Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Tomka (Tesla arn 150 & STX PJ)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory Tomka (Tesla arn 150 & STX PJ)

1. Wstęp
    To moja pierwsza konstrukcja i od zobaczenia tych wszystkich gotowych projektów, które mnie zainspirowały do całkowitego złożenia moich monitorów potrzebowałem 4 dni. Głównym celem projektu było stworzenie monitorów do muzyki,filmów do pokoju 6m^2 bardziej niż wygląd interesowało mnie brzmienie lubie czyste wysokie tony oraz w miare niski bas...

2. Głośniki
    Sekcja średnio-niskotonowa: TVM-TESLA ARN 150-05/8 8 ohm
    Sekcja wysokotonowa: STX GDWK-10-200-8-PJ 8 ohm

3. Zwrotnica:
    Sekcja średnio-niskotonowa: 1,5mh + 4,7uf
    Sekcja wysokotonowa: 3,3uf + 0,4mh
    L-PAD : 3r3 + 12r metalizowane 10w
    Dzięki dla Pawla.S za pomoc

4. Obudowa:
    Nie chciałęm stosować żadnych fornirów czy oklein dlatego wykonana została z płyty laminowanej 18mm olchą. Nie spodziewałem się, że łączenia nadadzą jej kształtu i rysu. Mi się podoba:), pewnie wielu nie lecz to kwestia gustu... zreszta dla mnie obudowa, a raczej jej wygląd ma drugorzędne znaczenie. W środku zastosowałem na boczne i górną ściankę wytłumienie 2cm gąbka na tylną ścianke poduszka z ikei przymocowana na zszywki:):) okolice bass reflexu nie tłumione. Litraż 9,5l BR strojony na około 46hz 4cm średnica i 14,5cm długość. Obudowa skręcana na śruby i klejona wikolem.

5. Wrażenia:
    Ogólnie jestem mile a nawet bardzo mile zaskoczony... Nie spodziewałem się, że konstrukcja ta osiągnie takie brzmienie. Wcześniej miałem 3-way tonsil space 86 z 20cm wooferem i creative inspire i powiem, że to inna klasa. Więc nie ma co porównywać. Jest super wszystko czyste, głębokie, szczegółowe... Bas potrafi zamruczeć czasem gdy tego trzeba jak żubr w reklamie browara:) mimo tego, że mój pokój akustycznie to tragedia:(. Ogólnie jestem napradwe zadowolony. Wzmacniacz to przerobiony technics v-500

6. Kosztorys:
    Przetworniki z przesyłką: 160 zł
    zwrotnice miałem gotowe elementy: 0 zł
    kable -0 zł
    obudowy wykonane w warsztacie znajomego: 0 zł
    BR -10zł
    lakier, śruby kleje itp = 20zł
    razem: ok. 200zł

7. Fotki:

co prawda wygladaja jak niedokonczone ale najwazniejsze ze Ci sie podobaja a fornirowanie wcale nie jest trudne... powiedzialbym nawet ze bardzo proste:)

Skomentuj

Zamieszczone przez sianes
      3. Zwrotnica:
      Sekcja średnio-niskotonowa: 1,5mh + 4,7uf
      Sekcja wysokotonowa: 3,3uf + 0,4mh
      L-PAD : 3r3 + 12r metalizowane 10w
      Dzięki dla Pawla.S za pomoc
      nalezy tutaj dodac ze to NIEJEST OSTATECZNA zwrotnica! taka dopiero powstanie - monitory juz sa w drodze na pomiary

hmm... fotki nie za duze wiec niewiele mozna zobaczyc. wykonczeniem tez sie nie popisales... poprostu tanie monitory na sprawdzonych glosnikach

Skomentuj

szcerze to wole takie niż całe oklejone pudła naprawde:) a zwrotki oczywiscie czekam na wyniki pomiarów

Skomentuj

Nie jest tak źle z wyglądem. Oczywiście kolega mógłby pokusić się o fornir, ale wtedy na pewno nie zmieściłby się w 200zł.
          Na prawdę bardzo dobre zestawienie głośników za bardzo śmieszne pieniądze, chociaż głośniki z przesyłką coś drogo wyszły.

BTW. Zrób lepsze zdjęcia :wink:

Skomentuj

mi osobiście nie podoba się sprawa czysto wizualna - mianowicie br z przodu w takiej konfiguracji. Wykończenie - wiadomo - coś za coś, a tu miało być tanio. Zwrota jeśli będzie prawidłowo zaprojektowana na bazie pomiarów , a jak sądze:
            Zamieszczone przez Pawel S.
            nalezy tutaj dodac ze to NIEJEST OSTATECZNA zwrotnica! taka dopiero powstanie - monitory juz sa w drodze na pomiary
            będzie , to też nie będzie źle. Jednym słowem - dobry początek diy :)

Masz już czego słuchać więc zacznij zbierać kasę na coś bardziej konkretnego :)

Skomentuj

na razie jestem bardzo zadowolony więc nie planuje czegoś lepszego, może z czasem... br z przodu, ponieważ monitory stoją zbyt blisko ściany aby umieścić go na tyle

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                mi osobiście nie podoba się sprawa czysto wizualna - mianowicie br z przodu w takiej konfiguracji
                a mi sie taka konfiguracja podoba :P

Skomentuj

Faktycznie fajna konstrukcja. Co do fornirowania to nie jest to trudne, zwłaszcza jak kupisz fornir na flizelinie. Do tego szlif + wosk i będą wyglądać bajecznie.

pozdrawiam

Norman

Skomentuj

Co do tej konstrukcji to przypominają mi się stare dobre czasy, jednak najbardziej podoba mi się konstrukcja.........

Zamieszczone przez Pawel S.
                    a mi sie taka konfiguracja podoba :P
                    Mi właśnie też widać, różnice pomiędzy początkującym a.....dobra, dobra bez słodzenia!

Skomentuj

Witam wszystkich. Jestem zainteresowany stworzeniem podobnej konstrukcji - miałyby to być moje pierwsze własnoręczne głośniki :). Mam pytanie: jak się mają prace nad zwrotnicą :)??

Skomentuj

zalusz nowy watek to sie dowiesz :razz:

UWAGI MODERATORA
                        To już mała przesada, piszmy po Polsku, a nie po polskiemu...
                        www.sjp.pwn.pl - na przyszłość.

Skomentuj

Zamieszczone przez muczaczo
                          Mam pytanie: jak się mają prace nad zwrotnicą ??
                          yoshi pierwsze pomiary juz przeprowadzil - jednak wynikly pewne problemy natury niezaleznej od naszego kolegi i moze sie przedluzyc.

Skomentuj

zrobiłem takie oto zwroty na podstawie pomiarów i podanych elementów:

i... szczerze to różnica w dźwięku jesli jest to minimalnie lepsza myślalem ze dedykowane zwrotki tak jak tu pisza wprowadza wieksza poprawe

Skomentuj

Czaruję...
                            X