Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik subwooferowy 8"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[kupię] Głośnik subwooferowy 8"

Kupię głośnik (nowy lub używany) do budowy subwoofera aktywnego o rozmiarze 8" (średnica zew. 20,5-20,8cm gdyż takie mam podfrezowanie) na 8/4 śruby. Coś co pokaże pazur w pancernej skrzyni zamkniętej 16l brutto. Do dyspozycji 100W od markowego wzmacniacza.

Nie wiem, czy taka 8-ka da radę w 15m2 do uzupełnienia podłogówek (schodzą do ok. 38hz dla -3db). Bas jest ale potrzebuję delikatnie uzupełnić dół (dodać trochę masy) a że mam pancerną skrzynię ze wzmacniaczem to czemu nie spróbować z takim maluchem.

Im taniej tym lepiej bo w przypadku porażki mniejsza strata.

8 cali w zamkniętej i z taką małą mocą do jej napędzania to raczej będzie trudno aby zejść niżej jak te podłogówki.
    Musiał byś zaangażować DSP i mieć do dyspozycji więcej mocy.

Skomentuj

Tam mala objetosc to spory problem. Basu bedzie malo, nawet z dobrej klasy glosnika. Byc moze cos by sie znalazlo w glosnikach samochodowych, lub mozna rozwazyc zakup dwoch, nieco tanszych glosnikow i laczenie w konfiguracji izobarycznej.

Skomentuj

https://www.daytonaudio.com/images/r...ions-46171.pdf

Skomentuj

Panowie, bez przesady. Wzmacniacz 100W jest z suba REL Quake. Bardzo dobry wzmacniacz i pod pozornie małą mocą jest kontrola.
          Parę wiosen temu postanowiłem kupić suba i tak jak Wy co będę pochodził do 8"- gdzie z tego może być bas. Zacząłem od Taga Platinum 12"- to nie to, oddałem. Potem coś z wyżej półki- pożyczony na testy BK monolith- 12" i 300W. Było lepiej, lepsza kontrola, ale basu za dużo- oddałem. Myślę, skoro w BR basu za dużo trzeba spróbować obudowy closed i padło na SVS SB-2000. Tu inaczej, bardziej stonowanie, ale dalej nie nadążał w szybkości za podłogówkami- oddałem. I cały czas najlepszy bas był nie w miejscu odsłuchu tylko w kuchni 8-10m dalej a z każdym subem biegałem po całym pokoju i nic. Aż posłuchałem u kumpla maluszka REL Quake i to był strzał w dychę. Nie trząchało pokojem (10-11m2), nie dudniło tylko szybko, punktowo. Niby nie będzie schodził poniżej 25hz ale taki bas mi odpowiada. Dlatego w tamtym roku przed zburzeniem garażu zrobiłem skrzynię pododbną do stampede (ścianki ok.30mm, 15,8l brutto), dorwałem panel od quake i teraz chcę dopasować jakiś głośnik. Ten od REL-a jest nieosiągalny chociaż nie ma ani specjalnie dużego wychyłu, kosz stalowy, napęd nie duży. Więc nie mówcie że nie będzie basu. Potrzebna 8"-ka, która zagra jakościowo, ma niski fs i nada się do budy ok.16l.

"jjurek" - dałeś tylko przykład głośnika czy masz na zbyciu?
          Last edited by djrobus1; 15.02.2025, 18:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobus1 Zobacz posta
            Aż posłuchałem u kumpla...
            To teraz pożycz od Niego tego suba i posłuchaj u siebie :)

Skomentuj

Odsłuchałem tego malucha przypadkowo podczas niezamierzonych odwiedzin. I gdyby nie dzieliło nas ponad pół Polski a kontakty byłyby lepsze to tak by było (pożyczam, odsłuchuje u siebie).
              Nie miałem takiej możliwości za to mam pancerną skrzynię 15,8l i bardzo przyzwoity napęd REL-a. Nie oczekuję zrywania tapety czy przewracania mebli przy filmach. Ma być delikatne dociążenie na basie przy muzyce i tyle.
              Więc proszę jedynie o propozycję jakiegoś przetwornika z gabarytami kosza jak podałem lub linki do ciekawych pozycji.
              Dzięki

Skomentuj

Te 100W tego wzmacniacza to przy 4 czy 8 ohm?
                może to takiej budy, jeśli ma być niedrogo to Tang Band W8 z zestawów Logitech albo samochodowy STX 8"

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobus1 Zobacz posta
                  najlepszy bas był nie w miejscu odsłuchu tylko w kuchni 8-10m dalej
                  to wyjaśnia wszystko.
                  Nie sub jest problemem tylko akustyka pokoju.

Skomentuj

Czaruję...
                  X