Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Car audio] Carpower CRB-12TC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Car audio] Carpower CRB-12TC

Chciał bym przedstawić swój nowy nabytek. Sub na głośniku Carpower CRB-12TC.
    W sumie pomysł na zbudowanie subwoofera do samochodu wziął się z nikąd. Tak naprawdę wcale nie był mi potrzebny. No ale tak wyszło że jest „można powiedzieć że jestem napaleńcem”. Na budowę razem z wzmacniaczem miałem około 700zl wolnej gotówki. Głośnik gra pod wzmacniaczem GTA 460, każda cewka podpięta jest pod jeden kanał. Heh wiem że wielu ludzi odradza taka konfiguracje. Ale wyjście z radia wychodzi monofoniczne „tak chociaż wyczytałem” wiec nie powinno się nic stać. Subek gra w Oplu Combo 1.7dti, samochodzik jest mało wyciszony wiec problem zaczyna się w trasie przy np. 120km/h. Słuchać warkot silnika nie muzykę, wtedy musze ściszać sub ponieważ warkot diesla daje się we znaki do tego grająca skrzynia na połowie mocy przestawia wsteczne lusterko. W tej chwili jednostka sterująca to PIONEER DEH-4000UB, drzwi wygłuszone matami dekarskimi i zatkane Alpinami spe-17cs. Gra to wszystko w miarę przyzwoicie. Duży plus jest dla radia gdzie można bawić się filtrami i odciąć w odpowiednim paśmie głośniki przez co jest nie potrzebny wzmacniacz.

Skrzynia zbita jest z płyty wiórowej skręcana na wkręty i klejona klejem. Środek jest wysylikowany i wypchany wata tłumiąca. Od zewnątrz skrzynka obita jest szara tkanina a wszystko to klejone na butapren. Rączka może nie wygląda ale jest bardzo przydatna.

Co do samej gry to co tu mówić gra !. Nawet więcej niż gra. Myślę że w starszych autach może odrdzewić trochę karoserie samochodu. Heh taki delikatny żarcik. W sumie jestem zadowolony ale w tej chwili został bym przy nagłośnieniu przednim plus ewentualnie wzmacniacz. Myślę ze pąkując te pieniądze w markowe głośniki i cos co by je pchnęło do przodu był bym bardziej happy.

Cennik:
    Wzmacniacz – 200zł
    Głośnik – 200zł
    Kable dietz 10mm2 – 100zl
    Kable inne – 50zł
    Obudowa – 80zł
    Trochę piwa – 30zł

Radio 300zł
    Głośniki przód – 180zł

Za całe car audio wydałem około 1200zł +/- wysyłka
    Ah i gdyby ktoś sie zastanawiał po co te linki zielone to już odpowiadam. Nie miałem pomysłu jak przymocować suba by nie latał w bagażniku. Wiec linkami zaczepiłem o kratkę z tyłu. Podobnie przemontowany jest wzmacniacz do części tapicerskiej w bagażniku. Wszystko to by w razie potrzeby w ciągu parę minut można by to wszystko wyjąć. .

Tym wzmacniaczem zasilasz suba i przody? A konstrukcja niczego sobie, poprawna i estetyczna :) Na ostatnim zdjęciu na sciance widac trochę łączenie kocyka... Spróbuj go morze trochę zaczesać, być może mogło by się udać to zakryć :)

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja Gratuluje

[ Dodano: 2009-06-11, 21:39 ]
      mam skrzynie Clariona gdzie tez widac łączenia kocyka i nic w tym złego.

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky
        mam skrzynie Clariona gdzie tez widac łączenia kocyka i nic w tym złego.
        Złego nic... Ale jeśli można coś poprawić wkładając 5 minut pracy to czemu nie spróbować chociaż? :)

Skomentuj

jezeli bedzie mu to przeszkadzało to z pewnoscia poprawi.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
            Tym wzmacniaczem zasilasz suba i przody?
            widac ze wzmacnaicz zmostkowany - wiec cale 4 kanaly pewnie ida na suba :P

Skomentuj

Tak wzmacniacz jest tylko dla suba. Przód zasila radio. Było by inaczej gdy radio miało wyjście 2x rca. Wtedy można by dowolnie regulować natężenie dźwięku a tak to lipa.

Skomentuj

Zamieszczone przez czuczu
                Było by inaczej gdy radio miało wyjście 2x rca.
                Zgadza się 2 rca są nieocenione, wiem to po sobie. Solidna buda i glośnik sam muszę spróbować zrobić coś zamkniętego bo BR zaczyna trochę męczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez adk
                  sam muszę spróbować zrobić coś zamkniętego bo BR zaczyna trochę męczyć.
                  brednie...
                  brzmienie zalezy od glosnika a nie od typu obudowy
                  jeden dobrze zagra w b-r inny w zamknietej
                  kup poprostu lepszy glosnik

Skomentuj

Na pewno masz rację, po prostu ostatnio miałem do czynienia z kilkoma zamkniętymi zabudowami, bardzo spodobał mi się peerless 10" XLS. Do takiego brzmienia dążę, staram się taniej, ale chyba nie uda się tego osiągnąć. A B-R po prostu mi się znudził.

Skomentuj

Czaruję...
                    X