Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje nowe kolumienki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje nowe kolumienki

Witam wszystkich
    Chciałbym się pochwalić moimi nowymi kolumnami

Założenia
    Na starych kolumnach miałem pasmo które kończyło się przy 14kHz i mało basu a po za tym były za niskie więc postanowiłem zrobić cos lepszego i żeby miały minimum 1m wysokości

Materiały
    Do budowy wykorzystałem płytę wiórową o grubości 18mm zakupiona w obi większość mi wycieli tam ale nie obyło się bez wycinania wyrzynarka w domu , do skręcenia wykorzystałem koło 1kg wkrętów + klej aby się nic nie rozpadło i żeby zalatać wszelkie nie szczelności

Głośniki
    W kolumnach użyłem następujących głośników
    wysoki to stx 10/100/8 pj
    Nisko-średni arn 188
    I w subach stx22/120/8

Odsłuch
    Jest tak jak chciałem szerokie pasmo wyraźny sopran dużo basu,

Koszt
    Deski 50zł
    Wkręty 10zł
    Stxy wysokie 60zł
    Stxy do subów 100zł
    Arny 30zł
    Terminale 31zł
    Reflexy 50zł
    Kable głośnikowe 2mm 10zł
    Okleina 45zł
    Szpachle miał kumpel
    Reszta nie pamiętam w każdym razie cena nie przekroczyła 400zł
    Za taka cenę nie dostał bym tak dobrych kolumn w żadnym sklepie
    Cena może jeszcze wzrosnąć gdyż nie mam jeszcze zwrotnic i arn gra całym pasmem a do odcięcia syczków użyłem po dwa elektrolity 4,7uF łącząc je plusami aby uzyskać 2,2uF bez określonej polaryzacji, spełnia to swoje zadanie bardzo dobrze

Wzmacniacz
    Kolumny zasilam Toską aws303 i nie odnoszę wrażenia żeby sobie nie radziła natomiast suby moim wzmakiem który kiedyś zrobiłem na dwóch tda7294 w którym odciąłem pasmo przy 150 Hz , w przyszłości planuje kupić do nich diore ws504/504b

Wstępne rozrysowanie otworów pod głośniki i deskę dzieląca kolumnę

Skręcone 3 ścianki , komora dla syczka i półka dzieląca

Pierwsza kolumna

I w końcu druga skręcona

Potem przyszedł czas na szpachlowanie .Łącznie kolumny były szpachlowane 4 razy

Do szlifowania używałem papierów 80 i 150

Po tym wszystkim nadszedł czas na oklejenie . Może i fornir był by tu lepszy ale za dużo przy nim roboty i dałem sobie spokój, mimo że to okleina to wyszło też bardzo ładnie

W środku kolumny wygłuszyłem watą

Terminale podwójne bo suby zasilane oddzielnie

Obie kolumny skończone

Tak wyglądają w świetle dziennym

No i ja z moimi sprzętami

Serdeczne podziękowania dla kumpla Kamila za pomoc w pracach
    Pokazałem je wielu osobom i bardzo sie im podobały :)
    I teraz mam pytanie ..... co o nich sądzicie ?

Fajne. Wykonane bardzo ładnie :] Tylko ten br na dole nie jest troche za duży ?

Skomentuj

on ma 10cm a ten górny 7 tylko tak sa zaprojektowane ze z przodu maja 14cm dlatego takie wrażenie, ten górny z przodu ma 10cm

Skomentuj

Nie podoba mi się kwadratowe wycięcie na głośnik z boku, w ogóle głośniki z boku mi się nie podobają ... Brak zwrotnicy - też minus. Jest w ogóle do tego zwrotnica? :shock:

Ten BR na dole za duży, wygląda jakby był włożony garnek bez dna :lol:

No i okleina zamiast forniru ... :sad: Kolor bardzo dziwny, za bardzo czerwony ..

