Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozklejanie nadbiegunnika.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozklejanie nadbiegunnika.

Siema!
    Zastanawiam się jak rozkleić nadbiegunnik górny w głośniku?Jakie macie sposoby?
    Magnes jest mega wieki 16cm szerokości i 6cm wysokości.Buduje właśnie z niego głośnik z koszem 8" :cool: jest to moja 4 taka konstrukcja przetwornika ale nigdy niemusiałem rozklejać nadbiegunnika a tu mam inny przypadek bo jest zarypana szczelina magnetyczna :sad:
    Bardzo proszę o pomoc!

A tu załącze zdjęcie mojego projektu :grin:
    Załączone pliki

:shock: ale olbrzym
    sam mam taki problem. a czym to kleiles?? bomoze pogrzac wystarczy?

Skomentuj

Właśnie też myśle o podgrzaniu bo coś tam słyszałem że tak można ale łatwo może pęknąć ferryt ale jak sie wie cosie robi to napewno będzie ok!Ja próbowałem już wszystkiego od walenia młotem 5kg w przecinak noiwsam nadbiegunnik i nic stego opotem postanowiłem troche zaszaleć i zrzuciłem magnes z 1 piętra :oops: :lol: I wszystko się nadal trzyma :smile:

[ Dodano: 2008-03-16, 06:45 ]
      Akurat że miałem kilka koszów 8" to jeszcze coś stworze :cool: To brat tego pierwszego i ten sam problem mam ze szczeliną :sad:
      Załączone pliki

Skomentuj

niewiem jakimi klejami sa klejone trafa od przetwornic impulsowych ale latwo sie je rozkleja. wsadzasz do piekarnika na ok 15min na 200 stopni i potem tylko lekko trzeba ruszyc a klej puszcza
        jak bedziesz nagrzewal piecyk razem z glosnikiem to napewno nie peknie

Skomentuj

Już skończyłem udało mi się normalnie na gazówce :cool: :grin: Podeśle potem foty :smile:

[ Dodano: 2008-03-16, 17:07 ]
          Tak to teraz wygląda rozebrałem również brata pierwszego :grin: :cool:
          Załączone pliki

Skomentuj

czyli rozkleilo sie od temperatury? to fajnie bo ja tez musze naprawic glosnik... ile sily uzyles jak podgrzales?

Skomentuj

Tak od temperatury! Wsytarczyło włorzyć śróbokręt w szczeline magnetyczną i prznąć to a więc nawet do tego siły nietrzeba używać :grin: 5 minut grzania i odrywasz spokojnie :smile:
              Jutro zabieram się za nawijanie cewki :cool:

Skomentuj

Rób foty postępów z pracy bo mnie strasznie ciekawi co z tego wyjdzie

Skomentuj

tak patrzę na to pierwsze foto i...
                  co tak naprawdę chcesz zrobić ? Potworowaty głośnik osiągający wielkie amplitudy ?
                  Jeśli tak to układ magnetyczny masz ok, ale bardzo ograniczał Cię będzie kosz, który jest naprawdę beznadziejny - zawieszenie dolne bardzo szybko będzie uderzać o nabiegunnik.

Skomentuj

Kosz w tym pierwszym będzie seryjny 12cali" :grin: tamten 8" też mnie przeraża :smile:

Postępy idą nadal właśnie dopiero co wlałem gips na storzek do nawijarki :cool: taki odlew i tylko nasune karkas i nawijamy :grin:

narazie wszystko wygląda tak!Wyczyściłem magnes przy okazji :smile:
                    Załączone pliki

Skomentuj

No nieźle,naprawde konkretne diyaudio od podstaw
                      Chyba będziesz robić pomiary głośników?

Skomentuj

Widzę tam drukarkę jak moją . Skąd masz takie magnesy???

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                          Skąd masz takie magnesy???
                          to przypadkiem niesa najwieksze z STXa? mam tez taie 2szt.

bass, a skad masz nabiegunniki?? bo tez musialbym wytoczyc...

Skomentuj

Nadbiegunnik będę jeszcze wytaczał u wujka bo mam akurat taki długi i gróby wałek!
                            Aco do magnesów jest to cały układ magnetyczny z głośnika pro audio rsw 1254b :smile:

A tak wygląda gipsowy odlew z nasuniętym na niego karkasem na którym będzie drut :cool: Jutro zakładam ten odlew na moją nawijarke :grin: :cool:

[ Dodano: 2008-03-18, 21:31 ]
                            Slaw369 będę robił pomiary :grin:
                            Załączone pliki

Skomentuj

bass, zapomniales uzyc wibratora :P wtedy by niebylo tych pecherzy

Skomentuj

Niema poco tego używać wystarczy troche potrząsnąć :lol:

[ Dodano: 2008-03-19, 10:57 ]
                                Wiecie jakiego kleju użyć do nawinięcia cewki?Miałem do niedawna klej w puszce niewiem jak się nazywał ale trzymał ostro 300stopni pracy ciągłej :grin: Ale skończył się niedawno bo dużo go niebyło :neutral: I szukam jakiegoś do metalu na wysoką temperature :smile:
                                Jak coś znacie do podajcie nazwe :grin:

Skomentuj

Jakieś postępy?

Skomentuj

Zamieszczone przez bass
                                    ale trzymał ostro 300stopni pracy ciągłej :grin:
                                    jak to zmierzyłeś ?

Skomentuj

prawda jest taka układu magnetycznego z namagnesowanym magnesem dobrze nie skleisz i nie wycentrujesz więc moim zdaniem taka zabawa jest dobra jedynie dla zabawy a nie jeśli się ma zamiar słuchać tych głośników

Skomentuj

Takero tak pisze na puszce :grin: Co do postępów to musze jeszcze kupić długą śrubę i złorzyć nawijarke :cool: :cool: A co do samego słuchania tego głośnika to on niebędzie do słuchania tylko do walenia w aucie :lol: Wycentrować to nie jest łatwo ale mi się udaje trzeba zrobić prowadnice grubości szczeliny magnetycznej :smile:

[ Dodano: 2008-03-26, 20:49 ]
                                        Narazie niemam zbytnio czasu na klecenie tej nawijarki bo doszedł mój potworek i musze zrobić bude :grin:

[ Dodano: 2008-04-20, 08:13 ]
                                        Witam!

Mam postępy :grin: takie jak:

1.Nawinięcie cewki drutem około 0,89mm wyszło 1,9ohm.
                                        2.Pójście na tokarke do wujka i powiększenie otworu w nadbiegunniku o 2mm.
                                        3.Przyklejenie nadbiegunnika:Prościzna :cool:
                                        4.Przymiarka cewki:Idea

[ Dodano: 2008-04-20, 10:08 ]
                                        Jutro lub jeszcze dzisiaj pokleje cały głośnik :grin:
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X