Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia do RF P1S4-8 (Step by Step) BY Przemcio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia do RF P1S4-8 (Step by Step) BY Przemcio

Postanowiłem pokazać wam powstawanie mojego dawnego DIY Subika. Może komuś się przyda :)

No to tak wygląda powstawanie mojego subika "step by step"

Pojemność skrzynki zgodnie z zalecanymi przez Rockforda 18,4 litra. Strojona na 42 Hz.

Najpierw wycinanie płyt (tutaj brak foto bo to raczej każdy potrafi )

Cała konstrukcja skrzynki wykonana została z płyt MDF 10-12mm MIX z tym ze boczne ścianki były klejone z 2 płyt a przednia ścianka z 3 płyt.

Teraz czas pobawić sie frezarką :)

No to czas na pierwsze przymiarki

Jesli pasuje to teraz klejenie i skręcanie płyt

Jako ze u mnie w miescie na "zadupiu" nikt nie ma gotowych portów basreflexu trzeba sobie było jakoś poradzić

Rolka po folii miała idealną średnice :d

Teraz troszke żywicy dla uszczelnienia i usztywnienia (za dużo urobiłem wiec wymalowałem tez cały środek :d )

Teraz wykończeniówka

No i troche wkrętów :d

I gotowe :p

THE END :)

Wrażenia z gry są takie że potrafił nieźle potrząchnąć budą jak na budżetowe 8 cali. byli nawet tacy że słuchając mojego auta święcie byli przekonani ze w bagażniku hula jakaś 10" a jak powiedziałem ze to 8" to :o :drool: :o

Wiec efekt zadowalający a to chyba w konstrukcjach DIY jest najważniejsze.

Zamieszczone przez Przemcio Zobacz posta
    Cała konstrukcja skrzynki wykonana została z płyt MDF 10-12mm MIX z tym ze boczne ścianki były klejone z 2 płyt a przednia ścianka z 3 płyt.
    a nie lepiej wykorzystać jedną grubszą płytę? Warstwowa konstrukcja jest sztywniejsza z tego co wiem, ale roboty wiecej. Wygląda schludnie i skromnie. Zamontuj osłonę na przetwornik, grill albo coś.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      a nie lepiej wykorzystać jedną grubszą płytę? Warstwowa konstrukcja jest sztywniejsza z tego co wiem, ale roboty wiecej.
      Sam sobie odpowiedzialeś na pytanie czy lepiej :) roboty może i wiecej ale jak sie robi dla siebie to na to akurat sie nie patrzy. Drugi aspekt jest taki ze nie ma co kupywać grubszego mdf-u jak cienkiego leży ponad 20m2

Skomentuj

a nie lepiej wykorzystać jedną grubszą płytę? Warstwowa konstrukcja jest sztywniejsza z tego co wiem, ale roboty wiecej.
        Jednak efekt roboty jest znaczący bo ta sztywność jest bardzo ważna przy subach - tzn wszędzie, ale najbardziej jest to słyszalne przy subach.
        Zrobiłem skrzynkę CL 22L z MDFu 30mm, oraz takich samych wymiarów wewnętrznych z 2x16mm więc niby 2mm różnicy, ale ta z płyt sklejonych nie wpadała wgl w rezonans wyczuwalny ręką na obudowie i głośnik inaczej pogrywał w sztywniejszej budce. Warto się pobawić dłużej, skleić, poczekać aż wyschnie, efekt słyszalny nawet na budżetowym tłuczku jakim był Xetec.

Skomentuj

. Wygląda schludnie i skromnie. Zamontuj osłonę na przetwornik, grill albo coś.
          Taki był zamyśle właśnie. A rocford jest sam w sobie na tyle ładny ze szkoda go zasłaniać :)

---------- Post dodany o 01:46 ---------- Poprzedni post o 01:44 ----------

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          Jednak efekt roboty jest znaczący bo ta sztywność jest bardzo ważna przy subach - tzn wszędzie, ale najbardziej jest to słyszalne przy subach.
          Zrobiłem skrzynkę CL 22L z MDFu 30mm, oraz takich samych wymiarów wewnętrznych z 2x16mm więc niby 2mm różnicy, ale ta z płyt sklejonych nie wpadała wgl w rezonans wyczuwalny ręką na obudowie i głośnik inaczej pogrywał w sztywniejszej budce. Warto się pobawić dłużej, skleić, poczekać aż wyschnie, efekt słyszalny nawet na budżetowym tłuczku jakim był Xetec.
          I tu się z tobą zgadzam dlatego kolejna moja skrzynka to już pancerniak lepiony z laminatu i róznica w brzmieniu jest jak najbardziej odczuwalna in plus

Skomentuj

Czaruję...
          X