Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolor forniru

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolor forniru

Witam,

Czy ma ktoś pomysł jak uzyskać taki czerwony kolor forniru jak u sonusa? Bejca do drewna czy konkretny podkład? Ma ktoś doświadczenie w temacie?

https://hifidesign.pl/images/Sonus_f...4a0ec23ed2.jpg

Pozdrawiam.

Bejca.

Ewentualnie fornir Bloodwood, ale jest mniej żywy niż tu na focie (patrz mój avatar).
    Last edited by gi; 16.06.2020, 11:47.

Skomentuj

Monitorki pierwsza klasa. Docelowo chciałbym coś podobnego uzyskać ale trochę jaśniej. Niestety mam już fornir położony i jest to orzech amerykański. Teraz pytanie jaka bejca i jaki kolor żeby wyszedł najbliżej temu z sonusa?

Skomentuj

Na orzech ?

Imho nie da się, zbyt ciemny fornir by zrobić z tego soczystą czerwień.

Skomentuj

Efekt jak u Ciebie był by w 100% wystarczający. Pokombinuję z bejcami.

Skomentuj

Zamieszczone przez mrx_tm Zobacz posta
            Efekt jak u Ciebie był by w 100% wystarczający. Pokombinuję z bejcami.
            U mnie jest to fornir Bloodwood i brak bejcy.

Z bejcą kombinowałem na jasnym fornirze Klonowym, coś tam da się osiągnąć, ale problem z równomiernym położeniem ręcznie. Na orzechu nie wróżę sukcesów niestety.

Skomentuj

Pokombinuję z bejcami ewentualnie zostawię naturalny. Mam parę pytań odnośnie lakierowania jeśli można:
              1. Nakładałeś ręcznie (pędzel, wałek) czy natryskowo (pistolet).
              2. Ile czasu czekałeś po każdej warstwie żeby nałożyć kolejną i czy szlifowałeś po każdej (jeśli tak to jakim papierem).
              3. Jak wyglądało szlifowanie po ostatniej warstwie poliuretanu (z tego co doczytałem to był jedyny lakier jakie położyłeś od razu na fornir tak?).

Dzięki z góry :-)

Skomentuj

Pokombinuję z bejcami
                Bejce/lakierobejce nakładaj miękką gąbką równomiernie wzdłóż słoja nie zostawiaj warstwy w razie potrzeby nałożysz drugi raz, uważaj na zacieki w obrębie narożników cały nadmiar zbieraj gąbką. Jak ścianka będzie już cała pokryta równo to gąbką jeszcze raz po całej długości raz przy razie wzdłóż słoi nie zostawiając nadmiaru zacieków itp.
                Last edited by Flip90; 17.06.2020, 13:40.

Skomentuj

Pokombinuję z bejcami ewentualnie zostawię naturalny. Mam parę pytań odnośnie lakierowania jeśli można:
                  1. Nakładałeś ręcznie (pędzel, wałek) czy natryskowo (pistolet).
                  2. Ile czasu czekałeś po każdej warstwie żeby nałożyć kolejną i czy szlifowałeś po każdej (jeśli tak to jakim papierem).
                  3. Jak wyglądało szlifowanie po ostatniej warstwie poliuretanu (z tego co doczytałem to był jedyny lakier jakie położyłeś od razu na fornir tak?).

Dzięki z góry :-)
                  1) Nakładałem gąbką, jak masz możliwość to polecam natrysk.
                  2) Około 12-16 godzin, ale bywało to zbyt mało, szlifowałem po każdej bo chciałem otrzymać lustro, a lakier jaki miałem zostawiał mocne ślady po gąbce.
                  3) Ostatnia warstwa to pewnie 800-3000 i na koniec polerka, ale już nie pamiętam niestety szczegółów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                    Bejce/lakierobejce nakładaj miękką gąbką równomiernie wzdłóż słoja nie zostawiaj warstwy w razie potrzeby nałożysz drugi raz, uważaj na zacieki w obrębie narożników cały nadmiar zbieraj gąbką. Jak ścianka będzie już cała pokryta równo to gąbką jeszcze raz po całej długości raz przy razie wzdłóż słoi nie zostawiając nadmiaru zacieków itp.
                    Dzięki za cenne rady!

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                    1) Nakładałem gąbką, jak masz możliwość to polecam natrysk.
                    2) Około 12-16 godzin, ale bywało to zbyt mało, szlifowałem po każdej bo chciałem otrzymać lustro, a lakier jaki miałem zostawiał mocne ślady po gąbce.
                    3) Ostatnia warstwa to pewnie 800-3000 i na koniec polerka, ale już nie pamiętam niestety szczegółów.
                    Dzięki! Jedno pytanko. Jest szansa na lakierowanie 5 powierzchni (góra i boki) za jednym razem, czy każda ścianka osobno?

Skomentuj

Dzięki! Jedno pytanko. Jest szansa na lakierowanie 5 powierzchni (góra i boki) za jednym razem, czy każda ścianka osobno?
                      Ja starałem się malować poziomo, by się rozpływało ok, do tego przed sklejeniem góry/dołu/środka/tyłu.

Skomentuj

Ok dzięki bardzo za info. Jeszcze ostatnie mam pytanie odnośnie szlifowania po każdej warstwie. Co ma to na celu? Nie wystarczy położyć drugą warstwę zanim wyschnie całkowicie żeby związało?

Skomentuj

szlifowania po każdej warstwie. Co ma to na celu?
                          Pierwszą warstwę lakieru fornir na pewno wypije (lakier wsiąknie w fornir zamykając pory).
                          Po pierwszej warstwie dobrze jest przetrzeć drobnoziarnistym papierem ściernym powierzchnie lakierowane (po wyschnięciu lakieru) aby usunąć wszystkie włókna, które wstaną.

Skomentuj

Ok dzięki bardzo za info. Jeszcze ostatnie mam pytanie odnośnie szlifowania po każdej warstwie. Co ma to na celu? Nie wystarczy położyć drugą warstwę zanim wyschnie całkowicie żeby związało?
                            Usunięcie wszelkich wtrąceń/meszek/bąbelków/innych.
                            Wyrównanie warstwy by kolejna równiej się rozpływała.
                            Lepsze łapanie kolejnej warstwy.
                            etc

Mokre na mokre fajnie się kładzie natryskiem, jak spróbujesz ręcznie to zniszczysz poprzednią nie utwardzoną warstwę i będziesz miał szlifowanie do gołego.
                            Last edited by gi; 22.06.2020, 10:32.

Skomentuj

No i wiem już wszystko. W takim razie będę eksperymentował. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                              X