Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Iota- cd Hybryda Dr. Bora Jagodic na E88cc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Iota- cd Hybryda Dr. Bora Jagodic na E88cc

Witam
    Pragnę wam zaprezentować wzmacniacz hybrydowy, w sumie to dość dziwnie zaprojektowany, ale dobrze grający, i dysponujący dobrą mocą użytkową 80W 8ohm (brak więcej danych, może kiedyś sam przetestuje resztę parametrów).
    Na str http://bas.elitesecurity.org/indexV.html można znaleźć schemat wzmacniacza z dc servo, jak i zasilacza, składającego się oddzielnej sekcji napięcia żarzenia i wysokiego napięcia, jak i załączenia oddzielnych transformatorów, zasilających resztę sekcji końcówki mocy, dual mono.
    Schemat:

Przy włączeniu, wpierw działa żarzenie lamp, po upływie ok 3min, załączony zostaje transformator zasilający tranzystory końcowe, zabezpieczenie na Upc1237 wydłuża ten czas do ok 3,5min by dc servo mogło prawidłowo zadziałać, i nie było stuknięcia gry przekaźniki załączą zespół głośnikowy (jak i szybkiego wyłączania, by nie było również tego efektu).
    Od razu zaznaczę że były problemy z uruchomieniem samych końcówek mocy, z zasilaczem również. Choć trzeba było w jednym miejscu zwracać uwagę bo, na schemacie jest inny rezystor niż na zdjęciu pokazującym przypisane miejsce poszczególnych elementów, takie "babole" których nikt nie zmienił, a przekaźniki się nie załączały.

A co do problemów z końcówką, więc:
    Jak się okazało na początku problemem było dość duże dc na wyjściu -42V, jak się okazało padł również tranzystor bc556. Po jego wymianie, dalej takie same stałe na wyjściu, i palił się rezystor 620ohm. Chłopaki z zagranicznego forum stawiali na dc servo, i że jest z nim problem. Być może dla tego że nie użyłem do zasilenie opampa diod zenera 15V, tylko 12V i regulacja dc serva nie może dostatecznie wyregulować stałego na wyjściu LOL
    Jak się okazało była to wina tranzystorów mocy, nie były otwarte do końca. Wg. schematu pomiędzy IRF9530/530 powinien płynąć prąd ok 200mA, i tak było. Napięcie pomiędzy bazą, a emiterem tranzystorów końcowych, pokazywało spadek 63mV i 474mV.

Po lekkim zmniejszeniu wartości rezystorów na źródle IRF9530 do 2.8ohm, i zwiększeniu pomiędzy drenami do 1.8ohm, prąd między IRF wzrósł do 220mA, ale był to zabieg niewystarczający, a na prostokącie był spory tzw. overshot, przestrzał (brak zdjęcia).

Po zwiększeniu wartości na drenach do 2ohm tranzystory "przemówiły poprawnie".

Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale później zwiększyłem do 2,2ohm, tak dla pewności by prądu było więcej na 2sc3264/2sa1295:)
    Nie mam więcej zdjęć z testów, więc na tym po przestanę.
    Jak zawsze, najwięcej czasu zajmuje obudowa :/
    A teraz po kolei:

Btw
    Malowałem gałki na złoto, czarno, szaro i biało, i jakoś dalej mi nie pasuje :/
    Co do dźwięku to się nie wypowiem bo każdy słyszy co chce, podobno E88cc są dość neutralnymi lampami i chyba to potwierdzę, jest muzykalnie, góra jest, a bass jest taki fajny, nie koniecznie miękki, a wręcz konkretny :)
    Chyba tyle, jak trzeba to pytajcie, może jak będę miał jak, i miejsce, to jakieś lepsze fotki wrzucę.
    Pozdrawiam!

Przycisk power'a jak oko jakiegoś potworka, hehe good one.

Skomentuj

Co to za terminale głośnikowe masz ?
      Jakiś link czy coś ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Abstynent Zobacz posta
        Co to za terminale głośnikowe masz ?
        Jakiś link czy coś ?
        Bodaj że to:
        GNIAZDO BANANOWE DO MONTAŻU MAŁE BANAN GOLD GN-3 http://allegro.pl/gniazdo-bananowe-d...783328607.html (GNIAZDO BANANOWE DO MONTAŻU MAŁE BANAN GOLD GN-3)

Skomentuj

Musze powiedziec, ze super sie zgrywa z moimi skrzynkami.
          Damn.

Skomentuj

Trzeba przyznać, że dawał radę wzmacniaczyk, mimo dość ciężkiego obciążenia 4-omowymi kolumnami. Gdyby dodać jeszcze jedną parkę tranzystorów na wyjściu to mógłby być całkiem fajny, muzykalny wzmacniacz :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
            X