Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory n_omyzs'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja mysle ze dlatego taki uklad bo zapotrzebowane na objetosc skrzyni stx ma duze i potem by byly albo zwalone proporcje obudowy albo jakas taka pustka na przednim panelu :).. a tak jest chyba w sam raz - no i brak podbic od sciany itd.

Skomentuj

no dlatego wlasnie ze 12litrow potrzeba dalem taki uklad, w nextonach chyb jest mniejszy duzo..

Skomentuj

Witam!
        Zrobiłem b. podobną konstrukcję.
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12415
        Tylko rura bass-refleks jest z tyłu. Odniosłem tez podobne wrażenie że niski bas „opada” ciut za szybko. Czy ktoś z was użył w takiej kolumnie trochę krótszej rury i zestroił bass-refleks trochę wyżej, może warto? Sam z chęcią poeksperymentuję...tylko nie wiem jak wyjmę stary bass-refleks.... :sad: siedzi strasznie ciasno... :evil:

Nexton zrobił kolumny z 19 mm MDF o wymiarach 340x180x300 mm

Skomentuj

wykręć głośnik, albo terminal i od środka wypychaj rurkę

Skomentuj

Zamieszczone przez cypek2
            Nexton zrobił kolumny z 19 mm MDF o wymiarach 340x180x300 mm
            Czyli 10,5L - wg wumulacji podbija to nieco bas 70-100Hz ale z kolei zwieksza stromosc ponizej 70Hz. Ten glosnik tak juz ma. Duzo niekiego basu nie uswiadczymy ale mi to osobiscie nie przeszkadza .. w muzie jest ok a do kina juz projektuje sub.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
              wykręć głośnik, albo terminal i od środka wypychaj rurkę
              tylko co bedzie jak zacznie fornir odrywac? takie cos mni juz spotkalo wiec tunel szybko powedrowal na poprzednie miejsce...

Skomentuj

tylko co bedzie jak zacznie fornir odrywac? takie cos mni juz spotkalo wiec tunel szybko powedrowal na poprzednie miejsce...
                Ja przy wyciąganiu br u siebie też musiałem delikatnie wyciągać, żeby lakier nie odpryskiwał.
                Wsadzałem rękę do środka br i delikatnie rozruszałem góra, dół, lewo prawo i tak powolutku aż wyszedł.

Tylko, że tu jest mniejszej średnicy br więc ręki nie włoży, ale wykręcił bym głośnik i w ten sam sposób od środka próbował bym delikatnie rozruszać aż wyjdzie. Innego wyjścia nie ma. Przecież bez wyciągania raczej nie dotnie br.

Skomentuj

n_omyzs, czy ten fornir mozna dostac z wieksza gestoscia bialych pasiakow?

Skomentuj

Czaruję...
                  X