Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Barwienie forniru - uzyskanie wymarzonego efektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Barwienie forniru - uzyskanie wymarzonego efektu

Chciałbym uzyskać taki kolor forniru jaki ma w ofercie Ikea meble z seri Hemnes czarno brązowe. One są bejcowane i lakierowane ale jak uzyskać ten kolor. W cimnym pomieszczeniu wydają się one czarne ale jak przyświeci na nie słońce barwa zmienia się na brązowa. Myślałem nad fornirem apricot black, a na to bejca ciemny orzech. Myślicie czy dało by to taki efekt?
    http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/70227118/

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/pr...183/#/50288184
    VÅRDA
    Bejca do drewna, zew., czarny

- - - - - aktualizacja - - - - -

Każde drewno, tylko musisz zastosować odpowiednią ilość warstw.
    Last edited by dolphin123; 29.07.2015, 13:00.

Skomentuj

Ale czego mam zastosować odpowiednią ilość warstw?

Skomentuj

Dlatego, ponieważ bejca jest po części transparentna a ilość warstw ma wpływ na odcień i krycie. Przed bejcowaniem zawsze wykonuje się próbę na kawałku docelowego drewna. Każde drewno inaczej chłonie bejcę, stąd efekty bywają różne.

Skomentuj

Robiłem szafkę i do wykonczenia użyłem bejcy ciemny orzech na drewnie sosna. Dwie warstwy bez przecierania tylko rownomiernie nałożone. Efekt trochę podobny ale brakuje tej czerni. Szafka jest mocno brązowa ale nie przechodzi w czerń. Teraz robię kolumny głośnikowe do salonu gdzie mam te meble i chcialbym żeby wszystko pasowało. Bo jakby nie patrzeć subwoofer czy kolumny to są meble.

Skomentuj

Przecież Marios podał Tobie linka do bejcy z Ikea, skoro mają to w ofercie, to pewnie tego używają do swoich mebli. Dodatkowo w opisie szafki z panelem, który podlinkowałeś w pierwszym poście, znajdziesz :
            Opis produktu
            Części główne/ Panel szczytowy: Lita sosna, Bejca, Bezbarwny lakier akrylowy
            Czyli masz odpowiedź na swoje pytanie, sosna + bejca + lakier. Jak sosna potraktowana czarną bejcą będzie zbyt czarna, możesz pokombinować z mieszaniem bejcy czarnej z brązową z ich oferty. Ewentualnie dużo warstw samej brązowej.

Skomentuj

Link nie działa dlatego nie wiedziałem że Marios coś mi wysłał. Chyba jestem ślepy bo ostatnio przeglądałem stronę i nic nie znalazłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
                Bo jakby nie patrzeć subwoofer czy kolumny to są meble.
                Jak to tak traktujesz to zaraz będzie stał na nich kwiatek w doniczce z podstawkę..

Zamieszczone przez misk@ Zobacz posta
                Przecież Marios podał Tobie linka do bejcy z Ikea
                Łatwiej być nie może. jak link nie działa można wrzucić produkty w wyszukiwarkę ikea..

Pozdrawiam

- - - - - aktualizacja - - - - -

Link działa :-)

Proszę: Numer artykułu: 502.881.84

Pomogło?

Skomentuj

Znalazłem wczoraj, dziękuję za pomoc. Wypróbuję ta bejce zanim przystąpie do prac wykończeniowych. Co do kwiatków to ja wolę je w ogródku albo balkonie niżeli na głośnikach. Chociaż żona zawzięcie próbuje coś położyć na subwoofer ale nie są to kwiatki:-p

Skomentuj

Czaruję...