Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Tonsil 30-120-1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Tonsil 30-120-1

Witam

Sub powstał dla uzupełnienia zestawu 5.0 który zbudowałem już jakiś czas temu.
    Głównie do muzyki, czasem filmów. Gra w pokoju ok. 25m˛

Obudowa ma około 68 litrów strojenie na około 36 Hz
    Symulacja winisd dla zainteresowanych

Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm klejona klejem wikolowym i skręcana konfirmatami, spachlowana i oklejana fornirem.
    Fornir - topola grubość 0.8.
    Fornir klejony standardowo na henkel moment.
    Było trochę walki bo niektóre płaty były mocno pomarszczone i popękane.

Lakier 3V3 połysk 3 warstwy pomiędzy przetarte papierem ściernym.
    Rurka BR ø10 długich nie było w mojej mieścinie więć kupiłem 2 szt i skleiłem na gorąco.

Głośnik zamówiony w Protonsil-u model 30/120/1 8Ω membrana kameleon.

Wzmacniacz mocy to gotowy moduł z Carton audio model MOS402 byłem ciekawy jego możliwości.
    Opóźnione załączanie, zabezpieczenia itp.
    Zasilacz miałem w uwalonej yamahy AX.....

Moc transformatora 430W
    napięcia:
    2 x 43V AC
    2 x 60V DC
    Filtracja 2 x 12000 ľF

Do tego przed końcówką jest prosty filtr aktywny z regulacją odcięcia i głośności.
    nic skomplikowanego bo wzmacniacz ma dedykowane wyjście na suba.
    Wszystko zamontowane na panelu w blachy alu.

Sub gra bardzo fajnie. Pojawiło się dużo niższych dźwięków. Wcześniej myślałem że kolumny wystarczą. Teraz słychać to mięcho. Bas jest potężny.
    Ładnie chodzą stopki perkusji ale i mruczący bas dobrze słychać.
    Odgrzebałem stary album scorpionsów pięknie brzmi gitara basowa w "Believe In Love"

Z roboty jestem zadowolony to był mój pierwszy poważniejszy subwofer.

Do dorobienia zostały mi nóżnki i muszę poprawić panel bo był składany na szybko i blacha jest za cienka przez co ma małą sztywność i kiepską szczelność. Będzie 2mm.

rzeczy które musiałem kupić

głośnik - 30\120\1 - 1szt. - 201,30 zł
    fornir - TOPOLA 47 cm x 1,45 m - 2 liście - 35,40 zł
    lakier 3V3 połysk - 1 puszka 0.5 l - 29.00zł
    wkręty - konfirmat - 1 woreczek - 4,98 zł
    płyty - wiórowa 18mm - 6 formatek 1.1m2 - 20,34 zł
    klej - henkel moment - puszka - 28,89 zł
    wzmacniacz - carton audio - mos 402 - 208 zł
    filrt aktywny - Nord elektronik - NE 125 28 zł
    zailacz (trafo kondy i mostek) z odzysku 30zł
    rurka br - ø10cm długa na 10cm 2szt 9 zeta

razem 594,91 zł
    nie wiem czy wszystko uwzględniłem
    nie licze innych rzeczy typu śrubki szpachla, blacha, radiator, bo je miałem na stanie :)

To by było na tyle zachęcam do komentowania :)
    Ponizej fotki

http://images23.fotosik.pl/191/c8869f96fb5c5b3am.jpg[/IMG]

imho ten głośnik do kina to tak średnio , ale sub ok, byłby ładny gdyby nie ten kameleon

Skomentuj

Szybki jesteś w 5 sekund od zamieszczenia postu już odpowiedź :)

Nawet nie doszedłeś do tego że sub jest zrobiony głównie do muzyki...

Skomentuj

jaro_21, 5 minut a nie sekund...

subik ogólnie fajny, podoba mi się ale fornir nie pasuje ci zbytnio do reszty. Mogłeś chociaż zabejcować na coś podobnego

Skomentuj

a mi sie podoba - dobre proporcje, ladny fornir, dobrze wpasowany glosnik, tylko b-r mi sie nie podoba :???: przydalby sie profilowany z alpharda...

Skomentuj

No subb całkiem całkiem,zajebisty fornir ale nie podoba mi sie ten Tonsil jakiś taki zielonkawy :razz:

Skomentuj

a żeczywiście 5 min hehe
              ten kameleon to tylko na zdjęciach tak bije po oczach

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro_21
                w 5 sekund od zamieszczenia postu już odpowiedź
                5 minut....

Nawet nie doszedłeś do tego że sub jest zrobiony głównie do muzyki...
                Sub powstał dla uzupełnienia zestawu 5.0 który zbudowałem już jakiś czas temu.
                to nie wiem po co komu 5.1 do muzyki, bo założe się że zbyt wielu koncertów w DTSie nie masz ;]

Skomentuj

nie bede oryginalny ten zielony kolor to tak troche razi, ale reszta ok

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    to nie wiem po co komu 5.1 do muzyki, bo założe się że zbyt wielu koncertów w DTSie nie masz ;]
                    Bys sie nie zdziwł, moj kolega ma prawie 1000...

