Jakie macie techniki obrobki krawedzi obudowy po fornirowaniu? Klocek z papierkiem, gabka scierna, frezarka ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wykanczanie krawedzi fornirowanej obudowy.
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postagdzie dostac cos takiego?
Skomentuj
-
FajneCiekawy nożyk.
Na allegro jest jakiś nóż do ścinania takich krawędzi ale ktoś gdzieś pisał że to lipa.
Ja zawsze odcinam nożykiem nadmiar przykładając płaskownik żeby nie szlifować za dużo, do tego na rokach ścinam nożyczkami po skosie. Najgorsze jest to że trzeba szlifować drobnym papierem ściernym bo rysy z grubego na cienkim fornirze bardzo ciężko usunać.
Skomentuj
-
Frezarka makteka (ta moja o której pisałem w tool boksie o frezarkach) ma prowadnicę do obrabiania krawędzi (prowadnica rolkowa) wtedy nie musi być frez z łożyskiem.
Moim zdaniem i tak lepiej po frezarce zostawić lekki nadmiar i doszlifować ręcznie niż za dużo frezarką....
Maktek z frezem z łożyskiem dał rade nawet z fornirem na flizelinie....i nie widać że jest gdzieś na wierzchu ;]
Last edited by ploter; 12.04.2015, 07:55.
Skomentuj
-
Ja mam Makite RT0700CX2J z taką samą rolką. Ustawiam zawsze delikatny naddatek a potem papierekiem 180-240 dopieszczam ręcznie :)
Ostatnio heban pasiak na fizelinie bardzo dobrze wychodził tą techniką.
Wczesniej zanim dostałem od żonki Makite RT0700CX2J używałem dużej frezarki górnowrzecionowej Bosch-a z frezem z łożyskiem ale owe łożysko modyfikowałem cienkim oringiem lub kilkoma warstwami taśmy klejącej lub zakładałem wieksze łożysko żeby frez nie ciął na "zero" a zostawił np 0,5mm forniru do przejechania potem papierkiem na klocku korkowym :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPanowie, dziekuje za odpowiedzi, ale pytalem o cos innego. Interesuje mnie to, jak fazujecie ostra krawedz obudowy, ktora jest juz obrobiona frezarka i papierkiem. Nie pytalem o to, jak przycinacie fornir :P
Chodzi Tobie o fazowanie?
Skomentuj
Skomentuj