Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana akumulatora do wkrętarki na inny typ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana akumulatora do wkrętarki na inny typ

To forum mnie nie lubi ...napisałem elaborat i wywaliło mnie ze strony....
    Trudno

Opiszę co i jak by zastosować tanie akumulatory Litowopolimerowe oznaczane są skrótem Li-pol .
    Przyjmuję że przerabiamy wkrętarkę 12V - zastosujemy akumulator 3 celowy o napięciu znamionowym 11,1V
    Do poprawnego ładowania potrzebujemy ładowarkę która wyrówna napięcia na wszystkich ogniwach w pakiecie .Utrzymywanie równych napięć wszystkich ogniw w pakiecie zasilającym przedłuża mu życie. Nie musimy jednak wydawać fortuny na ładowarkę . wystarczy nawet taka :

koszt u chińczyka ok 10$ bez kosztów wysyłki
    Akumulator ....do większości wkrętarek wystarczający jest taki który będzie wstanie oddawać ciagle prąd rzędu 20A .
    Jednak im wydajniejszy zastosujemy akumulator tym dłużej on posłuży .
    Aby wybrać odpowiedni pakiet warto rozkręcić obudowę naszej oryginalnej baterii i zmierzyć wnętrze . Chyba że ktoś zechce przerabiać obudowę .Ile osób tyle rozwiązań . Ja w moim przypadku zastosowałem pakiet taki jaki miałem pod ręką i zmieścił się do obudowy 11,1V 2200mAh o prądzie ciągłym 30C czyli 66Amper .
    http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...Lipo_Pack.html

Pakiet wszedł idealnie w obudowę po starym pakiecie .

W bocznej ściance wykonałem otwór którym wyprowadziłem złącze balansujące baterii .

Ładowanie sprowadza się do podpięcia tej małej wtyczki do ładowarki - czas ładowania ca - 3 godziny .
    Udało mi się zakupić kolejny firmowy akumulator i już tworzę drugi .

Gdzie kupić akumulatory i ładowarkę ? Najtaniej i sprawdzone źródło Hobbyking.com dla tych co się spieszą ale już drożej allegro i sklepy modelarskie

Jeśli ktoś używa wiele rożnych akumulatorów warto rozważyć zakup ładowarki sterowanej mikroprocesorem .

Co to daje - ładowanie wszystkich rodzajów akumulatorów z samochodowym włącznie .
    pomiar ilości energii władowanej do akumulatora
    pomiar ilości energii pobranej z akumulatora
    testy akumulatorów ... dużo tego jest
    Koszt już jakiś jest ale dobra ładowarka ułatwia żywot .
    Kolega zakupił nowy akumulator samochodowy i następnego dnia aku było martwe .
    Pomiar ładowarką wykazał ze akumulator znamionowo 72Ah przyjmował jedynie 23Ah - wydruk charakterystyki i szybki zwrot bubla do sklepu .

Fajny poradnik, dzięki. Sam posiadam 5 wkrętarek z rozwalonymi aku i bedę musiał coś z tego w końcu wystrugać. Swego czasu szukałem też jakiegoś schematu jak przerobić wkrętarkę aku na zasilanie 230V po kablu. Nic ciekawego w necie nie znalazłem. Mam mały warsztacik i nie zależy mi na mobilności, ale ręka w górę komu nie wyczerpało się aku w trakcie prac i trzeba był robić przerwę na ładowanie. Możecie podpowiedzieć w jaki sposób przerobić wkrętarkę na zasilanie sieciowe?

