Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja obudów altus 110

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Renowacja obudów altus 110

Witam, zakładam temat gdyż nie znalazłem odpowiedzi w aktualnych, pacjent to altus 110, fornir oryginalny na bokach, przód tył lakier, zastanawiają mnie boki, jak je odnowić, pomalować stary fornir czy założyć nowy, jak to robią profesjonalisci od renowacji? Czy moze inne metody, z góry dzięki za odpowiedzi

Musiał byś zerwać stary fornir i położyć nowy. Tak samo z lakierem. Nie możesz malować ani fornirować na stare podłoże.

Skomentuj

Klej pod fornirem roztopisz opalarka lub żelazkiem ale trzeba uważać żeby plyty nie rozwarstwilo. Bezpieczniej jest to zeszlifować. Potem calosc bym fornirował.

Skomentuj

A może szlif do wyrównania forniru i potem pomalowanie na jakiś kolor? Trochę rysunku drewna zostanie, a raczej lepsze to niż malowanie płyty.

Skomentuj

Boki fornir, a na front niebieski jak w jbl :)

Skomentuj

Na altusach fornir był przyklejony na beton chyba na moczniku jak pamiętam. Zrobić próbę poderwania tapeciakiem jak jest mocny to nie ruszać ubytki uzupełnić szpachlą drewnianą . Przeszlifować i przygotować do fornirowania . Jeśli znowu schodzi to zeszlifować (mocznik nie podda się obróbce termicznej) uzupełnij ubytki szpachlą z drewna. Fornir kłaść na wikol dociskając jakąś płytą i dokręcić ściskami .

Skomentuj

Wziąłem się za zdzieranie forniru, musze go całego zdjąć gdyż, a to sie nie trzyma bo chyba stały jakies kwiaty na górach, a to ma ubytki, lepiej się go odrywa niż szlifuje, jednak to dość żmudne. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Skomentuj

Zaloz na szlifierke mimosrodowa papier 60-80 i pojdzie szybko. Recznie to sie zajechac mozna.

Skomentuj

Dokładnie, mimośrodem zjedziesz to dość szybko, nawet gramaturą 40 na początek.

Skomentuj

Czaruję...
                  X