Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Standy ,podstawki z regulacją - wskazówki przed budową.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Standy ,podstawki z regulacją - wskazówki przed budową.

Siemanko.
    Mam do was kolejne pytanie :)
    W najbliższym czasie będę musiał zaopatrzyć się w standy pod monitory.Nie chcę kupować ze sklepu bo taniej jest samemu zrobić.
    Oto kilka pytań do was:

1. Czy standy będą na tyle stabilne by nie doszło do wywrotki ??( o ile się je solidnie zrobi )
    2. Czy kolumnę się jakoś przykręca do standu ?
    3. Z czego się robi takie standy?
    4. Jak rozwiązalibyście kwestię regulacji wysokości?
    5. Czy mogę was prosić o fotki standów waszej konstrukcji oraz krótki opis - takie streszczenie co i jak tam zrobiliście ??

Czekam na wasze odpowiedzi :)

1. W tym zdaniu zawarta jest już też odpowiedz
    2. W skrajnych przypadkach jesli zachodzi taka potrzeba. Standardowo nie przymocowuje się.
    3. Z czego popadnie Tylko wyobraźnia Cie ogranicza.
    4. Nie wiem. robi się 65-75cm. Chodzi o to żeby wysoko tonowy z kolumienki która będzie stała na standzie ma być +/- na wysokości głowy (uszu)
    5. W sieci jest pełno takich, poszukaj a znajdziesz wiecej niż Ci sie wydaje

Ostatnio w brico marche widziałem stosunkowo tanio metalowe nogi do stołów, ciekawa opcja Były niklowane i satynowe (beżowe)

Skomentuj

Mam mały pomysł ale nie wiem czy dobry
      Jako nogi chciałbym użyć z przodu dwóch takich kwadratowych rur ( https://encrypted-tbn1.gstatic.com/i...7fLr_kxFMTsDLw )
      a z tyłu dałbym taką samą rurę tylko ,że mniejszą.
      Wszystkie z trzech kwadratowych rur do gdzieś do 2/5 wysokości bym zalał betonem żeby obniżyć środek ciężkości.
      Podstawę bym zrobił z betonu który byłby o wymiarach 23 szeroki x 55 długi gdzie wymiary kolumny to 20x40
      W podstawie betonowej byłaby płyta metalowa do której mógłbym przymocować kolce ale nie wiem jak rozwiązać sprawę z ''dekoracją betonu''

Skomentuj

Sam niedługo będę robił standy z mdf (stara szafa , mega ciężka i gruba) . Może to głupie ale myślałem o regulacji wysokości oraz pionu (pochylanie do przodu lub do tyłu) . Regulacja góra/dól przez wysuwane kolce a regulacja poziomu dzięki ruchomej górnej "półce" , umocowana na takim jak by zawiasie a z tyłu śruba dzięki której będę mógł pochylać kolumnę... Wszystko musi być solidne ponieważ moje "monitorki" ważą 17kg . Środek wypełniony wyschniętym pokruszonym betonem . Oczywiście wszystko w fornirze . Do tego na górze i na dole złącza jak w terminalu aby kable nie wisiały . A i w miejscu gdzie górna ruchoma część łączy się z dolną stałą była by skóra modyfikowana aby nie było widać wnętrza . Pomysł kosmos ale moim zdaniem ciekawy...

Skomentuj

i stand bedzie wazyl 100kg...
          mozesz zrobic waskie pudlo jak na kolumny np 5x10cm a w srodku zasypac czyms. lub podstawke zrobic czyms wypelniona..

Skomentuj

Przecież im cięższy stand tym lepiej panie konradzik88 nie prawda ? Będzie przenosił mniej drgań , a biegać po pokoju to on z nim chyba nie będzie orscik zgadza się ? ;>

Skomentuj

pytanie jak 100kg standa przeniesc i ustawic? kolejna spawa 100kg na kolcach... wspolczuje parkietowi.