Skomentuj

Próbowałem przerobić zielonego Boscha ..
      Wkrętarka pobierała 25A podczas wiercenia wiertłem 13mm ( takie przyjmował uchwyt) w sklejce .
      Niestety kabel podłączeniowy przeszkadzał do tego miała wpływ rezystancja przewodu. Mój błąd podczas testów z kablem polegał na wyjęciu akumulatora zasilającego . Środek ciężkości uległ przesunięciu do przodu - piekielnie męczyła rękę .
      Ja rozwiązałem swoje problemy kupując kolejne stare akumulatory do wkrętarek na alledrogo i przerabiając je na lipolki

Myślę że przy klasycznej wkrętarce niepobierającej tak wielkiego prądu przeróbka ma szansę powodzenia .
      Pod warunkiem że wkrętarka będzie na jakieś logiczne napięcie - np 12V wtedy można zastosować zasilacz od x-boxa czy innej konsoli gdyż są tanie na znanym portalu

Aha zupełnie zapomniałem w poprzednim poście umieścić ważną informację .
      Baterie litowe oznaczane są kodem .
      Dla przykładu 1s10C ,3s30C

Co to oznacza :
      1s- oznacza jedno ogniwo w pakiecie czyli 3,7V 10C wskazuje iż bateria może bezpiecznie oddawać ciągle prąd równy 10 krotności pojemności
      jeśli więc mamy na akumulatorze oznaczenie pojemności 1000mAh możemy z niego czerpać prąd 10A

analogicznie
      3s oznacza 3 ogniwa w pakiecie 3x3,7V czyli 11,1V symbol 30C oznacza bezpieczny prąd ciagły nieprzekraczający 30krotnej pojemności

Pojedyńcze ogniwo LI-pol posiada napięcie 3,7V co odpowiadało by 3 celom Ni-Cd lub Ni-Mh czyli możemy podmienić za akumulator 3,6V

Dwa ogniwa lipol mają napięcie 7,4V - odpowiadało by to 6 ogniwom NI-cd lub Ni-Mh 7,2V

Trzy ogniwa lipol dają 11,1V - odpowiada to najbliżej akumulatorom 9 lub 10 ogniw NI-XX czyli 10,8V albo 12V - jednak zdecydowanie sugerował bym do stosowania zamiast starego 12V

Cztery ogniwa lipol dają 14,8V - odpowiednik akumulatora z 12 ogniwami Ni-XX
      Pięć ogniw - 18,5V zamiast akumulatorów 18V czyli piętnaście ogniw NI-XX
      sześc ogniw - 22,2V ..... można by zastosować za akumulator 24 V ......dlaczego? w pełni naładowane 20 ogniw NI-Cd zamiast znamionowych 24V będzie mieć 28V ( 20szt x 1,4 V )

Natomiast nie polecam stosowania wyższego napięcia niż znamionowe ! Producenci tanich wkrętarek i tak przewoltowują silniki - to znaczy do silnika 6V dobierają akumulator 7,2V lub 8,4 V .. podanie wyższego napięcia tylko szybciej wypali szczotki silnika albo zniszczy go termicznie

Skomentuj

Ja do wkrętarki dostosowałem dwa akumulatory 12V z upsa, mam teraz 14,4 Ah niestety na kabelku ale mogę tym kręcić do bólu dłoni. Do akumulatorów zrobiłem zabezpieczenie z regulowanym progiem wyłączenia.

Skomentuj

Temat ciekawy. Też nad tym myślałem kiedyś ale po tym jak kupiłem wkrętarkę sieciową skilla na 220v za niecałe 100pln nową w Casto to akumulatorowa poszła na dno szuflady i juz od pól roku jej nie widziałem :lol:

I nie żałuje mam zawsze naładowaną i o pełnej mocy :) w komplecie 5-6m kabla wiec na roboty w garażu az za dużo :)

Polecam :)

Skomentuj

Rowniez przerobilem moja wkretarke (jakis no name z marketu) na zewnetrzny aku zelowy, mialem natomiast taki problem, ze moja byla na 14,4V i na 12V byla zbyt slaba, juz mialem ja wywalic, kiedy na allegro trafilem goscia, ktory sprzedaje silniki z przekladnia i futerkiem za cale chyba 30zl, dziala toto ponoc od 9-18V, chodzi teraz nawet lepiej niz oryginal (od nowosci miala lekkie bicie).

Skomentuj

Czaruję...
            X