Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fiat Panda, a w niej Car Audio na Maxxxa :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fiat Panda, a w niej Car Audio na Maxxxa :)

Oglądanie teledysków w jakości HD ze znajomymi na parkingu osiedlowym lub urządzanie sobie imprez tanecznych przy otwartym bagażniku, to główny cel tej multimedialnej instalacji. Pożyczyliśmy od babci jej zakupowóz i zrobiliśmy z niego auto do wieczornych spotkań młodzieżowych.

070520121215.jpg546174_404373239593401_223222774375116_1277324_1379085660_n.jpg537531_406862709344454_1083189926_n.jpg070520121210.jpg070520121233.jpg

Na filmie widać jak powstała nasza zabudowa:

http://youtu.be/qpczF2ND--Q

UWAGI MODERATORA
    Proszę uzupełnić opis albo temat zostanie skasowany.
    Poprzypominam też że umieszczanie reklam prywatnej działalności komercyjnej w jakiejkolwiek formie bez zgody administracji forum jest zabronione.

Skomentuj

To ja zaprosiłem kalasza do zaprezentowania Pandziochy, ale nie przybliżyłem mu co i jak :)

Co do firmy, najlepsza w Krakowie jeżeli chodzi o montaż, wiec niech zostanie, Q wie o sprawie. Brałem udział w przygotowaniu samochodu.

Zamieszczone przez kalasz Zobacz posta
      Oglądanie teledysków w jakości HD ze znajomymi na parkingu osiedlowym lub urządzanie sobie imprez tanecznych przy otwartym bagażniku, to główny cel tej multimedialnej instalacji. Pożyczyliśmy od babci jej zakupowóz i zrobiliśmy z niego auto do wieczornych spotkań młodzieżowych.
      Samochód miał prezentować to, że w małej kwocie da się zrobić coś fajnego, poprawnie grającego, odbiegającego wizualnie od standardowych konstrukcji.
      Powstał też taki show car - coś jak Passat od Audiotechnika Pawła S i UKA, tyle że za 1/10 ceny :P

Co ciekawsze, powstał też w rekordowym czasie - ok 4-5dni.

Uzupełnię więc opis:

Samochód - babciowóz, Fiat Panda, 5 drzwi.

Audio:

Jednostka centralna:

CLARION DXZ958RMC

http://www.audiophile.pl/p/1845_clarion_dxz958rmc

Wzmacniacz:

Focal Solid 4

Głośniki przód oraz tył:

Morel Maximo 6.2

http://www.soniadraga.com.pl/?sGet=d...e5ac1c5dc8829a

Subwoofer:

TMA (JL Audio) T12S4P - pierwsza wersja.

Kondensator:

Sonda 3,7F

Wytłumienie:

Drzwi przednie i tylne zostały wygłuszone matami i piankami STP (STP GOLD, STP 10):

Multimedia:

Za monitorek w klapie bagażnika służy dotykowy Ipad.

Wykończenie:

W większości flokowanie:

Wystawy:

Targi Tuning Show 2012:

M1 ride:

I fotorelacje z budowy Pandy znajdziecie na tym filmiku:

Enjoy! :)
      Last edited by LightSound; 27.05.2012, 11:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Powstał też taki show car - coś jak Passat od Audiotechnika Pawła S i UKA, tyle że za 1/10 ceny :P
        patrzac na komponenty to i tak mocno przeplaciliscie :p (jezeli ma byc 1/10 budzetu passata)

o co chodzi z tymi drzwiami?
        kazde jest inne?
        czy bylo kilka wersji?

przod i tyl spiete rownolegle?

co to za wiocha z glosnikami w polce?

i dlaczego nie zamaskowaliscie golego, fabrycznego bagaznika?

po filmiku widze ze firma niezle zarabia, skoro wszsytko festool

Skomentuj

Głośniki przód oraz tył:

Morel Maximo 6.2
          fabryczne zwrotnice od razu do poprawki :P
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wszystko fajnie, tylko problem w tym, że takiego niskobudżetowego sprzętu po prostu nie opłaca się instalować w ten sposób. Wyobraźcie sobie 5 dni pracy kilku osób i sporo kasy na materiały do zabudowy przy instalacji sprzętu wartego ze 3000zł.

Skomentuj

sama praca była więcej warta niż sprzęt
              plus elementy montażowe
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                o co chodzi z tymi drzwiami?
                kazde jest inne?
                czy bylo kilka wersji?
                To jest auto jednego z pracowników, stoi pod warszatem, jak klient przychodzi to pokazujemy mu na tym aucie co możemy np. zrobić i jak to wygląda - na warsztacie nie ma gdzie trzymać takich rzeczy bo jest dość mało miejsca.

Stąd każde inne drzwi, różne kolory flocka, słupki, itd, żeby od razu widział za co miałby zapłacić, a nie wylecimy z cennikiem i klient zblednie że coś tyle czy tyle kosztuje, a nie wie za co tak na prawdę miałby zapłacić. Tak to dotknie, oglądnie i od razu mu się lepiej robi :)

Tylne głośniki i półka podpięte pod radio - ale domyślnie wyłączone, jak ktoś chce - to się włącza.
                Mimo wszystko jest wielu klientów, którzy chcą głośniki w tylnych drzwiach, czy w półce - jak klient chce, w końcu nasz pan, to robimy. Nie będziemy go z warsztatu przecież wyganiać :)

i dlaczego nie zamaskowaliscie golego, fabrycznego bagaznika?
                Zabudowa w bagaju miała być tylko na dwie wystawy, teraz jest wystawiona na sprzedaż. Auto miało wrócić potem do w miarę funkcjonalności.

po filmiku widze ze firma niezle zarabia, skoro wszsytko festool
                Nie ma co wydawać na półśrodki kilka razy, lepiej było kupić raz a porządnie.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                fabryczne zwrotnice od razu do poprawki :P
                Zgadza się, lecz klientów w Krakowie nie stać już na to, po wydaniu 400zł na głośniki. Każdy chce najtaniej, najlepiej i najszybciej, niestety. Takich klientów co chcą coś więcej porządnie zrobić, jest może 5-10 na rok.

