Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny B@rtka ( GDN30/100/8 + GDM 17/150/8SC + GDWT 9/80 )

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny B@rtka ( GDN30/100/8 + GDM 17/150/8SC + GDWT 9/80 )

Witam was drodzy forumowicze, chciałbym sie z wami przywitać ponieważ dopiero dziś zarejestrowałem się na forum jednak czytam je już od dawna. Z tej okazji chciałbym się pochwalić moim małym ale jednak osiągnięciem jakim była budowa kolumn. Proszę o ich ocenę, wiem że można było zbudować coś dużo lepszego jednak zrobiłem je z tego co miałem.
    Od razu mówię że jeżeli chodzi o dźwięk jestem mało wymagający w stosunku do was. A więc zaczynajmny:

Głośniki które użyłem do budowy:
    GDWT 9/80 TONSIL - będę zmieniał na zwykłą kopułke tonsila
    GDN30/100/8 STX
    GDM 17/150/8SC STX

Obudowa:
    Wysokość 63 cm
    Szerokość 49 cm
    Głębokość 35 cm

Od razu mówię, że obudowy nie planowałem takiej. Po prostu mój szfagier sklepał taką budę pare lat temu i stała w garażu. Przejąłem ją i na bazie tego co w niej było zrobiłem coś własnego. Obudowa jest samoróbką z płyty MDF i wiórowej chyba. Jest wielka ciężka, niska i szeroka. Przód i tył pomalowany na czarno natomiast boki oklejone okleiną bodajże wiśniową, coś ala MILDTONY. Z przodu nałożone są srebrne kątowniki tak aby nie było widać gdzie kończy się okleina a gdzie zaczyna czarne. Zwrotnice... no cóż są to zwrotnice ze któryś kolumn Tonsila jednak nie pamiętam z jakich. Coś w tym stylu:
    http://www.allegro.pl/item355166246_..._3_drozne.html
    Jednak moje mają nawinięte dużo więcej drutu, a dla średniotonowego są nawet dwa stopnie tego drutu. Jestem nie doświadczonym użytkownikiem więc nie powiem wam jakie ona ma parametry.

Wrażenia odsłuchowe:

Jak dla mnie jest dużo lepiej niż na poprzednich kolumnach ( TONSIL TWINGO + Unitra WS 301S Trawiata) , bas jest dużo lepszy i przyjemny nie dudni nie ogłusza, do tego oddaje szybko to co trzeba i przechodzi do następnych fraz. Średnica- no właśnie, w końcu jest bo wcześniejszym kolumnom naprawdę tego brakowało, więc nie mam porównania ale moim zdaniem nie jest zagłuszana przez bas i wyraźnie oddaje to co powinna. Jedynym mankamentem jest wysoko tonowy , on po prostu wrzeszczy, dźwięk który wydaje nie zadowala nawet Mnie. Dlatego chce go zmienić na zwykły kopułkowy tonsila bez tuby. Do tego głośnik gra dużo głośniej niż reszta. Jest jakiś sposób aby go trochę zciszyć ?
    Wiem wiem, że dla was to tylko wrzeszczące pudła jednak z moim budżetem i wymaganiami to mi wystarcza. Kolumny napędzane są końcówką mocy SHARPA 7700 a sygnał idzie z Odwarzacza CD firmy Fonica :) Ogólnie sprzęcik bardziej imprezowy jednak chcę mieć go w domu ponieważ i tak gra dużo czyściej od poprzednich. Obudowy wygłuszone są na tyle i bokach matą wygłuszającą z piramidkami , a na dole i górze wełną.
    Fotki dodam jakoś później ponieważ akurat musiałem je rozebrać żeby przyczepić te kątowniki. I zostawiłem obudowy w domku letniskowym. Pozdrawiam wszystkich

Bym zapomniał:
    Koszty
    231 zł za zakup głośników na allegro
    29 - maty wygłuszające - allegro
    2 spray czarny mat 8 zł
    katowniki ozdobne 54 zł
    okleina hmmm nawet nie wiem coś około 60 zł ?? - niech tak bedzie