Skomentuj

Kwadratowe wycięcie to nie błąd tylko kwestia gustu. Kolumny Jamo s708 mają takie samo

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzysiek_1855
            Kwadratowe wycięcie to nie błąd tylko kwestia gustu. Kolumny Jamo s708 mają takie samo
            dokładnie, a ten b-r to duży się mocno wydaje i nie ładny

Skomentuj

Kwadratowe wycięcie to nie błąd tylko kwestia gustu.
              A gdzie ja napisałem, że to błąd? Napisałem, że mi się to nie podoba.

Skomentuj

1. Mając dodatkowy głośnik z boku nie możesz go ciąć na 150Hz bo wtedy bas robi się kierunkowy. Cięcie co najwyżej na 60Hz.
                2. Ustawiając kolumny obok siebie, gdzie boczne głośniki (stx22) są skierowane do siebie powstaje zapewne fala stojąca i niskie częstotliwości mocno się osłabiają. Lepiej ustaw je stx'ami na zewnątrz.
                3. Zmień Tosce na coś lepszego a na 300% usłyszysz różnicę in + oczywiście. Miałem ten wzmak i jest baaaardzo kiepski.
                4. BR z przodu mógł być zdecydowanie mniejszy. Troszkę przeholowałeś z średnicą.
                5. Zaprojektuj porządną zwrotnicę (na pewno to nie będzie łatwe), a brzmienie zdecydowanie się poprawi w całym paśmie.
                6
                no właśnie, bo średnicy to to na pewno nie ma :smile:

Wykończenie w porządku, chociaż fornir byłby dużo lepszy.
                Tak jak napisałem wyżej, wprowadź kilka poprawek, kup nowy wzmacniacz, a zobaczysz co te kolumny na prawdę potrafią :wink:

Skomentuj

cudny90,
                  Nie podoba mi się kwadratowe wycięcie na głośnik z boku
                  To jest troche dwuznaczne bo mogą ci sie nie podobać dlatego że są fatalnie wykonane albo mogą ci sie nie podobać bo wolisz okrągłe....... tylko na tej zasadzie możesz powiedzieć że kolor jest beznadziejny bo tobie sie podoba jakiś inny.....

Skomentuj

tak jak napisali koledzy wyżej jaka jest dziura z boku to kwestia gustu, ja zrobiłem tak bo bardziej mi sie podobało , jeszcze zrobię mu maskownice.

Bart mówisz ze lepiej niżej go odciąć dobra pobawię sie z tym ale także planuje kolumny postawić na około stolika od tv wiec będą stxami do zewnątrz.
                    I powiedz który jest kiepski wzmak ws504 czy toska?? bo trochę nie precyzyjnie powiedziałeś. Miałem ws502 i był wielką porażką ale ludzie tak chwalą tego ws 504..............
                    narazie dziergam na tosce i ładnie gra :) arn ma rmsu 60W a toska 20 to czemu miało by jej mocy brakować
                    i się mylisz bo średnie sa i to dużo nawet bez korekcji jak nie wierzysz to zapraszam na testowanko :) , zwrotnica będzie tylko musze ja rozkminić

cudny90 masz dwa zdjęcia bez lampy bo lampa sprawiała ze on sie taki czerwony robił. To jest kolor jasny brąz na zdjęciach nie wyszło tak ładnie jak jest w realu

troszkę przesadziłem z tym refleksem dolnym mogłem dać 8 albo 9 i było by lepiej ale dobra jak tak jest to niech będzie :)

