Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tarcza do drewna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tarcza do drewna

Które tarcze Waszym zdaniem wygrywają w kategorii cena/jakość cięcia ?
    Nie zależy mi na trwałości tarczy , a raczej na jakości cięcia płyty meblowej 18mm
    Wystarczy mi jej żywotność do rozkrojenia kilku płyt
    Średnica tarczy 200 lub 210mm

diamentowe
    ale to do recznej pilarki raczej mocna przesada

https://www.punta.com.pl/narzedzia-pily-frezy-freuda/
    zobacz tutaj

Skomentuj

Tak , do pilarki ręcznej
      Słyszałem, że im więcej zębow tym lepiej
      Im mniejsza średnica tarczy tym lepiej (mniejsze bicia boczne)
      Ma wystawać z drugiej strony max 5/6 mm
      To prawda ?

Skomentuj

Globus

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
          Globus
          Również bez widii ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
            Słyszałem, że im więcej zębow tym lepiej
            ilosc zebow zalezy od twardosci materialu
            do miekkiegu surowego drewna masz malutko zebow
            do plyt czy metalu masz duuuzo zebow

Im mniejsza średnica tarczy tym lepiej (mniejsze bicia boczne)
            Ma wystawać z drugiej strony max 5/6 mm
            To prawda ?
            w to watpie. zobacz jakie tarcze sa w panelowkach czy formatowkach. tam sa 300-400mm

im wiecej tarcza wystaje poza plyte, tym bardziej zeby skrawaja "pionowo" od dolu
            im mniej wystaje, tym bardziej pod katem skrawa, czyli ma wiekszy przekroj do obrobienia

Również bez widii ?
            a skad masz takie informacje ze bez węglika do plyty wiorowej?
            HSS tylko do miekkiego drewna!
            do plyt drewnopochodnych WĘGLIK lub diament! :p

Skomentuj

Z ilością zębów nie można popadać w skrajności. Freudy to żylety, z takich godnych jeszcze polecenia to sprawdz Faba. Moim zdaniem ciekawsza opcja od Globusa.

Skomentuj

To jest trochę problem, ponieważ przy malej średnicy tarczy i naprawdę dużej ilości zębów, ciecie wcale nie będzie takie proste. Każda tarcza ma przewidziana prędkość obrotowa, głębokość ciecia i posuw. Kiedyś kupiłem do mojej starej pilarki, tarcze 200mm z dużą ilością zębów marki Freud. Genialne narzędzie, tylko nie dało sie tym ciąć, bo ciągle palio materiał. Duża ilość zębów, spory rzaz i grubość przeciętnej płyty robiły taka "robote", ze musiałem te tarcze sprzedać. Jak zobaczysz na katalog Freuda, to kazda tarcza ma podane zalecenia użycia i głębokości ciecia. Lepiej się tego trzymać. Co do firmy, to lubię naszego Globusa, ale myślę, że Freud jest znacznie lepszy, a cenowo wcale nie droższy. W dużej pilarce mam dość tania, uniwersalna tarcze Freuda i tnie zajebiście, mimo że to nie jest specjalizowana tarcza do sklejki czy mdf. Lepszej jakości tarcza jest lepiej wykonana, cicha, nie ma bicia i przyjemnie sie tym pracuje.

Skomentuj

Ja w sumie zadowolony jestem w drewnie z optiwood boscha, ale takie były w zestawie i na razie nie ma potrzeby wymieniać.
                  Ale muszę kupić tarczę do ALU, W podobnej cenie są Freud Pro i Bosch Expert multimaterial.
                  Co lepiej wziąć do ukośnicy, by dobrze szatkowało laminaty i alu?

Skomentuj

Mam Boscha optiwood i uważam, że ta tarcza jest kiepska. Głośna, a jakość cięcia gorsza niż podstawowy Globus. Nauczka na przyszłość - jest jest dobre i polskie, to nie kombinuj z chińskim boschem.

Skomentuj

Wezmę to pod uwagę, z takimi tarczami dostałem obydwie piły, więc nie ruszam bo tną.
                      Nie szarpią i sklejkę dobrze znoszą. Co do hałasu to się nie wypowiem, bo zawsze używam ochrony słuchu.

Na pewno jak będę zmieniał to będę szukał czegoś rekomendowanego, jak na razie szukam tarczy do laminatu i alu ^^

Skomentuj

Zależy też od kąta natarcia ostrza. Według mnie najlepsze są tąrcze do cięcia laminatu z ujemnym kątem lub bliskim zera, z dużą ilością zębów.

Skomentuj

Czaruję...
                        X