Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oklejanie skórą naturalną

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oklejanie skórą naturalną

Witam,
    Mam w domu kawałek licowej skórki cielęcej naturalnej. Barwiona na jakiś ciemny granat (prawie czarna) Chciałbym jej użyć żeby obić fazowany front.

1. Nadaje się to w ogóle?
    2. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w takim zastosowaniu? Czy próbować robić podobnie jak dla skaju, czy jakoś inaczej?
    3. Jakim klejem? Czy kontakowy nie przeniknie/zrobi plamy na powierzchni zewnętrznej?
    4. Czym można zmienić kolor na czarny? Jakaś pasta do renowacji ubrań skórzanych, czy coś innego?

Za wszelkie sugestie i podzielenie się doświadczniem będę wdzięczny. Nawet jeśli to doświadczenie z posiadania skórzanej kanapy :-), bo ja ze skórami mam żadne.

Jeśli nikt nie pomoże to będę pionierem i się podzielę.

P.S. Jeśli nie w tym dziale to prosze o pomoc.

Wlasnie przymierzalem sie do skory naturalnej na front wiec nie tylko Ty masz takie pomysly Ja bym zastosowal taka technologie jak przy skaju, front wpuszczany, klejenie na klej kontaktowy. Nic z tym nie powinno sie dziac, ale zawsze mozna na jakims scinku sprobowac i zobaczyc jak to wychodzi. Co do zmiany koloru to robi sie to farba do barwienia skor a potem lakier. Sa gotowe zestawy na allegro, naklada sie to gabka albo pistoletem jak ktos ma. Pasta odpada bo bedzie brudzic:)

Skomentuj

Na monitorki czy podlogówki? W zależności od tego jak skomplikowany i gruby będziesz mial front (wszelkie kąty, załamania itp) mozesz mieć problemy ponieważ skóra jest grubsza od skajuwy- tu masz do tematu: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post371694
      Jeśli będziesz miał cienki front możesz go zjechać frezem półokrągłym co ułatwi sprawę ( jeśli ci taki wygląd odpowiada) wtedy będziesz mógł calą skórę łatwiej zawinąć do wewnątrz/ chyba, że bedziesz ją wycinał np. wg. tutoriala kolegi Żółwika

Skomentuj

Podłogówki i to nie małe. Front planuję taki jak w kolumnach Binganta, czyli przyklejany na wierzch, więc poza podfdezowaniami przy głośnikach raczej nie przewiduję większych kłopotów z kształtem. Tym bardziej że skóra wyprawiona jest na mięciutko, jak na ubrania. Bardziej się obawiam wpływu chemii, czy nie wyjdą jakieś podbarwienia itp. Jak zrobię to napiszę i pokażę bez względu na to czy z pozytywnym czy negatywnym wynikiem, bo i tak zostanie dla potomności.
        @Mielisław Dzięki za poradę z farbami, lakierem. Barwiłeś tak już kiedyś? Łatwo to nałożyć równo, czy trzeba znać jakieś triki?

Skomentuj

Czaruję...
        X