Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Maly wooferek na stx 18-120-6-sw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Maly wooferek na stx 18-120-6-sw

Jak w temacie. Subwooferek powstał w ciągu 5h siedzenia w pracy...( z racji posiadania zbednego głośnika )
    Działa on w hondzie civic. Wspomaga 6x9 Pioneery + na przodzie fabryczne głośniki szerokopasmowe ( Pioneer ).
    Jako napędu używam Carpowera HPB 602 w mostku.

Obudowa z płyty 18mm oklejona wykladzina. Szesnasto litrowa obudowa BR Jest dobrana w taki sposób aby zajmowała jak najmniej miejsca w bagażniku i żeby można było bez problemu podzielić kanapę. Takie założenia wymusiły tak duza przednia ściankę. Niesymetryczność ścianki + br i głośnika udało sie troszkę naprostować pierścieniem wizualnie powiększającym głośnik. Obudowę ta wytłumiłem 2 cm gąbką na tylnej ściance za głośnikiem.

Budując ten subwoofer miałem za założenie trochę poprawić niższe pasmo. Nie używałem do budowy dobrego głośnika ponieważ w civicu nie ma wo gole wygłoszeń, same plastiki i blacha. Wiec użycie dobrego przetwornika mija się z celem. Trzeba by wygłuszyć cały samochód na co nie mam najmniejszej ochoty. Ogólnie rzecz biorąc Wooferek spisuje sie tak jak chce, dobrze. Nie jeden wytrzeszczył oczy na widok tego małego cuda po usłyszeniu jak gra.

co mogę więcej napisać ?

hmm Koszt....

Płyty - 0
    Głosnik - 3 lata temu jak byly w sprzedazy 65 zł ( chyba )
    Konektor połączeniowy - miałem
    koc do obicia - miałem
    Wkręty - miałem
    klej - miałem
    br - zamawiany razem z glosnikiem mysle ze okolo 7.50 zł.

jak za 72,50zl to rewelacja
    powinien byc w dziale "najtamsze..."
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jakie strojenie tego suba jest? Z tego co pamietam ten gdn za nisko nie schodzil..

Skomentuj

Fajna ta czarna ozdoba. Z czego ją zrobiłeś ??

Skomentuj

Strojenie jest w granicy 50-53 Hz. Fakt nie schodzi nisko. Ale do samochodu dla mnie wystarczy.

Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
          Fajna ta czarna ozdoba. Z czego ją zrobiłeś ??
          Czarny poliweglan

Skomentuj

Ładnie i estetycznie jak na taką cene Pogratulować
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hellrider Zobacz posta
              Czarny poliweglan
              Pleksa ?? Czarna ?? W jakich cenach takie cudo ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                Pleksa ?? Czarna ?? W jakich cenach takie cudo ??
                ploter, jak dobrze łapię to, to jest poliwęglan, a nie pleksi=polimetakrylan metylu. Chociaż za bardzo się błyszczy jak na poliwęglan.

Skomentuj

Masz racje kolego. Ze za bardzo sie blyszczy jak na poliweglan. A blyszczy sie dlatego poniewaz jest nawoskowany woskiem samochodowym
                  Ceny nie wiem jakie. W pracy znalazlem kawalek. Ale z tego co mi wiadomo to plexa czarna blyszczaca 160x200 cm 3 mm gruba cos okolo stowki. W detalu duzo wiecej. Mowie tak orientacyjnie.

Skomentuj

Masz racje kolego. Ze za bardzo sie blyszczy jak na poliweglan. A blyszczy sie dlatego poniewaz jest nawoskowany woskiem samochodowym
                    To wiele tłumaczy
                    Ale z tego co mi wiadomo to plexa czarna blyszczaca 160x200 cm 3 mm gruba cos okolo stowki. W detalu duzo wiecej. Mowie tak orientacyjnie.
                    Tylko że polimetakrylan metylu inaczej szkło akrylowe, lub jak kto woli plexa jest podatniejsza na zarysowania mając prawie o połowę mniejszą twardość, jak dobrze pamiętam. Z drugiej strony należy brać pod uwagę, że oba materiały są narażone na proces starzenia się. Poliwęglan w tym przypadku wypada stosunkowo dobrze, ponieważ w warunkach atmosferycznych ma podawany przez producenta okres użytkowania na 10 lat.

---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post o 13:39 ----------

Aaa, najważniejsze.....
                    Twój subik to prosto, tanio i skutecznie, więc pełen sukces

Skomentuj

RpLand - masz racje. Plexa jest duzo bardziej lamliwa niz poliweglan. Do takich zastosowan to plexa min 5 mm. Choc i tak jest lipna bo sie rysuje. Na czarnym blysku to widac jak szlag.

Poliweglam jest o tyle lepszy ze z kawalka dlugiego na 20 cm mozna zrobic okrag o srednicy 4 cm bez lamania materialu. Tak ze jak by ktos chcial takie cuda robic to tylko poliweglan.

Skomentuj

http://www.poliweglan.com/index.php?id=cennik_plyt

Sporo za metr litej 4mm :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X