Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki lakier matowy do forniru?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki lakier matowy do forniru?

Jaki lakier matowy polecacie do forniru? Lakierowałem Hartz Lackiem i byłem z niego bardzo zadowolony, ale gdy ostatnio chciałem go kupić okazało się że matowego już nie sprzedają. Musiałem kupić półmat. Po polakierowaniu kolumny świecą się jakby były wykończone połyskiem. Stary Hartz Lack był dużo lepszy. Macie jakieś propozycje w sensownej cenie? Aha i wyczytałem jeszcze że do poliuretanów polecane są wałki welurowe. Ktoś może takie stosował?

o to lipa że hartz lacka niema w macie :/ kiedyś lakierowałem coś akrylem domalux i jakoś to wyglądało - nie to co hartz lack ale..

Skomentuj

skoro temat o fornirze to się podepne z moim pytaniem:

http://www.allegro.pl/item340782264_..._hit_rose.html

chce taki fornir sobie położyć na subie, czym to się rózni od zwykłego forniru i co to oznacza 'na flizelinie'

Skomentuj

adambb, temat niejest o fornirze ale o lakierze ;]
        bylo juz o tym - rozni sie sposobem ciecia... flizelina to chyba jakas tkanina ktora jest ten fornir podklejony

Skomentuj

adambb, rozni sie tym ze jest w szerszych platach latwiej sie gnie jest idelanie plaski i latwo sie go kladzie generalnie w kolorach dgzie ejst dostepny modyfikoany uzywam tylko modyfikowanego jest poprostu lepszy

Skomentuj

Re: Jaki lakier matowy do forniru?

Zamieszczone przez Barthez
            Aha i wyczytałem jeszcze że do poliuretanów polecane są wałki welurowe. Ktoś może takie stosował?
            Ja malowałem welurowym i Hartz-Lackiem w macie i chyba wałek był nie najlepszej jakości bo zostawiał delikatne włoski...

A co do lakieru to znajomy robi meble z płyt fornirowanych i ma lakier który nakłada zwykłym pęzlem i wygląda świetnie, lepiej niż hartz-lack tylko nie wiem jak z trwałością...
            Lakier jest matowy.
            Tylko muszę się dowiedzieć jak się nazywa.
            Można go kupić w Warszawie przy ul.Modlińskiej 47.
            Niedługo będę lakierował swoje nowe kolumny to wypróbuje ten lakier.

Skomentuj

mariuszb fajnie by było jakbyś sie dowiedział co to za lakier. Hartz matowy wg mnie był bardzo dobry. Nakładałem go zwykłym wałkiem piankowym i wychodziło idealnie. A w dodatku jego cena była przyzwoita. Z tym półmatem już nie jest tak dobrze :neutral:

Skomentuj

Próbowałem się dzisiaj do nich dodzwonic żeby dowiedziec się więcej o tym lakierze ale niestety nikt nie odbierał.
                Za tydzień mam wolną sobotę to pojadę tam i się dowiem co i jak.

Skomentuj

Znalazłem jeszcze takie lakiery: 3V3, Bondex, Syntilor. Wszystkie matowe/satynowe poliuretany. Ktoś używał któregoś z nich? Prawdopodobnie zdecyduje się na 3V3 ze względu na
                  najniższą cenę. Chociaż Hartz-Lack i tak był tańszy.

Skomentuj

Mam pytanie bo zamówiłem, ten fornir na flizelinie spod dołu ma jakiś różowy cienki...hmmm papier ? ciężko się to odrywa, może ktoś wie co to jest i czy to się sciąga czy jak, z góry dzieki za odp

Skomentuj

adambb, nie zrywasz tego kleisz razem z tym jezeli myslimy o tym samym czyli powinna byc warstwa drewna pod tym to cos i koniec

Skomentuj

O tym samym myślimy, tylko jak to cholera szlifować ? chyba musze poćwiczyć, XYS a jak tobie wychodziło klejenie na flizelinie i obróbka tego później może jakieś wskazówki

Skomentuj

klejenie jak normalnie tylko fizelina do dolu zeby nie bylo :P a ptem jak ze zwyklym fornnirem tylko ze latwiej bo gladkie :P

Skomentuj

a trzeba później całość szlifować ? i jaki lakier na to najlepiej położyć, upierdliwa struktura czy nie ? sorry Xys za 100 pytań do... ale pierwszy raz kłade takie coś :razz:

Skomentuj

delikatny prszeszlif te forniry sa bardzo rowne co do lakieru ja daje najpierw wypelniacz porow potem zaleznie od tego co che uszyskac dla bardziej matowego efekto bondexa polmat dla bardziej polyskliwego hartzlacka polmat 3 warstwy nakladane waleczkiem
                              powtorze jeszcze raz wedlug mnie latwiejsza robota niz z naturalnym fornirem

Skomentuj

Lakierowalem kiedys lakierem 3V3 satyna do parkietów. Lakier ma malo intensywny, przyjemny zapach, jest bardzo rzadki. Nie mialem zadnych problemow w nalozeniu go pedzlem, lakierowanie szlo bardzo szybko. Efekt na fotkach:

Skomentuj

Też coś napisze o lakierze 3V3 a w zasadzie V33, jako że jestem świeżo po lakierowaniu nim. W porównaniu z Hartz Lackiem matowym to lipa :neutral: Końcowy efekt jest ładny, ale ten lakier jest po prostu za rzadki. Dość łatwo zrobić zaciek i żeby otrzymać idealnie gładką powierzchnie bez widocznych porów trzeba by nałożyć z 10 warstw. W przypadku Hartz Lacka po 5 warstwach efekt był bardzo dobry. Szczerze nie polecam tego lakieru.

Skomentuj

Zamieszczone przez XYS
                                    delikatny prszeszlif te forniry sa bardzo rowne co do lakieru ja daje najpierw wypelniacz porow potem zaleznie od tego co che uszyskac dla bardziej matowego efekto bondexa polmat dla bardziej polyskliwego hartzlacka polmat 3 warstwy nakladane waleczkiem
                                    powtorze jeszcze raz wedlug mnie latwiejsza robota niz z naturalnym fornirem
                                    XYS popróbowałem trochę pocwiczyć na deseczce, nawet przejechałem to lakierem i w sumie wszystko super wyszło tylko jedno ale mam, flizelina spod dołu to jakaś tam tkanina, kiedy szlifuję kanty i chce ładnie łączenia zrobić to wychodzą włoski z tego materiału, lakier nic nie pomoże ba nawet jeszcze bardziej pod słońce widać te włoski, powiedz XYS jak można zlikwidować te włoski, przycinać fornir idealnie na wymiar, czy może masz jakiś sposób na pozbycie się tego, co do lakieru wspomniany hartzlack, efekt naprawdę super :grin:

Skomentuj

co do wloskow to luszczyc sie nie luszcza chodzi o kolor wiec przed przyklejeniem forniru dalem od spodu na rogach bejce podobnego koloru i pokolorowalem fizeline :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X