Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mam zagadke ;(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam zagadke ;(

Buduje wzmaka i nie bardzo wiem jakie trafo dobrać.Wzmak potrzebuje +-60V więc jakie trafo(jakie napięcie) żeby nie przegiąć?No i czy na takim trafie można se pobrać jakoś zasilenie +-15V do filtra?Tylko sie nie śmiejta ze mnie!Elektryk jestem a nie elektronik,za niskie napięcia na moją wiedze.Jak ktoś ma pomysła to pliz o wytyczne!A wzmak ma 250W w sinusie i bedzie do suba(jak z dymem nie pójdzie....) :P
    PZDR
    P.S.
    Ireczku może ty?Wdzięczny będe...

Irek napisze ze daje moc trafa takie jak jest moc wzmacniacza. Ja napisze żeby przynajmniej dać 30% mocniejsze trafo. czyli ponad 300VA.
    Co do tych 15V to nie ma żadnego problemu aby wziaść z głównego zasilania, tylko że rozwiazanie tego musi być czysto na zenerkach bo układy nie wytrzymają wysokiego napięcia.
    pozdrawiam

Skomentuj

Jeżeli trafo jest toroidalne to łatwo dowinąć dodatkowe uzwojenie.

Skomentuj

domyślam się ze mowisz o PA300

napiecie trafa - 2x40-42V

do filtra lepiej kupic drugie trafo za pare zloty jakis TS2/... z odpowiednim napieciem

Skomentuj

jesli napiecie z trafa to np 2x20V czyli w sumie 40 to
          P (moc) = U (napiecie) x I (prąd)
          jesli zakłądasz ze trafo odda 40 V przy prądzie 4A to moc oddawana = 40x4 czyli 160W
          Ale jesli chcesz nim zasilać głosnik 4 ohmowy to lepiej aby trafo miało wydajnośc prądową wieksza niz 4A.
          dlatego własnie trzeba dobrze dobrac wzmacniacz (a właściwie zasilacz) do posiadanego głosnika.
          poperam opcję zeby zasilania filtra nie brac z głównego zasilacza.

Skomentuj

Z mocą trafa nie mam problemu.Dam 300W.Chodzi o napięcie wyjściowe,czyli jakie aby po wyprostowaniu i filtrowaniu nie przekroczyć 55V.Z tego co zdążyłem sie dowiedzieć to trafko 2x45V da mi na wyjściu ok.+/-55V.Czy tak będzie dobrze?
            PZDR

Skomentuj

W stanie spoczynkowym możesz mieć trochę więcej (ok 60V). Elektrolity ładują się do napięcia szczytowego które jest pierwiastek z 2 razy większe od napięcia skutecznego. Dodatkowo weź pod uwagę że napięcie w sieci nie jest stałe i według nowych norm może być nawet 10% większe od znamionowego (ok 250V). U mnie jest w tej chwili 239V.
              Jednak podejżewam że wzmacniacz wytrzyma trochę większe napięcie - sprawdź elektrolity i półprzewodniki.

Skomentuj

Czaruję...
              X