Ogólnie łatwo krytykować, ale też tzreba mięc podstawy a nie tylko http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10619 i http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6494 co raczej nie swaidczy o wysublimowaniu konstruktorskim, zaawansowaniu technicznym i merytorycznym oraz ogolnym poziomie konstruktorskim, a sam ailosc postow na orum nie swiodzczy tez o niczym, raczej o tym ze traci sie duzo czasu przy pzresiadywaniu pzred monitorem - chociaz sam cos o tym wiem tez...

Wracając do suba. Konstrukcja udana, ja bym nawet probowal dac mu bud rzedu 55-60 litorw na upartego... Mysle ze bedziesz z niego zadowolony. TEstuj i dawaj znac jak gra.

Skomentuj

brencik, już kiedyś pisałem czemu nie umieszczam konstrukcji na forum, zresztą co tu będę pisał - kto u mnie był ten wie :)
                      A co do krytykowania - Ty jesteś w tym niedoścignony, szczególnie gdy chodzi o nieudolną krytykę połączoną z offtopem.

Tym głośnikiem zachwyca się wiele osób, ja nie do końca wiem czemu w sumie, jak dla mnie nadal jest nieco za drogi jak na niezbyt rozwojowego tonsila, szczególnie patrząc na pryzmat wykonania i technologii/materiałów.
                      Imho głośnik spisuje się nieźle tylko w czymś z szybkim beatem i stopką - w rocku jest ok, ale niestety w innych gatunkach jest już o wiele drożej, a najbardziej zniechęca mnie ten kolor membrany
                      Jakoś pod koniec roku mialem jednego, pobawiłem się nim w budzie testowej - jakieś niecałe 60litrów z tego co pamiętam, ale ze względu właśnie na tą wg mnie dość małą uniwersalnośc nie bardzo miałem z nim co zrobić i na szczęście znajomemu ktoś na imprezie z kopa jednego tonsila w zeusach rozwalił i nie zalega u mnie w domu :)
                      Ty brencik widzę dużo o nim piszesz, ciekawi mnie czy miałeś go choć raz w ręku...

Skomentuj

Macie racje z fornirem
                        kupiłem taki bo był szeroki, a każdy wie ile jest walki z łączeniem płatów
                        ale jest pozytywna strona teraz mam pretekst żeby zbudować następne
                        kolumny, ich kolor podciągne pod kolor suba. Tesle i sc10n już mi się osłuchały.

Kolor membrany zmienia się w zależności od kąta patrzenia i tylko na zdjęciach wychodzi taki oczo...bny. Zresztą ten model jest tylko z taką membraną lub z padającą w czerwień. Mi to w niczym nie przeszkadza. Najważniejszy jest dźwięk.

Testuje nieustannie :)

Skomentuj

jaro_21, nie świszczy Ci powietrze w takim otworze BR? Ja ten głośnik aplikowałem na próbę w budę z dość pokaźnym szczelinowym BR, ale powoduje to kłopoty techniczne związane z wykończeniem....

Skomentuj

Nie świszczy

choć jak pisze Paweł.S BR lepiej by wyglądał z szerszym rantem i profilowany

Jeśłi chodzi o dobór głośnika to zakładałem o tym wątek i ten tonsil padł kilka razy jako propozycja, więc go wygrałem i jestem zadowolony.

Oczywiście brałem pod uwagę inne głośniki w tym bsw ale cena i dostępność mnie odstraszyły. A bsw też ma odpustową membranę :)

W sprawie technologi wykonania czy materiałów ciężko mi się wypowiedzieć ale w porównaniu z teslą czy stx głośnik robi wrażenie solidnie zbudowanego.

Nie wspominam już o tym że spokojnie przyjmuje te ok. 180W z tego modułu od cartona.

Skomentuj

sub spoko, głośnik czytając opinie jest bardziej rzeźwy, szybki. Bardziej go do muzyki.

[ Dodano: 2008-04-14, 21:34 ]
                              świetne masz pomieszczenie zbudowane do akustyki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                                sub spoko, głośnik czytając opinie jest bardziej rzeźwy, szybki. Bardziej go do muzyki.

[ Dodano: 2008-04-14, 21:34 ]
                                świetne masz pomieszczenie zbudowane do akustyki :)
                                szybki to dobre określenie bo do muzyki został stworzony :)

Skomentuj

Ja też mam BR 10x10 i mi świszczy, spróbuj odłączyć monitorki i puścić sam sub.
                                  Wtedy powinieneś ten "świst" usłyszeć.

Skomentuj

no słychać ale koło panela pozatym rurka powinna mieć 20 cm długości przy fi 10cm bo teraz masz strojenie na ok 45Hz

Skomentuj

Czaruję...
                                    X