Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moje bliźniaczki (vifa xt25 + peerless hds 180 ex)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moje bliźniaczki (vifa xt25 + peerless hds 180 ex)

Witam!
    Oto moje pociechy. Powstawały dosyc długo, bo całe pół roku. Budowalem je z myslą, żeby je sprzedać i mieć pieniądze na kolejny projekt, ale teraz sie zastanawiam, czy nie zostawić ich dla siebie. Oczywiście jak dostane dobrą cene to je sprzedam :P. Wybrałem gotowy projekt ze względów wcześniej wspomnianych: kolumny miały być na sprzedaż, i chciałem, żeby dobrze grały, A jeszcze nie dokońca czułem sie na siłach samemu robić pomiary i projektować zwrotnice.

Głośniki:
    Jak w temacie, zakupiłem cały projekt w akustyku.

Budowa:
    Obudowa jest zrobiona z płyty mdf 18 mm (przody są złożone z 2 płyt). Wymiary 100x20x30 W środku są wzmocnienia, jak widać na zdjęciach. Zwrotnica jest w oddzielnej komorze, do której jest dostęp od spodu. Fornir kleiłem klejem Moment i ogólnie jest to bardzo dobry sposób, bez żadnych problemów z dociskiem i czekaniem na wyschnięcie kleju. Fornir miał być ciemniejszy, ale narazie pomalowałem bezbarwnym i mam pytanie: Czy można na ten lakier dać jeszcze lakierobejce? Czarny lakier samochodowy z przodu kładłem pistoletem. Chciałem efekt fortepianowy, ale nie do końca wyszło, jest lekko pomarszczona powierzchnia. Ale w ogóle nie rzuca się to w oczy.
    Do kolumn przewidziane są jeszcze marmurowe podstawki z kolcami.

Odsłuch:
    Głośniki mają super wykop! Bardzo dobrze słucha sie na nich rocka, albo jazzu. Jest dobra scena muzyczna. Ja osobiście słucham najczęściej trance'u i brakuje mi w nich troche zejścia basu. Bas jest za to bardzo dynamiczny i nadąża za szybką muzyką.
    Napędzam je wzmacniaczem SONY TA F-410R i wydaje mi się, że jest troche za słaby. Może po wakacjach go wymienie :)

Cennik:
    - głosniki + czesci do zwrotnic (projekt akustyka) 1100 zl
    - plyta mdf 150 zl
    - szpachla 23 zl
    - rozne rzeczy typu tunele bass-reflex, terminale itp 140 zl
    - fornir+patex moment 70 zl
    - jednorazowa frezarka :) ok 80 zl
    - pozostale drobiazgi (papiery scierne, wkrety itp) 30zl
    - lakier podlogowy 20 zl
    - lakier samochodowy 30 zl
    podalem tutaj ceny jakie pamietam. ogolnie wyszło troche wiecej kasy, bo nie obeszło sie bez błędów i musiałem niektóre rzeczy dokupic (np fornir :) )

Fajna konstrukcja widac ze dopieszczona ... brakuje tylko nóżek/kolców..

Skomentuj

Konstrukcja ok choc ten lakier mi sie nie podoba

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0
        Czy można na ten lakier dać jeszcze lakierobejce?
        tak
        lakier niewyszedl bo go tylko polozyles i nic wiecej. ta farbe nalezy teraz wyszlifowac na gladko papierem wodnym a na to polozyc dopiero ochronny przezroczysty blyszczacy lakier. 4-5 warstw takiego lakieru i masz gwarantowany efekt zblizony do lakieru fortepianowego
        kolega taki lakier polozyl na fornir jatoba - znakomicie wyciaga kolor, nadaje glebie i znakomicie chroni

kolumny sa oryginalne i nawet ciekawe. te skosy to cos innego i niezle sie prezentuje chociaz te z tylu jakos do mnie nie przemawiaja.
        bardzo podoba mi sie obrec pod HDSa - planowalem cos takiego od dawna ale jakos niechcialo mi sie z tym bawic.
        plus tez za maskownice. ale popraw ten czarny na froncie

Zamieszczone przez ravm0
        głosniki + czesci do zwrotnic (projekt akustyka) 1100 zl
        tutaj sporo kasy straciles - trzeba bylo brac z AC :P

jaka lakierobejce chcesz uzyc?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          Zamieszczone przez ravm0
          głosniki + czesci do zwrotnic (projekt akustyka) 1100 zl
          tutaj sporo kasy straciles - trzeba bylo brac z AC :P
          No tak Pawle ale nie dostałby schematu zwrotnicy i gotowego przepisu na zrobienie kolumn, a jeżeli nie ma się ambicji na uczenie się jak zmierzyć i zaprojektować samemu zwrotnicę to zakup u Akustyka jest jak najbardziej wskazany, pozatym po ostatnich obniżkach nie każdy głośnik z AC cenowo bije na głowę polską konkurencję

