Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz zinegrowany A-136

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Wzmacniacz zinegrowany A-136

Była to pierwsza moja konstrukcja wzmacniacza na kitach AE, składała się z: wzmacniacza A136, softstarcie A102, regulacji barwy i głośności na A142, i zabezpieczeniu na upc A112. Płytkę zasilacza wykonałem sam własnoręcznie, nie wiedziałem jak mam nawet trawić płytki więc wycinałem ścieżki małym dłutkiem i poprawiałem pilnikiem.
    Pierwszy moduł wzmacniacza spaliłem, przy uruchomieniu spaliły się 3 tranzystory końcowe, a razem z nimi poleciały sterujące, nie wiedziałem jak wyregulować prąd spoczynkowy i co to jest mimo czytania instrukcji :)
    Co do str technicznej w zasilaczu było 8 kondensatorów jamicon 10000uF 100v, które były ładowane dość przerośniętym transformatorem 2x40V 800VA. W czasie uruchamiania transformator wydawał dźwięk jak by miało coś wybuchnąć, w końcu pierwszy wzmacniacz wykonałem. Grało to dość dobrze, ale przy większej głośności było słychać przester wzmacniacza, który napędzał kolumny Diy Stx FX200. Brumienia 50Hz nie było, same radiatory zostały uziemione i nawet nie wykonałem żadnej pętli masy.

Obudowa była wykonana z tego do czego miałem największy dostęp i było tanie, MDF. Wszystkie otwory wentylacyjne, jak i znaczek M1 były wykonane frezarką górnowrzecionową bez szablonu, ani działania frezarki cnc. Gałki, poza selektorem potoczył mi kolega tokarz, na gałkach znajduje się kropka białej farby jako znacznik informacyjny by głośników nie wyrwało Włącznik sieciowy ze starego TV.

patrzac tylko na miniaturki to wyglada calkiem niezle

Skomentuj

Pomijajac gotowe kity to wykonanie obudowy mi sie podoba, uporzadkuj tylko przewody wewnatrz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Podocinaj przewody na odpowiednia dlugosc i poprowadz je tak aby biegly wlini prostej od gniazda do PCB
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Tego wzmacniacza już chyba nie ma w takiej formie, wydaje mi sie został dawcą do kolejnego sprzętu. A obudowa faktycznie fajna, co to za materiał ?

Skomentuj

MDF przeciez kolega napisal :) ale latwo sie nabrac ze to alu fajnie to wyglada u mnie w e450 tez bedzie duzo drewna :flapper:

Skomentuj

Już dawno tego wzmaka nie ma :) To konstrukcja sprzed 7 lat hehe
            Staram się dzielić pomysłami i możliwościami wyboru konstrukcji :) Kiedyś widziałem wzmak w podobnej obudowie firmowej, jeśli chodzi o montaż radiatorów, mi się spodobało i temu tak zrobiłem.

Skomentuj

Jak dla mnie to lepiej by wyglądały te radiatory z tyłu a nie z przodu, zamieniając miejscami zasilacz.

Skomentuj

Czaruję...
              X