Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Metalowa obudowa głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Metalowa obudowa głośników

Witam wszystkich to jest mój pierwszy post - myślę o skonstruowaniu kolumny głośnikowej, i mam pytanie do zacnego grona, czy materiał jakim jest stal czarna nadaję się na pudło głośnikowe ? grubość 3-4 mm, wzmacniane od środka kątownikami na łączeniach spawane podwójnie metodą Tig

A po co Tobie taki dzwon? Jaki jest cel tej aplikacji?

Skomentuj

nie przejdzie ten numer Kolego Forumowiczu jeszcze jako okładzina jakaś cieniutka może by uszło ale takie puszki "grają same" nawet bez głośnika możesz próbować okuć w to na przykład DendroLight-core kryty linofolem ale to też może być wtopa . A dwa koszta są obłedne

Skomentuj

Ale jak będzie duża ilość wzmocnień, to dlaczego nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          Ale jak będzie duża ilość wzmocnień, to dlaczego nie.
          Drogi Moderatorze Marios przytocz mi konstrukcje blaszane , współczesne lub vintage które były by w zasięgu zwykłego śmiertelnika (o ile są w ogóle) . widziałem niedawno brązowe Aurale za 200k zł na vifie "dzyndzelku" i jakimś "coksie" . Lepiej już okładzinować coś tą blachą jak już musi być

Skomentuj

Można ale jest to bardzo trudne. U mnie powstała para 7 głośnikowych kolumn 3 drożnych o realnej efektywności 92dB/1W i wysokości jeśli dobrze pamiętam 180cm . Projekt powstał tylko dlatego że takie były wymagania stylistyczne. Trafiły i grają w około 200 metrowym salonie betonowego domu ( beton i stal ). Kolumny od początku nie były projektowane i strojone do przetwarzania najniższego Pasma ( celowo ). Pasmo / brzmienie przetwarzania w pasmie powyżej sub jest fenomenalne i nie ma żadnych naleciałości stali. Docelowo miały grac z subwooferami ( no chyba że w małym pokoiku ). Jak grały z jedną sztuką na 15 calowym RSS i hypex 8.0 to subwoofer nie dawał rady i się spalił. Jak ostatnio widziałem się w właścicielem to były sugestie aby subwooferów zastosować ale minimum 4 :). dokładne pomiary gotowej konstrukcji mam ale musiałbym powycinać loga zanim wkleje.

Zamieszczone przez gruspecnaz Zobacz posta
            wzmacniane od środka kątownikami na łączeniach spawane podwójnie metodą Tig
            problemy jakie się zrodzą nie będą polegać na metodzie spawania a kątowniki na rogach nic nie dadzą. potrzebne są usztywnienia typu "matrix" dodatkowo cała powietrznia wewnątrz była oklejona butylem. a komora średnio tonowa wydzielone z miękkiego drewna. Mocowania głośników były kanapkowe z dwóch rodzai stali. Front kolumny był odkręcamy ( jeśli dobrze pamiętam 10mm śruby ) zawieszony na miękkiej podkładce ściśniętej z duzą siłą śrubami. Jeśli chodzi o spawy były tylko punktowe co kilkanaście cm szczeliny były zalane silikonem. Kolumny stoją i grają niewykończone surowa stal a spawy na całej długości pozostawiły by nieładne odbarwienia.

Reasumując można ale to karkołomne i bardzo drogie przedsięwzięcie. Ale kto bogatemu zabroni :)
            Last edited by Zap Projekt; 30.10.2016, 10:39.

Skomentuj

Na obudowę lepsze byłoby aluminium bo ma lepsze tłumienie od stali. Kilka firm robi obudowy z tego metalu.

Skomentuj

przerabiałem i aluminium i brąz :) ( monolityczne odlewy ) o różnej grubości i wadzę. To były długie prace i analizy celem zrobienia gruntu pod większy projekt który został jednak zaniechany ze strony inwestora . ( zanim powstały obudowy docelowe były odlewane i topione kilka ich wersji). Do tej pory boli mnie kręgosłupów najgrubsze z brązu ważyły około 200-300 kg sztuka 2 drożnych podłogówek na 18 :) .Sytuacja była podobna do stali. Bardziej rezonował brąz od aluminium przy bliźniaczych kolumnach. ale da się z tym walczyć. Jeśli dobrze pamiętam w konstrukcji 2 drożnej na illuminatorach SS. Para a aluminium gra w Opolu u przedsiębiorcy. mam też pomiary zdjęć nie mogę pokazywać.
                Last edited by Zap Projekt; 30.10.2016, 10:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta

