Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Membrana vs kot - jak naprawić ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Membrana vs kot - jak naprawić ?

Witam,

Podczas weekendy mój kot miał bliskie spotkanie z głośnikiem i zahaczył trochę o gumę trzymającą głośnik. Zrobiło się tam małe przecięcie i teraz zastanawiam się w jaki sposób to naprawić, ponieważ obawiam się, że może to pękać dalej. Próbować naprawiać to samemu czy może jest jakiś zakład w Łodzi lub Warszawie który mógłby to profesjonalnie zrobić.

Foto:

Dzięki za pomoc.
    pozdrawiam

Miałem kiedyś podobny problem z zawieszeniem głośnika - przyczyna jedynie była inna niż koci pazur, ale nie o to chodzi - skutek ten sam. W moim głośniku zawieszenie było gumowe - nie wiem jak u Ciebie, ale to chyba też guma, nie pianka - co? Ja podmalowałem to przecięcie nieco zgęstniałym już butaprenem. Delikatnie, na pędzelku, od spodniej strony zawieszenia, ze trzy warstewki, każda następna po przeschnięciu poprzedniej. Z zewnątrz prawie nic nie było widać. Czy wpłynęło to na pracę i brzmienie przetwornika - nie mam pojęcia. Różnicy w brzmieniu nie odczułem, a pomiarów nie wykonywałem. Jeśli to duży głośnik, to taka naprawa nie powinna mieć większego na niego wpływu; natomiast jeśli to coś niedużego... Cóż, można próbować - tym bardziej, że inna alternatywa to wymiana zawieszenia, a to już większy kłopot.

Uwaga - podany przeze mnie sposób nie nadaje się do zawieszeń piankowych, bo butapren może je stopić - ale tutaj chyba nie ma tego ryzyka.

Skomentuj

To jest dali Ikon 6 - zawieszenie gumowe. To w takim razie będę musiał spróbować, chociaż wolałbym oddać to w ręce kogoś kto się na tym zna. Może znacie kogoś z WWA lub Łodzi ?

Skomentuj

W Łodzi na giełdzie elektronicznej jest gość, który naprawia głośniki. No i Wolumen w Wawie.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
        X