Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny by Kamil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny by Kamil

Witam!

Od pewnego czasu chodziły mi po głowie nowe podłogówki które kształtem były by podobne do mojego suba.

Głośniki

Głośnik wysoko-tonowy zastosowałem STX 10/200/4, średnionisko-tonowy to Alphard SW607 mają 18cm, na każdą kolumnę są po 2 sztuki. Głośniki siedzą w obudowie bass-reflex strojonej na 40Hz.

Obudowa
    Wymiary wysokość 100cm szerokość 20cm głębokość 30cm. Wykonana z płyty wiórowej 18mm oraz płyt HDF 3mm na boki kolumn. Całość klejona klejem Rakol poszło jego przeszło 0,5litra napewno, dodatkowo skręcona każda kolumna 90 sztuk wkrętów. Boki przyklejane i skręcane warstwowo. Na koniec wszystko dokładnie kilka krotnie szpachlowane. Na koniec na wypolerowaną powieszchenie położona została okleina samoprzylepna w dwóch kolorach, dlatego nie położyłem forniru bo za dużo zabawy by były, wiem po subie w takim kształcie którego fornirowałem. Wszystkie kanty obrobione idealnie , nie ma mowy o odklejaniu się okleiny itp. mam w tym już wprawe... :)

Zwrotnica

Narazie jej poprostu niema , jest tylko kondensator na wysoki, w pszyszłości mam zamiar zrobić zestaw pomiarowy JIG i jakoś się wykona :)

Odsłuch

Bardzo mi się podoba dziwięk z tych kolumn. Alphardy moge porównać do arn150 i porównanie wypada na korzyść alpharda, więcej basu, lepsza średnica. Kolumny w pokoju 25mkw robią takie zamieszanie ze szok, basu jest wystarczająco nie potrzeba wcale suba, nawet nieraz trzeba ściszyć bas. Wysokie są dość szczegółowe, średnica wyrazna. Ogółnie jestem bardzo zadowolony. A w przyszłości z zwrotnica powinno być jeszcze lepiej.

Koszty

PJ 60zł
    Alphardy 4x 35zł = 140zł a ja dałem 30zł bo udało mi sie kupić 4 sztuki w cenie 30zł :):):)
    Płyty 55zł
    Okleina 30zł
    Terminale, br 30zł
    i inne drobiazgi...
    Mnie wyniosło 220zł gdybym kupował alphardy w normalniej cenie było by około 320zł.

I według mnie za ta cane i nawet za te 300-400zł nie ma lepszego sprzętu który tak wygląda i gra :)

Ftoki :) bardzo słaba jakoś na żywo wyglądają zdecydowanie lepiej!

Tak pozatym to tą konstrukcje robiłem około 3 tygodni, ale efekt chyba widać ... :)

Pozdrawiam!

Jeśli chodzi o wygląd to wyglądają naprawdę ładnie, widać, że się starałeś.
    Jeśli natomiast chodzi o elektronikę to hmmmm.... cieniutko.
    Zamieszczone przez zguba
    Alphardy moge porównać do arn150 i porównanie wypada na korzyść alpharda, więcej basu, lepsza średnica.
    Nie wierzę, szczególnie, że nie masz normalnej zwrotnicy. Owszem, basu może i jest więcej, ale jaka jest jego jakość.

[ Dodano: 2008-07-23, 12:02 ]
    Aha, no głośniki coś krzywo przykręcone :razz:

Skomentuj

Ciekawy pomysł na obudowę - bardzo ładnie się prezentuje. A jak jest z jej stabilnością? Ten cienki HDF na bokach nie ma negatywnego wpływu? Szkoda że nie skusiłeś się na jakieś lepsze głośniki.
      Jeszcze pytanie: co to za okleina i gdzie ją kupiłeś? Można zdjęcia kantów w przybliżeniu? i widoku kolumn z przodu z dopaleniem lampą - bo teraz to niebardzo widać przody.

Skomentuj

No wiesz ja wiem gra arn150 nie róbcie z niego niewiadomo jakiego cuda...:), Złapałeś mnie na tych wkrętach , w jednej jest równo a w 2 jeden głosnik jest krzywo zapomniałem to poprawić ale zrobi się :) . Nic nie drga niema mowy, zobacz ile jest wzmocnień i są 3 warstwy na stronę. Próbowałem zrobić zdjęcia rogów ale nie wychodzą czysto ale Każdy róg jest PERFECT, jeszcze popróbuje zrobić foto.