Skomentuj

sama praca była więcej warta niż sprzęt
                  plus elementy montażowe
                  :) jak kupujesz kolumnę głośnikową, to same głośniki w niej stanowią 20 - 30 % wartości całej kolumny. Sztuka tkwi w budowie samych kolumn, zwrotnic itp. Jak mam 1000zł na wsadzenie głośników w drzwi, to na głośniki daje 300 zł resztę na wytłumienie i stabilne mocowanie. A jak chcę się jeszcze pobawić ze zwrotnicami, lub jakieś ładniejsze wykończenie to rozbijam kolejną świnko-skarbonkę.

Jak zamontujesz głośniki na tapicerce lub pod nią, to zaczyn się narzekanie, że zła jest zwrotnica.

Skomentuj

nie montuje glosnikow pod tapicerka
                    to sa podstawy

nie powiesz mi, ze ta zwrotnica dobrze grzmi z tym zestawem
                    tam nawet l-pada nie ma a wysokotonowka drze sie jak opetana
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To zależy od samochodu i ukierunkowania tweeterów - są bardzo kierunkowe, o czym sam wiesz.
                      Owszem, głośniki mają potencjał, ale blokuje go fabryczna zwrotka. No ale to najniższa seria Morela, czego tu znowu oczekiwać, zwrotki jak przy Elate?

Skomentuj

Zgadza się, lecz klientów w Krakowie nie stać już na to, po wydaniu 400zł na głośniki. Każdy chce najtaniej, najlepiej i najszybciej, niestety. Takich klientów co chcą coś więcej porządnie zrobić, jest może 5-10 na rok.
                        niestety taka jest prawda :/

Owszem, głośniki mają potencjał, ale blokuje go fabryczna zwrotka. No ale to najniższa seria Morela
                        to sa glosniki dla takiego klienta ktory wlasnie chce zeby wysokie sie darly!
                        przeciez sami spotykacie takich ludzi ktorzy nawet nie posluchaja a juz podbijaja wysokie na maxa

Skomentuj

nie montuje glosnikow pod tapicerka
                          to sa podstawy

nie powiesz mi, ze ta zwrotnica dobrze grzmi z tym zestawem
                          tam nawet l-pada nie ma a wysokotonowka drze sie jak opetana
                          Nie są to najdoskonalsze głośniki na świecie, ale jesteś pierwszą osobą, która mi mówi, że te tweetki się drą. Zazwyczaj ich właściciele czują, jak to sami nazywają - niedosyt.
                          Zamontowałem tych głośników dość dużo, a w każdym samochodzie ich odsłuch brzmiał inaczej, i jako doświadczony monter nie odważę się krytykować tak jednoznacznie ich zwrotnic. Tym bardziej, że dla jednych osób te głośniki grają wysokimi za łagodnie, a dla innych - "opentańczo" :)
                          Jak to mówią: "każda potwora znajdzie swego amatora". Wiesz, to jest tak, jakbym publicznie oceniał Twoją dziewczynę wedle własnego gustu -chyba nie wypada!

Skomentuj

wyraziłem swoje zdanie i pozwól mi przy nim pozostac

Zamieszczone przez kalasz Zobacz posta
                            Wiesz, to jest tak, jakbym publicznie oceniał Twoją dziewczynę wedle własnego gustu -chyba nie wypada!
                            słabe porównanie
                            jednemu może się podobac innemu nie musi
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                              słabe porównanie
                              jednemu może się podobac innemu nie musi
                              Słabe, ale sam doskonale zrozumiałeś, bo o to właśnie chodziło.

lklukasz, może by tak przestać robić drugie SCA z tego forum? Co się z Tobą chłopie stało?
                              My tutaj z tego co widzę, patrzymy jeszcze nie tylko przez pryzmat dźwięku, ale w stosunku jakości do ceny.
                              Nie każdy może pozwolić sobie i powiedzieć: "chce żeby to grało, nieważne ile to będzie kosztować, ma grać".
                              Forum jest diy, i przeważnie ludzie robią coś sami, żeby wyszło taniej niż by mieli kupić nowe.
                              Forum także jest po to żeby dzielić się opiniami, ale obiektywnymi.

Skomentuj

Nie na temat...
                                ale my mamy te same intencje
                                zrobic cos malym nakladem finansowym
                                wyciagnac z istniejacego systemu ostatnie soki
                                wyciagnac maxa z tego co mamy do dyspozycji
                                sam wiesz jak sa zbudowane zwrotnice w tanich zestawach
                                zrob sam zwrotnice do tego zestawu
                                wg swoich preferencji i mozliwosci
                                przeciez obaj wiemy, ze potrafisz
                                przyjedzie klient
                                zamontujecie mu fabryczny zestaw
                                pokazesz tez mu jak gra na diyowych zwrotnicach
                                i gwarantuje, ze do ciebie wroci na mody
                                tylko opuszczajac zaklad musi widziec sciezke rozwoje swojego systemu
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                  jednorazowa budowa takiej zwrotnicy to conajmniej 200-300zl dla klienta
                                  a w przypadku tak tanich glosnikow lepszy efekt sie uzyska dokladajac te 200-300zl do lepszych glosnikow!
                                  tak wiec nie widze wiekszego sensu ich przerabiania

Skomentuj

Czaruję...
                                  X