Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Car audio] MDS08 do samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Car audio] MDS08 do samochodu

Początek prac datuję na drugie zamówienie z AC - nie pamiętam kiedy to było, jakoś na wiosnę. Euro było bardzo tanie a transport za darmo więc niebywała okazja. Przyszedł głośnik, zabrałem się za budowę. Wcześniejsze konstrukcje HA wykonywałem z MDF, tym razem, z ciekawości wybrałem wiórówkę. 18mm, podwójny front i wzmocnienie na środku - przy tak małej obudowie (netto, z tego co pamiętam około 23l) sztywność jest idealna.
    Tunel BR połączony z dwóch - zakończony tak samo po obu stronach - brak świstów. Zabijcie mnie - strojenia nie pamiętam... Terminal raczej STXowy, kupiony w sklepie, spełnia swoją rolę. Wewnątrz kabel 4mmkw. Obite materiałem również z miejscowego sklepu - gruby i bardzo sztywny, a i nie drogi. Subwoofer sprzedałem znajomemu więc jak będę miał okazję to dokładnie wszystko pomierzę.
    Na początku woziłem skrzynkę w Escorcie MK5 3d HB, zasilane Blaupunktem GTA 4 special MK 2. 180W rms w mostku szło na suba i po 60W na seryjne głośniki z przodu.
    Po podłączeniu - masakra, rozczarowanie, seryjne glosniki w passacie kumpla dawały lepszy bas... Nie minął tydzień - nie poznałem sprzętu. Głośnik się wygrzał i tym co pokazał zachwycam się dalej przy okazji każdej podwózki przez kolegę. Szybko, mocno, punktowo. Jak nie trzeba to nie ma, a jak ma być to jest. Mocy w sam raz, kontrola bardzo dobra. Dresom nie spasuje - za mało mięsa i buczenia, a w dodatku głowa nie boli - po godzinie a nawet po pięciu. Słucha się przyjemnie przy każdej głośności.
    Do małych samochodów polecam - nie duża obudowa, łatwo napędzić a efekt doskonały.

Kosztorys:
    MDS - 165zł z przesyłkami
    Płyty - 20zł
    Szpachla, kleje, wkręty - 10zł
    Kocyk - 20zł
    BR, terminal - 15zł
    Razem około 250zł bo na pewno coś jeszcze wydałem

Taki prosty klocek, bez pochylonej tylnej ścianki, czemu taki kształt?
    Nie dawałeś żadnego wytłumienia?
    Starannie wykonany, solidna konstrukcja, tylko brak mi jakiegoś grila, można uszkodzić głośnik.
    Chociaż mały gabaryt, to jednak czasami trzeba go przenieść, nie widzę za co chwycić.

Skomentuj

szkoda ze brak pochylonej tylnej scianki - sporo miejsca sie marnuje

Zamieszczone przez Tanner
      Po podłączeniu - masakra, rozczarowanie, seryjne glosniki w passacie kumpla dawały lepszy bas... Nie minął tydzień - nie poznałem sprzętu. Głośnik się wygrzał i tym co pokazał zachwycam się dalej przy okazji każdej podwózki przez kolegę. Szybko, mocno, punktowo. Jak nie trzeba to nie ma, a jak ma być to jest. Mocy w sam raz, kontrola bardzo dobra
      i dlatego irkowi ten glosnik sie nie podobal jak mial go na pomiarach. on poprostu ni byl wygrzany i gral wtedy paskudnie.
      jak dobrze ze moje MDSy wygrzewa mi UKA :lol:

Skomentuj

Nie brak, roznica miedzy dolną a górną krawędzią to jakieś 5cm
        Fakt zle wyszlo, ale mi to nie przeszkadzało bo bagażnik zawsze pusty, a kolega w corsie wozi go bokiem, wiec jest ok :)
        Grila nie ma, ale bagażniki puste, to samo z uchwytami - raz był wyciągany, żeby przełożyć do kolegi :)

Skomentuj

Tanner, ale taki masz skos w samochodzie czy zle wymierzyles?
          i sprzedales go tylko dlatego ze nie podobal sie jak byl niewygrzany?

Skomentuj

Tylko troche większy skos miałem, a sprzedałem bo pozbywałem się całej instalacji CA bo sprzedawałem auto. A wozilem go pół roku prawie wiec odpowiadał mi w 100% :)

Skomentuj

A jak z tym wytłumieniem?

Skomentuj

Ni ma :wink:

Skomentuj

Tanner, witam fajny klocek a wogóle to głosnik super. Dobrze ze go sprzedałes :mrgreen:

Skomentuj

radecky, nie rozumiem...

Skomentuj

Tanner, chodzi mi o to ze obudowa to zwykły klocek(nie obraz sie) a glosnik to by nadawał sie do czego innego,a nie do samochodu,szkoda go. :smile:

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        radecky, juz raz pisalismy cos na ten temat - zanim cos napiszesz to przemysl to i napisz to logicznie

Zamieszczone przez radecky
                        glosnik to by nadawał sie do czego innego,a nie do samochodu,szkoda go.
                        i jak masz pisac takie glupoty to lepiej nie pisz nic ;]
                        przeciez ten glosnik zostal stworzony do CA!

Skomentuj

najlepiej to nic nie pisac
                          hehe.

[ Dodano: 2009-03-12, 19:54 ]
                          a wiesz co Pawel S., to taki głosnik przeleciał mi miedzy palcami i fajnie grał w domciu w subwooferku.

Skomentuj

pisac tak, ale z sensem
                            Zamieszczone przez radecky
                            a wiesz co Pawel S., to taki głosnik przeleciał mi miedzy palcami i fajnie grał w domciu w subwooferku.
                            wiem, mam 2 :P

Skomentuj

nie chce sie kłucic Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-03-12, 20:21 ]
                              masz troszke wiecej pojecia niz ja.(szacun)

Skomentuj

Czaruję...
                              X