Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer samochodowy na Sb Acoustics SB23MFCL45-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer samochodowy na Sb Acoustics SB23MFCL45-4

Cześć

Chciałem przedstawić mój najnowszy nabytek - Sb Acoustics SB23MFCL45-4.

Obudowa 16L, ścianki 19mm MDF, front 22mm MDF. Całość sklejona, i okołkowana. Obicie basser - szary melanż. Po odjęciu głośnika będzie jakieś 14L.

Zrobiłem także pomiary parametrów i jeszcze wyjdzie w odsłuchach ale prawdopodobnie objętość będzie zmniejszona między 10 a 12L. Pomiary na nie wygrzanym głośniku, minimalne odbiegają od danych producenta.

Madisound proponuje między 0.4 a 0.5 cu ft3.

Obudowę wykonał Dawid-SS za co serdecznie mu dziękuje, z racji tego, że nie mam miejsca gdzie to robić w obecnym miejscu zamieszkania. Na żywo wygląda jeszcze lepiej.

Koszty: niestety nie mogę podać, głośnik kupiony okazyjnie.

Odsłuchy w tym tygodniu. W planach jeszcze maskownica.

Zdjęcia:

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

ladne te glosniki

Skomentuj

Dzięki również, że mogłem pomóc i uczestniczyć w projekcie 😉
      Obudowa ma front 25mm :) Jak widać na zdjęciach początkowo była skręcona na wkręty lecz po wyschnięciu kleju na ściankach wymieniłem je na kołki drewniane o długości 35 i 40mm. Całość oszlifowana papierem 40 a następnie 120 szlifierką oscylacyjną. Wcięcia z boku bassera zrobione na około 4cm od rantów skrzynki. Kleje użyte to pattex wood D3 oraz poliuretanowy do kołków, klej do kocyka to bonikol t701 w ilości 3 warstw że względu na duże picie MDF.
      Proporcję skrzynki bardzo mi się podobają, a na zdjęciach jest druga skrzynka Pawła na ten sam subik.

Skomentuj

Moja ma trochę inne proporcje, bo chciałem mieć płytszą.
        W aucie wygląda tak:

U mnie już kilka godzin pograł.
        Gra w tej chwili po "legendarnym" Infinity Beta Eight.
        Jak dla mnie to sub podobnej klasy, nawet bym powiedział, że są pewne podobieństwa w brzmieniu tych subwooferów.
        Brzmienie SB23MFCL jest mięsiste, z lekko zaokrąglonym konturem, ale bas nie jest napompowany i przeciągnięty.
        Bardzo fajny i muzykalny sub.

Aha, u mnie gra w tej chwili w objętości zmniejszonej do około 14L, nie licząc głośnika.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Nie szukałem zbyt usilnie, ale jak widać cena nowego oscyluje w okolicach 500 złociszy:
          https://audiotransducers.com/pl/22cm...3mfcl45-4.html
          Parametry w pdf.
          Solidnie wykonane - gratulacje dla właściciela i wykonawcy:)
          Last edited by grzeczny_52; 26.11.2017, 19:36.

Skomentuj

Mały upgrade zrobiony jakiś czas temu.
            Maskownica Infinity z odzysku.
            Oszlifowana różnymi gradacjami papieru ściernego, plus malowanie.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czy ten sub potrafi zagrać na tyle szybko, żeby użyć go do uzupełnienia pasma w domu (uzupełnieniałby 18 revelatory w closed)?

Skomentuj

Czaruję...
              X