Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Program do zaprojektowania obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Program do zaprojektowania obudowy

Dzień dobry,
    jakiego programu / programów używacie do projektowania obudowy ZG? Chodzi mi o projekt samych skrzynek, bez symulowania głośników, BR itp. Myślę o kolumnach podstawkowych w kształcie ściętego ostrosłupa (w rodzaju Troelsowego SBA 741) i chciałbym w czymś to narysować. Od programu chciałbym, żeby był w miarę przyjazny, policzył wszystkie ścianki (wymiary, kąty) i najlepiej zrobił jakąś podstawową wizualizację bryły. Liczycie to czymś czy "na piechotę"?
    Pozdrawiam!
    Paweł

Sketchup

Skomentuj

Ja używam programu Onshape, który działa wyłącznie w chmurze.

Skomentuj

Bardzo dziękuję za obie podpowiedzi. Onshape nie znam, ale wypróbuję, bo wygląda obiecująco. Natomiast Sketchup szukałem już wcześniej, ale mam wrażenie, że tam jakieś zmiany z licencjami były - Flip90 której wersji używasz? Czy FREE wystarczy do zaprojektowania i prostej wizualizacji samych skrzynek?

Skomentuj

Używałem darmowej wersji online i na moje potrzeby było to wystarczające, bez problemu zrobisz wizualizacje skrzynek.
          Last edited by Flip90; 12.03.2022, 12:05.

Skomentuj

Ja używam Fusion 360 w wersji darmowej, która jest ograniczona do 10 aktywnych projektów.
            Fusion 360 for Personal Use | Fusion 360 | Autodesk

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
              Ja używam Fusion 360 w wersji darmowej, która jest ograniczona do 10 aktywnych projektów.
              Fusion 360 for Personal Use | Fusion 360 | Autodesk

ja tak samo. Fajny i prosty program

Skomentuj

Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi!
                Fusion 360 już wcześniej zainstalowałem (a polecił mi go kolega używający drukarki 3D). Jako, że nie mam CADowskiego backgroundu będę się musiał zaprzyjaźnić z interfejsem, ale na szczęście materiałów na YT dużo :-)

Skomentuj

Polecam Fusion tak jak reszta osób. Daje bardzo duże możliwości projektowania. Można go łyknąć w 1 dzień tak aby swobodnie w nim pracować. Daje też możliwość od razu przygotowywania CAM czyli pod frezowanie.

Last edited by Rosayo; 14.03.2022, 17:06.

Skomentuj

Czaruję...
                  X