Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hybrydowy Gainclone

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Hybrydowy Gainclone

Witam. Pragnę zaprezentować własnoręcznie wykonany wzmacniacz hybrydowy audio. Zbudowałem go trochę wcześniej i pomyślałem, że czas go opublikować :)

Zbudowany jest na przedwzmacniaczu wykonanym na lampie E88CC, jest to wojskowy odpowiednik ECC88, oprócz niego możemy zastosować również ECC82, czy lampę telewizyjną PCC88.

Preamp:
    -Dedykowany transformator 15.6V AC, ok 10W. Przewijany własnoręcznie
    -Rezystory 1%
    -Kondensatory w powielaczu i filtrze: Jamicon seria TK
    -Potencjometr Alps RK09 2x50kOhm
    -Regulowane napięcie siatki za pomocą potencjometru przylutowanego przewodami na rezystorze katodowym, wystarczy ustawić na nich spadki napięć o wartości 1V
    -Lampa Tesla E88CC / Tesla PCC88
    -Żarzenie poprzez rezystor redukcyjny, wartość zależnie od typu lampy

Końcówka mocy, oparta na układach National Semiconductor LM3875 w wersji izolowanej.

-Moc RMS 50W/8R
    -Rezystory 1%
    -Kondensatory 2700uF / 35V Nippon z serii LXY
    -PCB od dj_zibi

Zasilacz

-Transformator Full Audio 400W 2x24V (zalewany+ekran)
    -Kondensatory Jamicon seria LS 6x4700uF / 63V. Uważam że ten filtr jest niezbędny do prawidłowego działania wzmacniacza, mimo jego opinii w GC
    -Mostek prostowniczy+własnoręcznie wykonany radiator z cienkiej blachy alu :)

Obudowa pochodzi z odtwarzacza video, posiadała dwa małe ubytki w matowej farbie. Zamalowałem tymczasowo czarnym markerem :)

-Front wykonany własnoręcznie z deski sosnowej, którą polakierowałem
    -Gałka głośności wytoczona z dębu, następnie pryśnięta lakierem bezbarwnym.
    -Na spodzie zamocowałem pleksi 5mm w celu wzmocnienia lekkiej konstrukcji odtwarzacza wideo
    -"Frezy" na część górnej pokrywy wykonane na pile tarczowej :)
    -Gniazdo kolumnowe przykręcone do obudowy
    -Obudowa podłączona do masy, wraz z ekranem
    -Gniazdo sygnałowe zamocowane na plastiku, przymocowane jest bardzo solidnie
    -Włącznik zwykły on/off

Brzmienie:

Dużo nie mogę o nim napisać bo jestem młodym elektronikiem, ten wzmacniacz był jednym z moich pierwszych. Jak dla mnie brzmi bardzo ciepło, spory bas (może to zasługa kolumn). Niedługo przetestuje go z innymi kolumnami.

Kosztorys:

-Transformator ok. 250zł
    -Preamp ok. 50zł
    -Końcówka mocy ok. 50zł
    -Zasilacz główny ok. 50zł
    -Obudowa z osprzętem ok. 70zł
    -Inne (potencjometr okablowanie, śruby, elementy pasywne) ok. 30zł

Razem wychodzi ok 500zł, wiele elementów wzmacniacza kosztowało drożej, ponieważ kupowałem je w elektroniku

Podsumowanie:

-Waga 6kg
    -Pobór mocy w spoczynku ok. 6W

Zdjęcia:
    Last edited by SowaZ; 31.07.2015, 15:35.
Czaruję...
X