Witam. Pragnę zaprezentować własnoręcznie wykonany wzmacniacz hybrydowy audio. Zbudowałem go trochę wcześniej i pomyślałem, że czas go opublikować :)
Zbudowany jest na przedwzmacniaczu wykonanym na lampie E88CC, jest to wojskowy odpowiednik ECC88, oprócz niego możemy zastosować również ECC82, czy lampę telewizyjną PCC88.
Preamp:
-Dedykowany transformator 15.6V AC, ok 10W. Przewijany własnoręcznie
-Rezystory 1%
-Kondensatory w powielaczu i filtrze: Jamicon seria TK
-Potencjometr Alps RK09 2x50kOhm
-Regulowane napięcie siatki za pomocą potencjometru przylutowanego przewodami na rezystorze katodowym, wystarczy ustawić na nich spadki napięć o wartości 1V
-Lampa Tesla E88CC / Tesla PCC88
-Żarzenie poprzez rezystor redukcyjny, wartość zależnie od typu lampy
Końcówka mocy, oparta na układach National Semiconductor LM3875 w wersji izolowanej.
-Moc RMS 50W/8R
-Rezystory 1%
-Kondensatory 2700uF / 35V Nippon z serii LXY
-PCB od dj_zibi
Zasilacz
-Transformator Full Audio 400W 2x24V (zalewany+ekran)
-Kondensatory Jamicon seria LS 6x4700uF / 63V. Uważam że ten filtr jest niezbędny do prawidłowego działania wzmacniacza, mimo jego opinii w GC
-Mostek prostowniczy+własnoręcznie wykonany radiator z cienkiej blachy alu :)
Obudowa pochodzi z odtwarzacza video, posiadała dwa małe ubytki w matowej farbie. Zamalowałem tymczasowo czarnym markerem :)
-Front wykonany własnoręcznie z deski sosnowej, którą polakierowałem
-Gałka głośności wytoczona z dębu, następnie pryśnięta lakierem bezbarwnym.
-Na spodzie zamocowałem pleksi 5mm w celu wzmocnienia lekkiej konstrukcji odtwarzacza wideo
-"Frezy" na część górnej pokrywy wykonane na pile tarczowej :)
-Gniazdo kolumnowe przykręcone do obudowy
-Obudowa podłączona do masy, wraz z ekranem
-Gniazdo sygnałowe zamocowane na plastiku, przymocowane jest bardzo solidnie
-Włącznik zwykły on/off
Brzmienie:
Dużo nie mogę o nim napisać bo jestem młodym elektronikiem, ten wzmacniacz był jednym z moich pierwszych. Jak dla mnie brzmi bardzo ciepło, spory bas (może to zasługa kolumn). Niedługo przetestuje go z innymi kolumnami.
Kosztorys:
-Transformator ok. 250zł
-Preamp ok. 50zł
-Końcówka mocy ok. 50zł
-Zasilacz główny ok. 50zł
-Obudowa z osprzętem ok. 70zł
-Inne (potencjometr okablowanie, śruby, elementy pasywne) ok. 30zł
Razem wychodzi ok 500zł, wiele elementów wzmacniacza kosztowało drożej, ponieważ kupowałem je w elektroniku
Podsumowanie:
-Waga 6kg
-Pobór mocy w spoczynku ok. 6W
Zdjęcia: