykorzystaj to wyjście by podłączyć TV LCD bądź plazmę przez HDMI (przejściówka).

Panorma ma dużo plusów,a często ludzie się jej obawiają. Dobrze, że Ty nie masz tego problemu. Jeśli nawet ktoś stwierdzi, że panorama rozciąga np. zdjęcia, to tak jak wspominałem HP ma tryb wyświetlania obrazu w 4:3.

Skomentuj

znalazlem parametry w vobisie http://sklep.vobis.pl/oferta/monitor...hp_w2007v.aspx
            sądzicie ze będzie tak trwały jak drukarki HP? (atramentowa mam 7 lat, laserowa 3 miesiace) mam obawy czy producent drukarek robi dobre monitory, poza tym nie doszukalem sie niczego o mozliwosci wyswietlania obrazu w 4:3

Skomentuj

możesz uwierzyć mi na słowo - sprzedałem ich setki :)

uprzedzam,ze nie ma j. polskiego w menu. Natomiast jest dołączona instrukcja obsługi, płyta i oba kable. Radzę kupić monitor w Media - dają 14dni na sprawdzenie sprzętu, więc jeśli cokolwiek Ci niepodpasuje to możesz go wymienić na inny. Vobis często ma wyższe ceny, chociaż dostawca jest ten sam, ale oczywiście to nie jest reguła.

CENA W TYM SKLEPIE VOBISU JEST DOBRA. Ten monitor sprzedawany jest w cenach z przedziału 900 - 1100 zł brutto.

Skomentuj

Skoro wypowiada się specjalista to grzecznie posłucham i kupię HP. Mam tylko nadzieje andrew_audio że nie jesteś przedstawicielem producenta chociaż czytając opinie w vobisie jestem przekonany do tego zakupu.

Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam
                Wojtek

Skomentuj

to już nie gra roli jakiej firmy przedstawicielem jestem, bo jedna sztuka monitora dla HP nic nie zmieni :) . Ważne, że jestem osobiście przekonany do tego produktu. Pamiętaj jednak by zobaczyć cenę w Media ze względu na 14to dniową gwarancję jaką powinni Ci udzielić. Jeśli chciałbyś zakupić w innym sklepie to warto o taką (lub krótszą) gwarancję zapytać, ze względu na to iż, nie każdemu powłoka "gler" pasuje.

pozdrawiam

Skomentuj

uzytkowanie w domu monitora z powloka "odblaskowa" jest imo bardzo dobrym pomyslem - zyskujemy na kontrascie, kolorach itd. trzeba tylko sie uzbroic w ewentualne zaslony na okna. co najwyzej w laptopach mozna sie zastanawiac czy matowa czy refleksyjna, bo tutaj juz to ma znaczenie. w domu bezapelacyjnie lepsza "gler"

Skomentuj

Co do laptopów to matryca "gler" też ma swoje zalety - zobaczymy na niej o wiele więcej w przypadku, gdy na matrycę będzie padało światło w linii prostej. Matryce matowe pod tym względem wypadają nieco gorzej.

Wojtus_K daj znać jak kupisz monitor.

Skomentuj

no tak, ale w laptopach nei zawsze mamy tak dogodna sytuacje i musimy sie pogodzic z trudniejszymi warunkami :P

Skomentuj

Dla mnie gler w lapku to pomyłka...
                          Nie wyobrażam sobie pracy z taką matrycą.

Skomentuj

Czaruję...
                          X