Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lakierobejca / bejca / lakier

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lakierobejca / bejca / lakier

hej
    mam pytanie do praktyków lakierów i bejc wszelkiej maści.
    Juz prawie położyłem cały fornir na swoich diy.
    Nakładam jasny fornir - topola - i będe chciał go przyciemnić.
    W inwentarzu ;] mam lakierobejce ciemny orzech - kolor mi odpowiada.

I teraz pytanie - czy po położeniu lakierobejcy moge sobie to potem dowolnie pociagnać pare razy lakierem? Pytam - bo nie chce kłaść kilku warst lakierobejcy - za bardzo przyciemni fornir - tylko położyć raz, a potem kilka razy lakierem
    Może lepiej te nastepne warstwy położyć lakierobejcą przezroczystą (tez mam takową)
    ?
    Na zwykła bejcę nie chcę się decydować - bo one sa w wiekszości na bazie wody - więc po co ryzykować nakieś napuchnięcie forniru - a dodatkowo mam juz lakierobejce :wink:
    Pozdrawiam
    7Masz

na puszcze powinienes mieć napisane co można na 'wierzch' położyć
    kiedys na drzwiach do piwnicy tak zrobilem i bylo ok

Skomentuj

polecam bejce syntetyczne bądź spirytusowe. Mają tą przewagę nad innymi, że szybko schną, także nie ma obawy o fornir, prócz tego nie trzeba się aż tak mocno męczyć aby nałożyć idealnie równą warstwę.

Osobiście używałem bejcy IRIS w kolorze czarnym - fornir wysechł w ciągu ok 10 min. Ogólnie dałem 3x bejce, 2x podkład i 3x lakier

Skomentuj

ale namieszane
        jak lakierobejcy użyjesz to lakier po co ? po to ejst lakierobejca zeby nie używac oddzielnie lakieru i bejcy

Oczywiscie mozesz tak zrobić. Jak to będzie wyglądac to nie wiem.

Bejce na bazie substancji łatwopalnych nie wybrzuszają forniru, o ile dobrze położyłeś fornir.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
          jak lakierobejcy użyjesz to lakier po co ?
          zeby bylo twardsze

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
            ale namieszane
            jak lakierobejcy użyjesz to lakier po co ? po to ejst lakierobejca zeby nie używac oddzielnie lakieru i bejcy
            hej - tak jak pisze Pawel S. - aby zrobic twardszą/grubszą powłokę.
            Mozna by co prawda kilka razy lakierobejcą - ale wtedy kolor za ciemny i faktura drewna zanika - a tego nie chce.
            Kolor zmienie lekko lakierobejca - a potem pojade lakierem. Dam znać co z tego wysżło.
            7Masz

Skomentuj

Czaruję...
            X