Porównanie jak najbardziej trafne choćby z tego względu, żeby się przekonać jak wile różni i łączy te zestawy w praktycznie tej samej cenie. Vifa fizycznie powinna mieć niższe zejście chociaż w niższych strefach pojawiają się zniekształcenia, to tak patrząc z technicznego punktu widzenia, reszta to opisy słowne dźwięku, na które trzeba patrzeć z przymrużeniem oka. Mnie ogromnie ciekawi jakie wrażenia wzbudzają zestawy w skonfrontowaniu na tym samym sprzęcie. Odsłuchać w klika osób i wysunąć spostrzeżenia, może się okazać, że wszyscy zgodnie uznąją że KEP lub Vifa jest lepsza, albo zależnie od tego kto jaki dźwięk preferuje ten zestaw uzna za lepszy wtedy będzie wiadomo, że mamy 2 zestawy tej samej klasy, a wybór jest tylko kwestią gustu brzmieniowego. Koledzy z forum ukończą M18WH + MDT29 i HDS180 + XT25 zrobimy spocik na podkarpaciu żeby to sprawdzić :)
[ Dodano: 2008-10-05, 23:57 ]
popieram, oczywiście rozchodzi się głównie o $$$, KEP zasługuje na kopułkę w swojej cenie w końcu KEP kosztuje około 70e a vifa 25e. Wniosek jest prosty, że zasługuje na coś lepszego. Np polecany przez borysa KE25SC no, ale kto się odważy eksperymentować skoro ten głośnik kosztuje około 100e, raczej przychodzi do głowy żeby zrobić zupełnie coś innego.
Ja bym tak ostro nie stwierdzał, że vifa nie pasuje do monacora, bo oba głośniki raczej kierują się w stronę szczegółowości i stereofonii, bo prostu góra mogła by być lepsza, ale biorą pod uwagę cenę vify, ciężko o coś innego, jest mdt29, ale zgodnie wszyscy twierdzą, że to nie ten typ brzmienia, no i w tej cenie jest jeszcze seas 22taf/g, borys postawił go wyżej od vify, stwierdził, że tu cytat "Ogolnie o seasach mam bardzo dobre zdanie, stawiam je wyzej niz kopoli z vify (zdecydowanie).
22taf/g to dobitnie naturalnie grajaca kopolka, swietne detale, zadnych sybilantow!!! No chyba ze przy bardzo duzych poziomach glosnosci (ale to normalne wystarczy popatrzec na krzywe izofoniczne). Naprawde warta swojej ceny kopolka, za kazda zlotowke na nia wydana gra jak za 2 conajmniej. W porownaniu z xt19 slychac ze nie podbarwia tak harmonicznymi na srednicy. Moze sie wydawac nieco surowo ale np dla osob pracujacych w branzy muzycznej to swietna kopolka na monitory studyjne." Cena zbliżona do vify, ale problemem jest zwrotnica.
[ Dodano: 2008-10-05, 23:57 ]
Zamieszczone przez Caleb
Ja bym tak ostro nie stwierdzał, że vifa nie pasuje do monacora, bo oba głośniki raczej kierują się w stronę szczegółowości i stereofonii, bo prostu góra mogła by być lepsza, ale biorą pod uwagę cenę vify, ciężko o coś innego, jest mdt29, ale zgodnie wszyscy twierdzą, że to nie ten typ brzmienia, no i w tej cenie jest jeszcze seas 22taf/g, borys postawił go wyżej od vify, stwierdził, że tu cytat "Ogolnie o seasach mam bardzo dobre zdanie, stawiam je wyzej niz kopoli z vify (zdecydowanie).
22taf/g to dobitnie naturalnie grajaca kopolka, swietne detale, zadnych sybilantow!!! No chyba ze przy bardzo duzych poziomach glosnosci (ale to normalne wystarczy popatrzec na krzywe izofoniczne). Naprawde warta swojej ceny kopolka, za kazda zlotowke na nia wydana gra jak za 2 conajmniej. W porownaniu z xt19 slychac ze nie podbarwia tak harmonicznymi na srednicy. Moze sie wydawac nieco surowo ale np dla osob pracujacych w branzy muzycznej to swietna kopolka na monitory studyjne." Cena zbliżona do vify, ale problemem jest zwrotnica.
Skomentuj