Zamierzeniem było wykonanie subwoofera pod rozmiary bagażnika i z wylotem basreflex do kabiny w samochodzie volvo. Poprzedni subwoofer na pojedynczym 12 calowym głośniku Mtx okazał się zasłaby i wyzionął ducha po miesiącu użytkowania. Znudziły mnie już obudowy obite wykładziną więc ten postanowiłem pomalować.Objątość subwoofera to 90 litrów a strojenie miało być do 32 herców projektując w winisd, ale wyszło na 29 stwierdzone pomiarami.Skrzynia była malowana 3 razy. Pierwszy raz szybkoschnący podkład ,drugi specjalnu lakier z kolorem, trzeci lakier bezbarwny. Na koniec polerowanie.Nie jest to subwoofer który schodzi piekielnie nisko ,ale bass jest zato bardzo zróżnicowany dobrze sprawdza się w rocku potrafi zagrać naprawde głośno.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer 2 x Jl12w3
Collapse
X
-
Jak malowane? Jak przygotowywałeś powierzchnię? Czym i co dokładnie szlifowałeś. Napisz coś więcej o malowaniu bo skrzynka wygląda naprawdę fajnie.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Skrzynia jest klejona klejem do drewna i skręcona wkrętami .Wszystkie główki wkrętów zakryte sa szpachlą do drewna, ale następnym razem użyję szpachli do blacharki ,szybciej schnie i jest twardsza . Rogi zaokgliłem używając frezarki wyciąłem też nią otwory pod głośniki.Powierzchnię szlifowałem papierem ściernym najpierw 100 pużniej 150. Przyznam się że malowanie musiałem wykonać dwa razy błedem było zastosowanie szybkoschnącego podkładu do drewna, po nałożeniu bazy wszystko weszło w reakcję i musiałem żdzierać do gołego mdf-u.drugi raz wyszło dobrze podkład akrylowy nastepnie 2,5 warstwy bazy i 2 warstwy claru. po dwóch dniach polerka.
Skomentuj
-
Suba napedzam monoblokiem jl 500 v2 wersja slash wzmacniacz ten jest nawet troche zamocny do tych golosnikow. W drzwiach siedza glosniki focala ,ktore graja niesamowicie.Subwoofer jest bardzo szybki nigdy sie nie gubi i niezamula jest jakby czescia muzyki.przed zakupem tych gosnikow testowalem szereg innych jak kicker l3 , mtx ,rockford p2. Wszystkie schodzily niezej niektore graly glosniej ,ale tylko jl gral prawdziwa muzyke i sprawdzal sie w ich roznych gatunkach. Jesli ktos szuka naprawde niskiego basu polecam rockforda najnowsza serie, niepotrzebuje tak duzej skrzyni a bas jest miekki ,potezny i nietrzesie samochodem to jest moj drugi faworyt.
Skomentuj
-
http://m.youtube.com/watch?v=f8gG7Xwp6wg focal w akcji nagrane z komurki wiec wybaczcie za jakosc.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek25 Zobacz postahttp://m.youtube.com/watch?v=f8gG7Xwp6wg focal w akcji nagrane z komurki wiec wybaczcie za jakosc.Ten film wideo jest prywatny.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Może odświeże trochę wątek. Sprzęt trochę się pozmieniał ale w najbliższej przyszłości planuję wymianę głośników w drzwiach. I oto moje pytanie jakie głośniki zastosować aby uzyskać jak największą głośność przy zachowaniu dobrej jakości przekazu? Czy warto iść w proaudio czy lepiej procaraudio. W grę wchodzi całkowite przerobienie drzwi czyli zastosowanie większej srednicy i ilości głośników to nieproblem.
Skomentuj
Skomentuj