Mam parę pytań odnośnie zabezpieczaniu drewna żywicą. Mam do pokrycia dwa elementy z płyty bambusowej. Chciałbym podkreślić strukturę materiału i uzyskać efekt szklanej powierzchni. Problem w tym, że kształty są dość nieregularne, jak na zdjęciach i zastanawiam się, czy efekt szklanej powierzchni jest możliwy do osiągnięcia na takich kształtach?
Moglibyście mi polecić sprawdzone preparaty, którymi mógłbym taki efekt osiągnąć?
Czy po ew. szlifowaniu da się powierzchnię wypolerować na lusterko?
Czy całość musi być pokryta za pierwszym razem, czy można robić na dwa razy? Mam obawy, czy spodnia część pokryje się równie dobrze i czy grawitacja nie będzie moim wrogiem, jeśli zażywicuję całe elementy.
Nie mam niestety za bardzo doświadczenia z żywicą, więc wszelkie porady w tej kwestii to dla mnie złoto.

Moglibyście mi polecić sprawdzone preparaty, którymi mógłbym taki efekt osiągnąć?
Czy po ew. szlifowaniu da się powierzchnię wypolerować na lusterko?
Czy całość musi być pokryta za pierwszym razem, czy można robić na dwa razy? Mam obawy, czy spodnia część pokryje się równie dobrze i czy grawitacja nie będzie moim wrogiem, jeśli zażywicuję całe elementy.
Nie mam niestety za bardzo doświadczenia z żywicą, więc wszelkie porady w tej kwestii to dla mnie złoto.

Skomentuj