Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Przedwzmacniacz lampowy Benka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Przedwzmacniacz lampowy Benka

Witam,
    po zbudowaniu końcówki mocy SymaSym pojawiła się potrzeba "regulacji głośności". Wybór padł na chyba najbardziej popularny układ i połączenie z symem preamp lampowy nr 3 z audiotonu (tutaj schematu nie trzeba przytaczać). Także jest to 2 moja poważniejsza konstrukcja- może szczyt piękna to nie jest ale jestem bardzo zadowolony z dzwięku i funkcji :grin:

Obudowa: wg koncepcji końcówki mocy czyli drewniana obudowa z kantówek świerkowych z castoramy, dociętych na wymiar i sklejonych wikolem oraz zabejcowanych. Pokrywy metalowe ze starych korektorów Unitry.

Opis układów: jak wspominałem wcześniej jest to przedwzmacniacz lmpowy nr 3 z audiotonu, dodatkowo driver wg projektu tom3kk http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17063 (dzięki za umieszczenie projektu w sieci :grin: )

Wrażenia: poprawa dzwięku jest subtelna ale jest. Poprawił się bas, jest bardziej punktowy, góra i średnica jakby trochę subtelniejsze.

Koszta:
    lampy PCC88- 17zł z wysyłką
    trafo- 37zł z wysyłką
    potek z silnikiem- 40zł
    płytki przedwzmacniacza- 20zł
    sterownik -ok50zł
    obudowa ok 25zł
    gniazda- ok 25zł
    drobnica itp ok 40zł

Całość spokojnie w 250zł można zamknąć :wink:

Aha, uprzedzając że komuś może się nie podobać prowadzenie kabli od sygnału i zasilania- inaczej się nie dało. Ale NIC NIE BRUMI, absolutna cisza w głośnikach :grin:

Wizualnie bardzo ladnie.
    Technicznie - moze poukladaj kable w srodku i poskracaj za dlugie to zaraz bedzie porzadek ..

Skomentuj

Dla mnie rewelacja. Gratuluję, Kolego :)

Skomentuj

Dzięki :wink: Co poniektóre rzeczywiście są za długie gdyż najpierw testowałem wszystko "na stole". Myślę że poskręcam je jeszcze żeby większy porządek był :wink:

Skomentuj

ładnie ładnie, a czemu nie walnąłeś lampek na wierzch ?

Skomentuj

Bo mi po prostu nie podoba takie "wywalanie flaków" na wierzch :wink: Jednym słowem mówiąc rzecz gustu :grin:

Skomentuj

Czaruję...
            X