Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Farby / lakiery do drewna / płyt w sprayu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Farby / lakiery do drewna / płyt w sprayu

Próbował ktoś z Was malować MDF lakierami z puszki? Osobiście muszę przełożyć głośniki z podłogówek do małych monitorów i sobie wymyśliłem je pomalować na jakiś kolor właśnie farbą w sprayu. Że chcę to zrobić samemu i budżetowe, a i że takie lakiery są coraz lepsze, to ma ktoś doświadczenie z używaniem takowych? Akryl, Emalia, jakieś firmy? Jedynie wiem że Novoll i Motip wszyscy polecają i są bardzo warte uwagi.

z mojego doświadczenia amatorskiego wynika, że najważniejsze będzie zagruntowanie mdfu, ja do tego używałem klasycznego kaponu domalux, na pierwsze dwie warstwy rozcieńczyłem ten kapon tak w proporcjach 75% kapon i 25% rozcienczalnik, i te dwie warstwy nakładałem pędzlem, potem delikatny szlif i 3 warstwa już nierozcieńczana, dopiero na tak zagruntowany mdf lakier. I tutaj już różnie - niektóre profi zapewne potrzebują jeszcze jakiegoś izolanta,
    na forum jest kilka osób z dużo większym doświadczeniem - często np zajmują się lakierowaniem to coś dopiszą, ogólnie to jest bardzo mało produktów które jednocześnie mogą gruntować i tworzyć warstwę nawierzchnią. Jak chcesz korzystać z "klasycznych" lakierów samochodowych itp produktów z mieszalni to bez wątpienia mega ważne jest odpowiednie zagruntowanie MDFu (zresztą nie tylko MDF wszystkie drewnopochodne materiały dobrze jest zagruntować dla takich lakierów). po prostu te produkty mają inną specyfikę i same z siebie nie potrafią spenetrować odpowiednio materiałów drewnopochodnych.

produkty dedykowane do drewna niejako "same z siebie" penetrują/gruntują materiał - najgłębiej wnikają oleje, olejowoski. Lakiery do drewna też wnikają w strukturę choć nie już tak głęboko.
    Last edited by bawolek; 30.03.2020, 13:33.

Skomentuj

Trudno się nie zgodzić z kolega powyżej. Najtrudniejszy etap to gruntowanie powierzchni i tutaj jest najwięcej problemu jeśli nie dysponujesz możliwościami lakierowania natryskowego. Natomiast sama emalia chociaż dość łatwa w nałożeniu, to jednak jest bardzo miękka. Musiałbyś na końcu prysnąć klarem 2k w sprayu, a to już kosztuje trochę więcej.
      Łatwiej jest uzyskać powierzchnie strukturalne. Wtedy po przygotowaniu powierzchni możesz użyć lakierów samochodowych do plastiku ( np Novol flash 900 ), które dają naprawdę fajny efekt, ale bez dobrze zagruntowanej powierzchni nie ma szans na ładny wygląd.

Skomentuj

Dzięki panowie za odpowiedzi. Wynika że najważniejszy jest podkład a resztę się ogarnie. Pomogliście bardzo.

Skomentuj

Czaruję...
        X