Razem 390 zł

jakieś foty daj ;]

Skomentuj

Jedyne fotki jakie na razie mogę zrobić to głośniki wzmaki i zwrotnica Całości nie zdążyłem zrobić fotek :/

To co napędza:
      http://img177.imageshack.us/my.php?i...braz014kp5.jpg

Głośniki wypakowane i sprawdzane były czy wszystko ok w tym momencie :P ( żeby nie było to nie będą moje pudła rezonansowe ;0 )
      http://www.voila.pl/059/ml25y/index.php?get=1&f=1
      http://www.voila.pl/062/jjwsf/index.php?get=1&f=1

Zwrotka
      http://www.voila.pl/057/6oix2/index.php?get=1&f=1

Reszte zdjęć dam jakoś w weekend bo wtedy to sklece wszystko spowrotem.

Skomentuj

Może coś z tego będzie :) ale z opisu skrzynek to nie będzie nic ciekawego i schludnego, może lepiej wykonać je od podstaw samemu ? i oczywiście zmień wysokotonowca na pj albo cos leprzego, co do zwrotnic, to wywal te i zleć komuś zrobienie nowych, chyba że jest projekt zwrotki do tego zestawu (z pj np.) ? Bo zwrotnice projektuje się do danego zestawu a nie robi się jej na oko albo kupuje z allegro jako uniwersalna...Pozdrawiam

Skomentuj

Tak to wygląda. Nie stety w nocnym oświetleniu.
          http://www.voila.pl/404/9j7hj/index.php?get=1&f=1

Tak za czasu montażu
          http://www.voila.pl/408/h08tj/index.php?get=1&f=1

Od środka
          http://www.voila.pl/412/rws1r/index.php?get=1&f=1

Mam pytanie. Wyciszyłem tylko górną część kolumny tam gdzie jest średni i wysoki ton. A bas zostawiłem bez wygłuszenia bo koło niego jest bassreflex... Ale odkąd wygłuszyłem kolumne wydaje mi się że uciekły właśnie średnietony. Możliwe że to przez to wygłuszenie ? Jeśli tak to gdzie je dać żeby było ok.

Skomentuj

Te skrzynki... Fu...

Skomentuj

Tak wiem... Jednak z założenia miały to być kolumny imprezowe. Jednak dźwięk jest i tak lepszy o wcześniejszych Twingo :P dla tego w domu zostaną... A może ktoś by odpowiedział na pytania które zadałem bo to dla mnie ważne.

foto z rana
              http://www.voila.pl/092/tex0f/index.php?get=1&f=1

Skomentuj

390zl za takie lodowki :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez B@rtek
                  Ale odkąd wygłuszyłem kolumne wydaje mi się że uciekły właśnie średnietony. Możliwe że to przez to wygłuszenie ? Jeśli tak to gdzie je dać żeby było ok.
                  nie spotkalem sie z czyms takim. jak chcesz sie upewnic to wyciagnij wygluszenie z jednej obudowy i porownaj

Skomentuj

masakryczne. nie masz kompletnie wyczucia proporcjalności. Skrzynki wyglądają okropnie a głośniki też tak jakoś śmiesznie dobrane. Mogłeś lepiej skopiować jakąś konstrukcje. z tym wygłuszeniem to też dziwna sprawa...