Można ale jest to bardzo trudne. U mnie powstała para 7 głośnikowych kolumn 3 drożnych o realnej efektywności 92dB/1W i wysokości jeśli dobrze pamiętam 180cm . Projekt powstał tylko dlatego że takie były wymagania stylistyczne. Trafiły i grają w około 200 metrowym salonie betonowego domu ( beton i stal ). Kolumny od początku nie były projektowane i strojone do przetwarzania najniższego Pasma ( celowo ). Pasmo / brzmienie przetwarzania w pasmie powyżej sub jest fenomenalne i nie ma żadnych naleciałości stali. Docelowo miały grac z subwooferami ( no chyba że w małym pokoiku ). Jak grały z jedną sztuką na 15 calowym RSS i hypex 8.0 to subwoofer nie dawał rady i się spalił. Jak ostatnio widziałem się w właścicielem to były sugestie aby subwooferów zastosować ale minimum 4 :). dokładne pomiary gotowej konstrukcji mam ale musiałbym powycinać loga zanim wkleje.

problemy jakie się zrodzą nie będą polegać na metodzie spawania a kątowniki na rogach nic nie dadzą. potrzebne są usztywnienia typu "matrix" dodatkowo cała powietrznia wewnątrz była oklejona butylem. a komora średnio tonowa wydzielone z miękkiego drewna. Mocowania głośników były kanapkowe z dwóch rodzai stali. Front kolumny był odkręcamy ( jeśli dobrze pamiętam 10mm śruby ) zawieszony na miękkiej podkładce ściśniętej z duzą siłą śrubami. Jeśli chodzi o spawy były tylko punktowe co kilkanaście cm szczeliny były zalane silikonem. Kolumny stoją i grają niewykończone surowa stal a spawy na całej długości pozostawiły by nieładne odbarwienia.

Reasumując można ale to karkołomne i bardzo drogie przedsięwzięcie. Ale kto bogatemu zabroni :)
                  Ile to ważyło?

Skomentuj

Nie ważyłem ale nie więcej niż 200kg / sztuka 4 razy mniejsze z brązu były cięższe :) Puste bez głośników w 2 rosłe osoby dało się nieść. Te wagi podaje ogólnikowo bo nikt ich nie ważył . To tylko subiektywne spostrzeżenia po ich dźwiganiu i przenoszeniu.
                    Last edited by Zap Projekt; 30.10.2016, 11:13.

Skomentuj

niedawno spawalem pojemnik z czarnej 3mm blachy
                      oj dzwonilo to dlugo i mocno!!

tak wiec jezeli material musi pozostac to:
                      -daj sporo wzmocnien
                      -daj mozliwie najbardziej powyginane ksztalty
                      -bez mat bitumicznych sie nie obejdzie!

Skomentuj

kwestia odbarwień stali to nie problem zrobię to tak że nie będzie odbarwień spawam zawodowo meble, i inne rzeczy do wystroju wnętrz głównie styl loftowy, materiał często mi zostaję plus mam w dobrych cenach, a gdybym zrobił z grubej stali ok 1 cm może nie ,,dzwoniła by stal plus malowanie od środka proszkowo żeby nie dzwięczało czy nadal źle myślę ?

Skomentuj

przy stali 10mm mysle ze pojawia sie juz problem z przenoszeniem tego

alu to bylby dobry pomysl. przelicz czy nie wyjdzie wcale drozej

a w sumie jak masz odpady to pospawaj taki kawalek jak modul kolumny (przestrzen miedzy wzmocnieniami) i zobacz sam jak to dzwoni

Skomentuj

a mam pytanie czy konstrukcja takich głośników ma sens prócz efektywnego wyglądu ? https://pl.pinterest.com/pin/306596687109348674/

Skomentuj

to sa odgrody - wymagane sa do tego specyficzne glosniki

Skomentuj

Zamieszczone przez gruspecnaz Zobacz posta
                                a mam pytanie czy konstrukcja takich głośników ma sens prócz efektywnego wyglądu ? https://pl.pinterest.com/pin/306596687109348674/
                                Ma.

Skomentuj

Jeśli bym miał fantazjować w tym kierunku zrobił bym 5 ścian bez frontu . Wybudował od środka materiałem bardziej przyjaznym i dokręcał dopiero front

Skomentuj

Czaruję...
                                  X