Skomentuj

wow :shock: fajnie to wyglada podoba mi sie tylko moglbys zrobic frezy
          i popraw 3 pierwsze zdjecia i zrob jedno zdjecie od przodu przy mocniejszum swietle

Skomentuj

rewelacyjne wykonanie, frezy by trochę poprawiły, ale do tych głośników nie są niezbędne.
            a właśnie głośniki to najsłabsza strona projektu, ale może niedługo wczujesz się i wymienisz na peerlessa czy vifę. a jak jest z pojemnością skrzynki? liczyłeś czy na czuja poszło?
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

nie no wchodzę na to forum raz na miesiąc z nadzieją że jakaś konstrukcja zwali mnei z nóg, najpierw patrze na fotki potem czytam co tam wpakowano...
              Tu zobaczyłem fotki i myślę: no wreszcie porządna ładna kolumienka, ładnie wykonana i proporcjonalna...
              widzę głośniki, myślę: pewno jakieś Seasy, w końcu taka obudowa warta z 500zł to głośniki pakuje się za co najmniej taką sumę i nagle czytam że tam siedzą alphardy :/
              no niesmak po całości bo dla takich głośników to nie warto się brać za budowę kolumn... no chyba że jako eksperyment ale przy eksperymentach nie robi się takich obudów...
              wszystkie artykuły nt budowania kolumn, które przeczytałem przed robieniem moich pierwszych kolumn mówiły o tym że najważniejsze są głośniki, można oszczędzać na wszystkim, zwrotnicy, kablach, można mieć nieoklejoną obudowę ale ważne żeby mieć jak najlepsze głośniki.
              Ale spoko, ja też w pierwszych kolumna postawiłem na wygląd, potem zrobiłem kolumny które dobrze brzmią a średnio wyglądają a teraz mam kolumny które łaczą najlepsze cechy :-)
              Mam nadzieję że w przyszlości zrobisz kolumny które będa grały lepiej niż wyglądały a obudowy wykonujesz bardzo ładne.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Kształt super bardzo mi się podoba, ale tak jak koledzy przyczepię się do głośników, czy nie pora już zmienić ligę na wyższą ??? po reszście Twoich konstrukcji widzę, że ciągle tkwisz w Alphardach i jakiś głośnikach dorwanych z niższej półki, piękno obudowy to nie wszystko i warto aby z pięknem szło dobre brzmienie. Alphard tego nie zapewni, kupiłem Peerlessy z serii HDS i Vifkę XT, na razie gra to w obudowie testowej i mając styczność z Teslami, Tonsilami i Alphardami sądzę że nie ma żadnego porównania, posłuchaj i Ty na pewno przyznasz mi rację.

Pozdrawiam

Skomentuj

No zwrotnice Chcę zrobić jak najszybciej, muszę najpierw zorbić własnego JIG-a. Co do głośników to bez przesady nie jest aż taka porażka, niektórzy piszą a nigdy nie słyszeli o tym modelu Alpharda, tylko osądzają po firmie... Ja mam 17lat wiec nie kupie głośników za 500zł , bo mam wydatki na inne zabawki i przyjemności. Dzięki wszystkim za komentarze :)

Skomentuj

a ja stanę za kolega zguba, na pewno nie wiedziałeś co kupujesz, ja też na początku to miałem, i ładowałem się w DIBEISI bo tanie, ale teraz się zaczynam przekonywać że są lepsze głośniki za trochę wyższą cenę...

Sam chce teraz zbudować monitorki na STX'ach

Skomentuj

Zamieszczone przez zguba
                      a nigdy nie słyszeli o tym modelu Alpharda
                      Oj słyszeli,słyszeli,niesmak na lata pozostaje.
                      Zamieszczone przez zguba
                      mam wydatki na inne zabawki i przyjemności
                      W pełni to rozumiem,ale może by tak troszkę inaczej?Po prostu uzbroić te bardzo ciekawe obudowy w głośniki warte prac nad obudową.Byłby świetny komplecik,i zapewne na lata.Ale to tylko sugestia,jak ktoś tu mawiał.

Skomentuj

nikt nie mówi, żeby od razu brać peerlesa, chociaż nie wychodzi przesadnie drogo (projekt S16 można za 600zł za parę mieć).
                        A nawet STX - polski, może nie rewelacyjny, ale lepszy niż alpierd. pomijając gdn-18-130-8-akx, to reszta kosztuje bardzo niedrogo, ze zwrotnicą łatwo się zmieścić w 100zł/strona. do tego już warto kolumny robić.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez zguba
                          Ja mam 17lat wiec nie kupie głośników za 500zł , bo mam wydatki na inne zabawki i przyjemności.
                          Zamieszczone przez zguba
                          No zwrotnice Chcę zrobić jak najszybciej, muszę najpierw zorbić własnego JIG-a
                          sprzet pomiarowy + zwrotnica uniwersalna (lub wystarczajaca ilosc elementow) wyjdzie wiecej niz te 500zl ;]
                          a to wszystko musisz kupic jak chcesz robic wlasne zwrotnice :P

Skomentuj

Czaruję...
                          X