Witam wszystkich to jest mój pierwszy post - myślę o skonstruowaniu kolumny głośnikowej, i mam pytanie do zacnego grona, czy materiał jakim jest stal czarna nadaję się na pudło głośnikowe ? grubość 3-4 mm, wzmacniane od środka kątownikami na łączeniach spawane podwójnie metodą Tig
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Metalowa obudowa głośników
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaAle jak będzie duża ilość wzmocnień, to dlaczego nie.
Skomentuj
-
Można ale jest to bardzo trudne. U mnie powstała para 7 głośnikowych kolumn 3 drożnych o realnej efektywności 92dB/1W i wysokości jeśli dobrze pamiętam 180cm . Projekt powstał tylko dlatego że takie były wymagania stylistyczne. Trafiły i grają w około 200 metrowym salonie betonowego domu ( beton i stal ). Kolumny od początku nie były projektowane i strojone do przetwarzania najniższego Pasma ( celowo ). Pasmo / brzmienie przetwarzania w pasmie powyżej sub jest fenomenalne i nie ma żadnych naleciałości stali. Docelowo miały grac z subwooferami ( no chyba że w małym pokoiku ). Jak grały z jedną sztuką na 15 calowym RSS i hypex 8.0 to subwoofer nie dawał rady i się spalił. Jak ostatnio widziałem się w właścicielem to były sugestie aby subwooferów zastosować ale minimum 4 :). dokładne pomiary gotowej konstrukcji mam ale musiałbym powycinać loga zanim wkleje.
Zamieszczone przez gruspecnaz Zobacz postawzmacniane od środka kątownikami na łączeniach spawane podwójnie metodą Tig
Reasumując można ale to karkołomne i bardzo drogie przedsięwzięcie. Ale kto bogatemu zabroni :)Last edited by Zap Projekt; 30.10.2016, 10:39.
Skomentuj
-
przerabiałem i aluminium i brąz :) ( monolityczne odlewy ) o różnej grubości i wadzę. To były długie prace i analizy celem zrobienia gruntu pod większy projekt który został jednak zaniechany ze strony inwestora . ( zanim powstały obudowy docelowe były odlewane i topione kilka ich wersji). Do tej pory boli mnie kręgosłupów najgrubsze z brązu ważyły około 200-300 kg sztuka 2 drożnych podłogówek na 18 :) .Sytuacja była podobna do stali. Bardziej rezonował brąz od aluminium przy bliźniaczych kolumnach. ale da się z tym walczyć. Jeśli dobrze pamiętam w konstrukcji 2 drożnej na illuminatorach SS. Para a aluminium gra w Opolu u przedsiębiorcy. mam też pomiary zdjęć nie mogę pokazywać.Last edited by Zap Projekt; 30.10.2016, 10:49.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
Można ale jest to bardzo trudne. U mnie powstała para 7 głośnikowych kolumn 3 drożnych o realnej efektywności 92dB/1W i wysokości jeśli dobrze pamiętam 180cm . Projekt powstał tylko dlatego że takie były wymagania stylistyczne. Trafiły i grają w około 200 metrowym salonie betonowego domu ( beton i stal ). Kolumny od początku nie były projektowane i strojone do przetwarzania najniższego Pasma ( celowo ). Pasmo / brzmienie przetwarzania w pasmie powyżej sub jest fenomenalne i nie ma żadnych naleciałości stali. Docelowo miały grac z subwooferami ( no chyba że w małym pokoiku ). Jak grały z jedną sztuką na 15 calowym RSS i hypex 8.0 to subwoofer nie dawał rady i się spalił. Jak ostatnio widziałem się w właścicielem to były sugestie aby subwooferów zastosować ale minimum 4 :). dokładne pomiary gotowej konstrukcji mam ale musiałbym powycinać loga zanim wkleje.
problemy jakie się zrodzą nie będą polegać na metodzie spawania a kątowniki na rogach nic nie dadzą. potrzebne są usztywnienia typu "matrix" dodatkowo cała powietrznia wewnątrz była oklejona butylem. a komora średnio tonowa wydzielone z miękkiego drewna. Mocowania głośników były kanapkowe z dwóch rodzai stali. Front kolumny był odkręcamy ( jeśli dobrze pamiętam 10mm śruby ) zawieszony na miękkiej podkładce ściśniętej z duzą siłą śrubami. Jeśli chodzi o spawy były tylko punktowe co kilkanaście cm szczeliny były zalane silikonem. Kolumny stoją i grają niewykończone surowa stal a spawy na całej długości pozostawiły by nieładne odbarwienia.
Reasumując można ale to karkołomne i bardzo drogie przedsięwzięcie. Ale kto bogatemu zabroni :)
Skomentuj
-
Nie ważyłem ale nie więcej niż 200kg / sztuka 4 razy mniejsze z brązu były cięższe :) Puste bez głośników w 2 rosłe osoby dało się nieść. Te wagi podaje ogólnikowo bo nikt ich nie ważył . To tylko subiektywne spostrzeżenia po ich dźwiganiu i przenoszeniu.Last edited by Zap Projekt; 30.10.2016, 11:13.
Skomentuj
-
kwestia odbarwień stali to nie problem zrobię to tak że nie będzie odbarwień spawam zawodowo meble, i inne rzeczy do wystroju wnętrz głównie styl loftowy, materiał często mi zostaję plus mam w dobrych cenach, a gdybym zrobił z grubej stali ok 1 cm może nie ,,dzwoniła by stal plus malowanie od środka proszkowo żeby nie dzwięczało czy nadal źle myślę ?
Skomentuj
-
a mam pytanie czy konstrukcja takich głośników ma sens prócz efektywnego wyglądu ? https://pl.pinterest.com/pin/306596687109348674/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gruspecnaz Zobacz postaa mam pytanie czy konstrukcja takich głośników ma sens prócz efektywnego wyglądu ? https://pl.pinterest.com/pin/306596687109348674/
Skomentuj
Skomentuj