Skomentuj

Miałem na myśli AWS303, chociaż ta diora, którą chcesz kupić to też nie jest jakiś ekstra sprzęt. Żeby rozhulać te kolumny potrzebujesz min. 50W czystej mocy. 20W to zdecydowanie za mało. Pewnie przy większej głośności głośnik lata jak szmata.
                      i się mylisz bo średnie sa i to dużo nawet bez korekcji jak nie wierzysz to zapraszam na testowanko :)
                      no nie wiem czy się mylę, mam mniejszego brata arn188, czyli XW165 i średnica naprawdę strasznie kuleje. Posłuchasz czegoś lepszego to na pewno zmienisz zdanie :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                        Miałem na myśli AWS303, chociaż ta diora, którą chcesz kupić to też nie jest jakiś ekstra sprzęt. Żeby rozhulać te kolumny potrzebujesz min. 50W czystej mocy. 20W to zdecydowanie za mało. Pewnie przy większej głośności głośnik lata jak szmata.
                        i się mylisz bo średnie sa i to dużo nawet bez korekcji jak nie wierzysz to zapraszam na testowanko :)
                        no nie wiem czy się mylę, mam mniejszego brata arn188, czyli XW165 i średnica naprawdę strasznie kuleje. Posłuchasz czegoś lepszego to na pewno zmienisz zdanie :smile:
                        dojechałem na tosce do połowy było dosyć głośno i głośnik nie latał jak "szmata" dopiero powyżej był taki efekt ale nie dziwię się bo toska miała bas na ful a ja nie słucham głośno bo sam w domu nie mieszkam one maja grac cicho a żeby był ładny basik . A jaki byś wzmak polecił z dźwiękiem dobrej jakości za przyzwoita cenę ?? może jakiś radmorek ?? wcześniej miałem kolumny na arnie 150 ale w nim to było kiepsko i miał duża dziure koło 120Hz a tu tego nie ma i naprawdę na srednienie nie narzekam, myślę że może kiedyś zrobię centrala i tam dam wysoki i dwa średnie

Skomentuj

masakra! konstrukcja zywcem chyba wzieta z ele... :P w zasadzie tylko wyglad jest ok - pod tym wzgledem fajnie, bo konstrukcyjnie no po prostu brak slow. :P
                          -slabo dobrane glosniki. arn188 zeby zagral jakos srednica potrzebuje skomplikowanej zwroty, co jest niewspolmierne do poniesionych na niego kosztow. to ze ty slyszysz "srednice" to no coz... jak kiedys zrobisz, albo posluchasz cos poprawnie skonstruowanego to bedziesz wiedzial co to srodkowe pasmo, bo teraz to masz "krzyczaca" "srednice"... :)
                          -zwrotnica. ok, "planujesz" cos normalnego, ale czy sobie poradzisz ze sprzetem pomiarowym przy takiej konstrukcji? bo poki co to ja widze arn188 puszczony pelnym pasmem wlacznie z basem, stx-22 powiedzmy ze do 150hz mozna odcinac, chociaz z doswiadczenia wiem, ze wtedy to juz scena sie zaburza. no ale nie ma to tak naprawde wiekszego znaczenia - w koncu sceny i tak nie ma zadnej bo zwroty nie ma . Nie wiem po co dla ARN188 ten bassreflex? Co ty docelowo planujesz miec bas z dwoch roznych glosnikow? Kiepski pomysl... Chyba ze zdecydujesz sie na niskie, aktywne ciecie, ale to tez nie jest znowu takie proste, bo bez sprzetu pomiarowego wlasciwie sie nie obejdzie przy zestrajaniu czegos takiego... Pomijam juz fakt ze kosztowne...

Skomentuj

Jeśli chodzi o wzmak to wybór jest spory: Yamaha, Denon, Pionner (ale jakiś z wyższej półki), H-K,... Ja w tej chwili słucham na Yamaha A-520, wcześniej miałem WS-428 i naprawdę różnica jest ogromna na korzyść Yamahy. Pokrętło basu mam cały czas ustawione na 0 i mimo to basu jest naprawdę sporo. W sam raz do cichego słuchania.