Skomentuj

wiecie co jest najlepsze... Że ja tu jestem nowy a wy już od dawna forumowicze i co ? I połowa z was nie potrafi chyba czytać ? Napisałem że obudowy wziąłem od szfagra z garażu bo kiedyś takie coś sobie obmyślił. Jedyna moja praca jaką w nie włożylem to oklejenie ich i założenie srebrnych kątowników. Po drugie na początku robiłem je z myślą że będą na imprezy i tylko tam. Że grają o wiele lepiej niż moje wcześniej to je zostawiłem w domu. 390 zł to prawie wszystko na głośniki poszło no i na okleine.
                      Rozumiem nie są piękne więc się nie podobają ale napisałem wiele pytań i raptem na jedno dostałem odpowiedź ale co tam.... Jeszcze poleci z 10 postów typu ale obudowy, ale nikt nie będzie tak łaskawy odpowiedzieć na pytania jakie zadałem... Żal po prostu. Jeśli ktoś zrobi zajebiste kolumny to wtedy pochwalicie i pogadacie poradzicie co i jak. Ale jak wam sie nie podobają to jedyne na co was stać napisać " te obudowy" " ale lodówki " . Ja też nie uważam ich za ładne tak dla jasności ale może ktoś by mi poradził w końcu jaki głośnik wysokotonowy mogę wsadzić do tej konfirguracji żeby było dobrze ?

jedyne osoby które wniosły coś sensownego do tematu to c4meleon i Paweł.S

Skomentuj

Wrzuć tam choćby pj i już będzie lepiej

Skomentuj

Vifa DX25TG z audiocomponents

Skomentuj

Zamieszczone przez B@rtek
                            wiecie co jest najlepsze... Że ja tu jestem nowy a wy już od dawna forumowicze i co ? I połowa z was nie potrafi chyba czytać ? Napisałem że obudowy wziąłem od szfagra z garażu bo kiedyś takie coś sobie obmyślił. Jedyna moja praca jaką w nie włożylem to oklejenie ich i założenie srebrnych kątowników. Po drugie na początku robiłem je z myślą że będą na imprezy i tylko tam. Że grają o wiele lepiej niż moje wcześniej to je zostawiłem w domu. 390 zł to prawie wszystko na głośniki poszło no i na okleine.
                            Rozumiem nie są piękne więc się nie podobają ale napisałem wiele pytań i raptem na jedno dostałem odpowiedź ale co tam.... Jeszcze poleci z 10 postów typu ale obudowy, ale nikt nie będzie tak łaskawy odpowiedzieć na pytania jakie zadałem... Żal po prostu. Jeśli ktoś zrobi zajebiste kolumny to wtedy pochwalicie i pogadacie poradzicie co i jak. Ale jak wam sie nie podobają to jedyne na co was stać napisać " te obudowy" " ale lodówki " . Ja też nie uważam ich za ładne tak dla jasności ale może ktoś by mi poradził w końcu jaki głośnik wysokotonowy mogę wsadzić do tej konfirguracji żeby było dobrze ?

jedyne osoby które wniosły coś sensownego do tematu to c4meleon i Paweł.S
                            Nie ekscytuj sie tak, co z tego ze dostales? Okleina, kątowniki, glosniki i 390zl...jakas prace w nie wlozyles! Oceniami efekt koncowy a nie naklad prac. MI BYLOBY wstyd trzymac takie "altusy" i tyle. Ja bym nie wsadzal zadnej wysokotonowki tylko to opchnal na allegro i zrobil cos innego.

Skomentuj

Po pierwsze trzeba mieć czas, po drugie nie jestem uzdolniony plastycznie i wątpię że gdybym sam robił budy to by z nich wyszło coś pięknego. Nie mam narzędzi do takich robót. a potrzecie może nie wyglądają ale grają lepiej niż wcześniejsze i to mnie cieszy. Poza tym to czy je sprzedam czy będą stały to moja sprawa a poprosiłem o doradzenie jaki głośniki. Dziękuje tym którzy próbowali pomóc. Temat można zamknąć usunąć czy co tam chcecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                Vifa DX25TG z audiocomponents
                                no co jak co ale ten głośnik by do tych kolumn nie pasował, troche go szkoda na kolumny na imprezy...
                                co do kolumn to wyglądają estetycznie i to wszystkie komplementy jakie mogę powiedzieć na ich temat. Ale przynajmniej nie ma strachu przed braniem ich na impreze, ja bym jeszcze tylko metalową maskownice, ew obłożoną materiałem zeby wyglądała

Skomentuj

Czaruję...
                                X