Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX W.20.300.2x4.MC do Ducato/Jumper/Boxer od 2006r.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na STX W.20.300.2x4.MC do Ducato/Jumper/Boxer od 2006r.

Niedawno zacząłem jeździć busem, w którym jest tylko podstawowe fabryczne nagłośnienie. O ile zestaw jest jeszcze znośny w zakresie średnio-wysokich częstotliwości, to basu zdecydowanie mu brakuje. Uwzględniając podstawowe ograniczenie polegające na tym, że bus nie jest ani mój, ani nawet mojego szefa, tylko wynajęty długoterminowo z wypożyczalni i w razie czego mogę nagle być zmuszony przesiąść się na stałe do innego (ale podobnego modelu), stworzyłem coś takiego:

Skrzynka jest wykonana z płyty wiórowej 18mm po starych meblach i dopasowana tak, by idealnie mieściła się pod środkowe siedzenie, pozostawiając jednocześnie miejsce na nogi dla trzeciego pasażera siedzącego w środku (co się w praktyce jednak bardzo rzadko zdarza). Główna obudowa ma 10L, a dodatkowy tunel 5L, co w sumie daje 15-litrową obudowę zamkniętą. Sam tunel nie jest wykończony, bo: i tak ta część nie będzie widoczna/wykładzina się skończyła/miałem czarną farbę/już mi się nie chciało.

Do zasilania subwoofera, poniekąd w ramach eksperymentu, zamówiłem następujące moduły na AliExpress:

https://www.aliexpress.com/item/AIYI...389f5c0ff7fIfq
    https://www.aliexpress.com/item/150W...389f5c0ff7fIfq

Zestaw gra czysto pobierając z 12V prąd rzędu 5A. Między 5 a 6A słychać już zniekształcenia "gołym uchem", a powyżej kompletnie traci kontrolę nad głośnikiem. Można więc przyjąć, że ma to 50W RMS:

W założeniu całość miała być tania, przenośna i być dość konkretnym uzupełnieniem seryjnego zestawu audio. Te założenia zostały spełnione w 100%. Koszty wyglądają następująco:

Głośnik: 127 zł
    Obudowa: 0 zł
    Wykładzina, kleje, śruby: 20 zł
    Wzmacniacz + przetwornica: 63 zł
    SUMA: 210 zł

Jak na zestaw za 210 zł, to gra to bardzo ładnie. Obawiałem się trochę obudowy zamkniętej (mam już suba na tym głośniku w BR), ale klozet naprawdę jest okej! Wydaje mi się, że porządne głośniki do drzwi i ich wytłumienie kosztowały by dużo więcej.

Eksperyment ze wzmacniaczem z AliExpress też uważam za udany. Do słuchania na średnich i średnio-wysokich głośnościach te 50W w zupełności wystarcza. Nie będę kupował porządnego wzmacniacza car-audio, bo po prostu nie ma takiej potrzeby.

Aha, oryginalne głośniki w drzwiach trzeba koniecznie odciąć filtrem HPF. U mnie przestały trzeszczeć i wprowadzać w drgania całe plastiki w drzwiach przy ustawieniu odcięcia na 125 Hz.

Tak to wygląda w samochodzie:

Będę musiał tylko jeszcze zamówić maskownicę i zestaw będzie kompletny.

No i spoko.
    Jeszcze tylko daj jakieś zabezpieczenie na głośnik, aby przypadkiem but w niego nie wpadł.

Skomentuj

A powiedz mi kolego po fachu jak wyciągnąłeś sygnał z radia? Ja kiedyś też chciałem zrobić upgrade w dukaciku. Ze względu na zmiany aut jakie były w mojej firmie zaniechałem tego. Obecnie w twin-cam wożę prosty zestawik od logitecha podłączony pod przetwornicę która przydaje się również do tostera i mikrofali...

Skomentuj

Kupiłem własne radio (Pioneer MVH-S310BT) którego montaż/demontaż polega jedynie na wysunięciu radia i odpięciu kostek ISO. Ma 4x chinch z tyłu i bogate opcje dopasowania dźwięku (płynny equalizer, HPF, LPF). Właściwie ten HPF to był główny powód zakupu nowego radia, ale potem pomyślałem, że fajnie byłoby mieć też bluetooth, żeby nie plątać się z kablami AUX. No i wybrałem akurat ten model, bo był dostępny w lokalnym sklepie. Chciałem to mieć na tu i teraz :biggrin:

Zapomniałem napisać wcześniej: cewki głośnika oczywiście spięte równolegle, aby uzyskać impedancję 2Ω.
        Last edited by jevgienij; 29.03.2019, 01:55.

Skomentuj

Nie wiem czy wiesz, ale w tym radiu można wykorzystać tylny, prawy kanał do zasilenia subwoofera 2Ohm.
          Nie testowane przeze mnie ale instrukcja o tym mówi.
          https://www.jula.pl/globalassets/cat.../007260_pl.pdf
          Strony 4,6,17 i 57.

Skomentuj

Czaruję...
          X