Skomentuj

No galancie ci to wyszło żeczywiście w sklepie byś lepszych nie kupił za te pieniądze ale jak byś się dobrze rozejrzał to byś zrobił coś co by zabrzmiało o dwie klasy lepiej od tego co zrobiłeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                masakra! konstrukcja zywcem chyba wzieta z ele... :P w zasadzie tylko wyglad jest ok - pod tym wzgledem fajnie, bo konstrukcyjnie no po prostu brak slow. :P
                                -slabo dobrane glosniki. arn188 zeby zagral jakos srednica potrzebuje skomplikowanej zwroty, co jest niewspolmierne do poniesionych na niego kosztow. to ze ty slyszysz "srednice" to no coz... jak kiedys zrobisz, albo posluchasz cos poprawnie skonstruowanego to bedziesz wiedzial co to srodkowe pasmo, bo teraz to masz "krzyczaca" "srednice"... :)
                                -zwrotnica. ok, "planujesz" cos normalnego, ale czy sobie poradzisz ze sprzetem pomiarowym przy takiej konstrukcji? bo poki co to ja widze arn188 puszczony pelnym pasmem wlacznie z basem, stx-22 powiedzmy ze do 150hz mozna odcinac, chociaz z doswiadczenia wiem, ze wtedy to juz scena sie zaburza. no ale nie ma to tak naprawde wiekszego znaczenia - w koncu sceny i tak nie ma zadnej bo zwroty nie ma . Nie wiem po co dla ARN188 ten bassreflex? Co ty docelowo planujesz miec bas z dwoch roznych glosnikow? Kiepski pomysl... Chyba ze zdecydujesz sie na niskie, aktywne ciecie, ale to tez nie jest znowu takie proste, bo bez sprzetu pomiarowego wlasciwie sie nie obejdzie przy zestrajaniu czegos takiego... Pomijam juz fakt ze kosztowne...
                                Konstrukcja z żadnej elektrody bo już od dawna nie interesuje tą strona bo zrobił sie tam wielki ............ wystawiłem bo kumpel chciał się dowiedzieć co inni powiedzą . Takie kolumny z wyglądu chciałem mieć , takie mi sie podobają i takie zrobiłem . Ja w sprawach zwrotnic nie jestem dobry ale mój kumpel tak i on mi pomoże w tym . Stx wysoki kupiłem gdyż mam taki sam w samochodzie i jestem zadowolony z wysokich , arn kupiłem, bo wiele osób na nich kolumny robi a po za tym trafiła mi się okazja kupić arny dwa za cenę 1 w bardzo dobrym stanie i jestem zadowolony.
                                po co arn gra w br bo lubie mieć dużo basu dlatego dołożone sa do tego jeszcze suby . Kazdy słucha muzyki jak chce :)suby sa wbudowane w kolumny bo mam mały pokój to nie chce go sobie zagracać dodatkowo subem
                                arn jest strojony na 45Hz a stx na 60Hz

Skomentuj

elektroda to jest najlepsza strona o elektronice ty w ten otwór byś mógł dać maskownicę czyli ramkę z materiałem i o wiele lepiej by wyglądało

Skomentuj

arn jest strojony na 45Hz a stx na 60Hz
                                    i co tutaj niby robi za suba

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                      1. Mając dodatkowy głośnik z boku nie możesz go ciąć na 150Hz bo wtedy bas robi się kierunkowy. Cięcie co najwyżej na 60Hz.
                                      2. Ustawiając kolumny obok siebie, gdzie boczne głośniki (stx22) są skierowane do siebie powstaje zapewne fala stojąca i niskie częstotliwości mocno się osłabiają. Lepiej ustaw je stx'ami na zewnątrz.
                                      3. Zmień Tosce na coś lepszego a na 300% usłyszysz różnicę in + oczywiście. Miałem ten wzmak i jest baaaardzo kiepski.
                                      4. BR z przodu mógł być zdecydowanie mniejszy. Troszkę przeholowałeś z średnicą.
                                      5. Zaprojektuj porządną zwrotnicę (na pewno to nie będzie łatwe), a brzmienie zdecydowanie się poprawi w całym paśmie.
                                      6
                                      no właśnie, bo średnicy to to na pewno nie ma :smile:

Wykończenie w porządku, chociaż fornir byłby dużo lepszy.
                                      Tak jak napisałem wyżej, wprowadź kilka poprawek, kup nowy wzmacniacz, a zobaczysz co te kolumny na prawdę potrafią :wink:
                                      Ad1 60Hz - to chyba troche przesada ... Audio Physic Virgo 3 ma podział przy 200Hz i niskotonowe z boku, a chyba znają sie na rzeczy.

Tosca jako wzmak to porażka - miałem ją na początku mojej przygody z audio ...
                                      Nie bardzo wiem jak można takie kolumny bez zwrotki podpiąć ??
                                      Wykonanie całkiem całkiem - ze zwrotką może to nawet przyjemnie zagrać
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                      X