Skomentuj

Zgadza się A tak w ogóle to jestem Orest

Może jest ktoś na forum kto by zrobił takie standy po niskiej cenie ??

---------- Post dodany o 20:29 ---------- Poprzedni post o 20:27 ----------

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                pytanie jak 100kg standa przeniesc i ustawic? kolejna spawa 100kg na kolcach... wspolczuje parkietowi.
                A wiesz ,że pod kolce stawia się takie kółka żeby nie dziurawić podłogi ?? Sorry za słowa ale za chuja stand nie ważyłby 100kg :))

Skomentuj

Przecież nie będą ważyć 100kg , musiał by je chyba śrutem wypełnić... No i kolce nie stoją przecież od razu na podłodze tylko na takich "krążkach" jak monety...
                  Orest , leć do stolarza , niech ci wytnie płyty , posklejaj , pomaluj już obklej fornirem lub ostatecznie okleiną , wypełnij np wysuszonym piaskiem i gotowe ;D

Orest mnie trochę wyprzedził z tymi kółkami xD

Skomentuj

Co powiecie na te standy ??
                    http://allegro.pl/podstawy-standy-st...294222436.html

Skomentuj

Zamieszczone przez orscik Zobacz posta
                      Nie uważasz że drogie trochę ? Ogóle to ładne...

Skomentuj

A ile bym musiał u stolarza zapłacić za materiał potrzebny do wykonania takiego czegoś ??

Skomentuj

Ja za mdf 8 x 85cm na 20cm dałem chyba niecałe 50zł (nie pamiętam ile bo tam jeszcze jakieś pierdoły były ;/ ale chyba mniej nawet) w castoramie... A tobie potrzeba mniej bo to przecież stand a nie cała kolumna...

Skomentuj

Nie na temat...
                            Nie chce wam przeszkadzać, :razz: ale...
                            Zamieszczone przez orscik Zobacz posta
                            Brzydkie (moim zdaniem) ale takie możesz zrobić sobie idź do większego marketu i kup takie dechy dotnij sklej i już prawie masz... to forum diyaudio "if ju noł łodaj min"

Co do betonu, ciężkości podstawy monitora to zauważcie że w takim cuś współczynnik stabilności rośnie wraz z powierzchnią podstawy

PS podejrzewam że 100 kilo po miesiącu i tak odcisnęło by Ci te krążki w podłodze

Skomentuj

o ile ten beton wczesniej by sie nie pokruszyl bez zbrojenia na duzym standzie. zrob z wiorowki z komorami, tam wsypiesz piach i elegancko. Okleisz lub pomalujesz wg uznania. lub z litego drewna jesli masz dostep

Skomentuj

A powiedzcie mi jak się zachowują rury o profilu kwadratowym ?? Czy nie wpływają negatywnie na dźwięk ??

Myślę o zrobieniu czegoś takiego :))
                                http://www3.zippyshare.com/v/18899988/file.html

Skomentuj

Nawet fajne... Jeśli profile będą wypełnione to powinny przynieść poprawę dźwięku ponieważ będą przenosić mniej drgań... Jeśli się mylę to nich ktoś mnie poprawi :)

Skomentuj

http://allegro.pl/standy-granitowe-p...300297347.html

A co myślicie o tym ?? Spoko cena jak za takie ''kwałki'' marmuru ?

Skomentuj

Dobra cena, nie mniej z 3cm granitu można kupić spokojnie za 50zł/szt. Przy klasycznych podłogówkach lepiej to wygląda niż taki grubasek 5cio centymetrowy...

Skomentuj

ale tutaj chodzi o wagę a co za tym idzie stabilność :)

Jestem na tym forum od niedawna ale może przypomni się wam kto robił z forumowiczów standy ??
                                        Chciałbym zobaczy i jak będzie taka możliwość zadać pytania odnośnie ich konstrukcji.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X