Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub na STX 12.2.500.2x2.F.S.PP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub na STX 12.2.500.2x2.F.S.PP

Witam chciałbym przedstawić moją pierwszą konstrukcję.
    Do zaprezentowania mam sub na przetworniku polskiej firmy STX
    Obudowa wykonana ze sklejki 16mm. Obudowa ok. 40l zamknięta,
    Na koniec została obita materiałem obiciowym oraz wygłuszona gąbką
    Odsłuch:
    Gra bardzo dobrze jak na mój gust, bas jest głęboki, lecz gdyby
    była obudowa otwarta to na pewno by było lepsze zejście. Zależało
    mi na miejscu w bagażniku dlatego obudowa jest zamknięta. Sub spełnił
    moje oczekiwania w 100%
    Kosztorys:
    -sklejka (z własnych zasobów)
    -wygłuszenie (z własnych zasobów)
    -kleje wkręty itp (też miałem)
    -terminal 10zł
    -no i serce suba przetwornik ok. 170zł ze strony producenta.
    Kilka zdjęć :
    słaba jakość ale coś widać
    Zdjęcie-0126.jpgZdjęcie-0127.jpgZdjęcie-0131.jpgZdjęcie-0130.jpgZdjęcie-0136.jpg
    Last edited by v1r00z; 08.06.2011, 13:57.

Zdjęcie-0146.jpgZdjęcie-0137.jpgZdjęcie-0144.jpgZdjęcie-0136.jpgZdjęcie-0145.jpg
    Last edited by v1r00z; 08.06.2011, 13:59.

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze widzę, ale czy ten materiał jest nie przyklejony i trzyma się tylko na zszywki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        materiał jest nie przyklejony i trzyma się tylko na zszywki
        Też to zauważyłem. Jakiś czas temu Paweł S. zrobił dobry poradnik oklejania skrzynki kocem - proponuję poszukać, zapoznać się i ewentualnie zastosować :)
        Nie jestem w stanie dostrzec, ale czy uzupełniałeś ubytki w płycie oraz dziury pod wkręty szpachlą?
        Z tego co widzę skrzynka jest prostopadłościenna - nie byłaby lepiej dopasowana jakby boki były trapezami?

Skomentuj

Z tego co widze to skrzynia wykończona na odwal materiał nie przylega do skrznki i w dodatku trzyma sie na zszywkach a w srodku brak wzmocnień!

Skomentuj

Brak wzmocnień. Materiał ktorego uzyles to nie sklejka tylko zwykla wiorowka.

Skomentuj

Duży plus za podjęcie się budowy i za odwagę pokazania twych wyposin, jednak tak jak koledzy już zauważyli, skrzynka mogła mieć jedną sciankę skośną. Fakt że poszczególne płyty są nierówne to pomijam jak również to że materiał chyba tylko zszywkami przymocowany materiał. Może dostrzesz swoje błędy i spróbujesz zrobić na nowo skrzynkę, lepiej wykończoną ;-)

Skomentuj

Materiał jest zrobiony na zszywki, niestety (materiał którego użyłem był na gąbce to jest typowy materiał do obić i nie szło go przykleić) Tam na tym zdjęciu gdzie są dziury po wkrętach to było tylko tymczasowo przed obijaniem było jeszcze raz uszczelnione wszystko i skręcone na stałe na więcej wkrętów.Wzmocnienie było zrobione tylko na zdjęciach tego nie ma bo robiłem to w tygodniu i z braku czasu zapomniałem zrobić zdjęć. A i skos jest zrobiony tylko jest niewielki 7cm różnicy między górą a dołem

Skomentuj

Zbyt cieńka płyta do obudowy zamkniętej z głośnikiem 12'', to ja zastosowałbym ścianki minimum 22mm, a na ściankę, na której znajduje się głośnik podwójnie 22mm.

Skomentuj

Polusek A skad wzieł byś ta płyte? poza tym spokojnie wystarczy płyta 2cm tylko potrzebne sa wzmocnienia których tu nie ma
                    a potem ktoś sie cieszy ze mu skrzynia jezdzi po pokoju czy po bagarzniku...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      tylko potrzebne sa wzmocnienia których tu nie ma a potem ktoś sie cieszy ze mu skrzynia jezdzi po pokoju czy po bagarzniku...
                      Zamieszczone przez v1r00z Zobacz posta
                      Wzmocnienie było zrobione tylko na zdjęciach tego nie ma bo robiłem
                      Czytaj uważnie.

Skomentuj

dałem taką płytę wiórową jaką miałem i wydaje mi się, że to wszystko jest dość stabilne.

Skomentuj

Przy takim głośniku i typie obudowy ścianki muszą być naprawdę grube i sama konstrukcja musi posiadać wzmocnienia, żeby nie wpadać w rezonans. A jak najedzie Cię ochota puścić na paczuszkę 500 watów to może być niefajnie

Skomentuj

Ciekaw jestem jak ten stx gra, sam mam w aucie starsza 12' w aucie i jestem zadowolony. Powiedz, na jakim wzmaku testowałeś tego suba?

Skomentuj

Czaruję...
                            X