Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HECA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

teraz zobaczyłem schemat końcówki mocy. :)
    Ciekawa robota raven, poszczególne stopnie da się rozróżnić, ale dodatkowe elementy bierne czy aktywne dodane do nich są dla mnie niezłą zagadką. Protel'owski schemat stworzony przez ciebie w oparciu o wiedzę wzbudza we mnie szacunek i zazdrość :thumbsup:

PS: właśnie zgapiłem z z twojego schematu zasilacza stabilizowanego potek do precyzyjnej regulacji Vout LM'ów.

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
      kiedy zamawiamy masowo plytki?
      Tak jak pisałem na początku pełnej dokumentacji nie będzie.

---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post o 21:57 ----------

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
      raven pisał że ma zamiar trochę zmodyfikować konstrukcję tak by dało się bez problemu złożyć w domu bez skomplikowanego uruchamiania itp spraw
      Wklejałem tu na forum gdzieś NTMC rozwiązanie jest po testach i wygląda na to że działa :) Na razie jestem zajęty czymś innym. Źródłem. ale o tym kiedy indziej i w innym temacie :)

Skomentuj

Raven Zobacz na schemat zasilacza od końcówki mocy, tam masz szeregowe połączenie kondzioła i rezystora prawdopodobnie do zmniejszenia impedancji. Ale chyba tam masz błąd w połączeniu. Sprawdź.
        C14 i R4

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          C14 i R4
          Nie. Czemu ?
          Te lemety zabijają dobroć układu rezonansowego który może tworzyć się przy łączeniu różnych kondensatorów. W prototypie miałem problemy z dziwnymi oscylacjami na liniach zasilania.

Skomentuj

No bo taka korporacja jak National Semiconductor zrobiła to tak:
            http://hotfile.com/dl/135018846/c278..._mocy.pdf.html
            Cs8 i Rs2.

Skomentuj

Tak samo :)

Skomentuj

raven1985 popraw schemat zasilacza końcówki mocy (dodatnia gałęż zasilania od mostka)

Skomentuj

Witam, mam pytanie do kolegi Ravena, zauważyłem że zastosowałeś zabezpieczenie na upc1237 i używasz pin'u 1 - zabezpieczenia przeciwzwarciowego - jest tam układ na x2 tranzystorów+elementy bierne - moje pytanie brzmi - w jaki sposób dobrałeś wartości elementów dla odpowiedniego prądu zwarcia? Symulacja? Czy jakieś obliczenia? Uważam że to zabezpieczenie jest b. dobre ale brakuje mi zawsze informacji na temat parametrów wysterowania pin1 układu a na tym szczególnie mi zależy... dziękuję za info i gratuluje zaawansowanej konstrukcji.

Skomentuj

Czaruję...
                  X