Skomentuj

ta farbe nalezy teraz wyszlifowac na gladko papierem wodnym a na to polozyc dopiero ochronny przezroczysty blyszczacy
            o jakim lakierze mówisz, gdzie go mozna dostac?
            przed malowaniem rozmawialem ze znajomym (nie jest lakiernikiem, ale malował auto pistoletem i dobrze mu wyszło) i mówił, że nic poza czarnym lakierem nie trzeba nakładać, ani nic szlifowac. ale może przy malowaniu mdfu jest inaczej
            jaka lakierobejce chcesz uzyc?
            jesli chodzi Ci o kolor, to w ogóle myślałem na początku o fornirze jatoba i właśnie podobny kolor lakierobejcy chce dać.

Skomentuj

[quote="ravm0"]
              ta farbe nalezy teraz wyszlifowac na gladko papierem wodnym a na to polozyc dopiero ochronny przezroczysty blyszczacy
              przed malowaniem rozmawialem ze znajomym (nie jest lakiernikiem, ale malował auto pistoletem i dobrze mu wyszło) i mówił, że nic poza czarnym lakierem nie trzeba nakładać, ani nic szlifowac. ale może przy malowaniu mdfu jest inaczej

Pewnie malował lakierem akrylowym na który sie już nic nie psika, natomiast typowy lakier samochodowy składa się z dwóch warstw, pierwsza tzw baza czyli kolor a druga tzw klar jest bezbarwny nadaje połysku i zabezpiecza pierwszą warstwę. Jeżeli pomalowane to masz tylko bazą nawet nie próbuj szlifować papierem na mokro bo tylko zniszczysz

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
                No tak Pawle ale nie dostałby schematu zwrotnicy
                tego ktory juz dawno na forum jest? ;>
                Zamieszczone przez adambb
                i gotowego przepisu na zrobienie kolumn
                i tak chyba zrobil inne :P
                Zamieszczone przez ravm0
                o samochodowym lakierze wykonczeniowym - tzw "klar" czy cos takiego. kupisz w sklepie z samochodowymi lakierami itp - 1,5 litra (z rozcienczalnikiem) to koszt ok 70zl
                Zamieszczone przez ravm0
                mówił, że nic poza czarnym lakierem nie trzeba nakładać, ani nic szlifowac. ale może przy malowaniu mdfu jest inaczej
                tu nie chodzi o MDF. czy dales na MDF szpachle, szlif, podklad, szlif, podklad, szlif? ;> jezeli nie to nic dziwnego ze tak wyszlo :P
                a jak chcesz zeby front sie blyszczal i nabral glebi to musisz zastosowac ten lakier o ktorym wspomnialem wyzej
                Zamieszczone przez ravm0
                jesli chodzi Ci o kolor, to w ogóle myślałem na początku o fornirze jatoba i właśnie podobny kolor lakierobejcy chce dać.
                trzeba bylo fornir taki kupic bo wzoru i tak nie uzyskasz :P

[ Dodano: 2008-06-30, 23:42 ]
                Zamieszczone przez kiepas96
                Jeżeli pomalowane to masz tylko bazą nawet nie próbuj szlifować papierem na mokro bo tylko zniszczysz
                jak juz wyschlo to spokojnie moze. jednak to i tak niewiele da jezeli podloza odpowiednio nie przygotowal

Skomentuj

na aledrogo juz sa do kupienia za 2800zl :wink: :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                    za drogo?? :P

tu nie chodzi o MDF. czy dales na MDF szpachle, szlif, podklad, szlif, podklad, szlif?
                    wlasnie tak zrobilem.
                    lakier jest akrylowy, to może mówisz o lakierze metalicznym, tam są chyba właśnie 2 warstwy

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0
                      Zamieszczone przez dolphin123
                      za drogo?? :P
                      napisalem tylko ze sa na allegro, a kazdy sobie ceni jak uwaza:)

Skomentuj

Bardzo mi się podoba konstrukcja i będę robił niebawem na identycznych przetwornikach.

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0
                          to może mówisz o lakierze metalicznym, tam są chyba właśnie 2 warstwy
                          kazdy samochodowy lakier ma obecnie przezroczysta warstwe ochronna

Skomentuj

A mocy przy wzmacniaczu może CI brakuje bo o ile dobrze pamiętam Twój Soniacz ma 2x100@4 ohm, a Ty masz konstrukcje 8 ohmowe. Chyba, że się mylę.

Skomentuj

Świetny design... Bardzo mi się podobają - dużo pracy i serca pewnie w nie włożyłeś i to się najbardziej ceni... GRATULACJE

Skomentuj

Czaruję...
                              X