Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Aplikacje SPH-165kep

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Porównanie jak najbardziej trafne choćby z tego względu, żeby się przekonać jak wile różni i łączy te zestawy w praktycznie tej samej cenie. Vifa fizycznie powinna mieć niższe zejście chociaż w niższych strefach pojawiają się zniekształcenia, to tak patrząc z technicznego punktu widzenia, reszta to opisy słowne dźwięku, na które trzeba patrzeć z przymrużeniem oka. Mnie ogromnie ciekawi jakie wrażenia wzbudzają zestawy w skonfrontowaniu na tym samym sprzęcie. Odsłuchać w klika osób i wysunąć spostrzeżenia, może się okazać, że wszyscy zgodnie uznąją że KEP lub Vifa jest lepsza, albo zależnie od tego kto jaki dźwięk preferuje ten zestaw uzna za lepszy wtedy będzie wiadomo, że mamy 2 zestawy tej samej klasy, a wybór jest tylko kwestią gustu brzmieniowego. Koledzy z forum ukończą M18WH + MDT29 i HDS180 + XT25 zrobimy spocik na podkarpaciu żeby to sprawdzić :)

[ Dodano: 2008-10-05, 23:57 ]
    Zamieszczone przez Caleb
    a co z lepszymi kopulkami? no juz nie robmy z xt19 jakiegos hi-endu - sa kopulki, ktore zagraja podobna szczegolowoscia, bedace jednoczesnie bardziej muzykalne, mniej podbarwiajace. jakies ushery, scan-speaki, a ostatnio nawet peerless wypuscil nowy tweeter...
    popieram, oczywiście rozchodzi się głównie o $$$, KEP zasługuje na kopułkę w swojej cenie w końcu KEP kosztuje około 70e a vifa 25e. Wniosek jest prosty, że zasługuje na coś lepszego. Np polecany przez borysa KE25SC no, ale kto się odważy eksperymentować skoro ten głośnik kosztuje około 100e, raczej przychodzi do głowy żeby zrobić zupełnie coś innego.

Ja bym tak ostro nie stwierdzał, że vifa nie pasuje do monacora, bo oba głośniki raczej kierują się w stronę szczegółowości i stereofonii, bo prostu góra mogła by być lepsza, ale biorą pod uwagę cenę vify, ciężko o coś innego, jest mdt29, ale zgodnie wszyscy twierdzą, że to nie ten typ brzmienia, no i w tej cenie jest jeszcze seas 22taf/g, borys postawił go wyżej od vify, stwierdził, że tu cytat "Ogolnie o seasach mam bardzo dobre zdanie, stawiam je wyzej niz kopoli z vify (zdecydowanie).
    22taf/g to dobitnie naturalnie grajaca kopolka, swietne detale, zadnych sybilantow!!! No chyba ze przy bardzo duzych poziomach glosnosci (ale to normalne wystarczy popatrzec na krzywe izofoniczne). Naprawde warta swojej ceny kopolka, za kazda zlotowke na nia wydana gra jak za 2 conajmniej. W porownaniu z xt19 slychac ze nie podbarwia tak harmonicznymi na srednicy. Moze sie wydawac nieco surowo ale np dla osob pracujacych w branzy muzycznej to swietna kopolka na monitory studyjne." Cena zbliżona do vify, ale problemem jest zwrotnica.

Skomentuj

mnie zawsze ciekawil 27TBFC/G seasa jednak na razie nie mam mozliwosci na dobieranie kopulek jakie sie chce ze wzgledu na brak doswiadczenia w projektowaniu zwrotek.. raczej szukalem czegos co jest sprawdzone i ewentualnie pobawic sie czyms co nie sprawia klotopu tak jak napisalem zakladajac post. gra na razie z morelem pozniej przyjdzie czas na vife i zostawie ta ktora mi bardziej do kepa bedzie pasowala. I jak kazdy zestaw bede to robil pod siebie :wink:

Skomentuj

dolphin123, to jak porównasz to opisz tutaj co lepiej dla Ciebie się sprawdziło. Ja z oszczędności od razu poszedłem w vife :) nie mam pojęcia jak gra morel czy seas, może to i lepiej. Ważne, że słuchanie tego zestawu sprawia mi dużą przyjemność, najbardziej urzekła mnie przestrzeń prezentowana przez to zestawienie. Całkiem możliwe, że w porównaniu z czyś nawet tańszym np, Klonami totem mite albo M18WH i morel wcale nie jest tak super, ale wiara w swój zestaw i w to, że na prawdę bardzo dobrze gra, chociaż w rzeczywistości tam mogą być doły po 10db w charakterystyce jest najważniejsza.

Skomentuj

maneater89_1989, a Ty to co niby robisz ? W dodatku nie dajesz postów wygasających :P
          Nasza rozmowa wydaje mi się jest jak najbardziej na temat - bo na mówi o aplikacji KEPa, w dodatku ze wstęgą :P
          Zamieszczone przez maneater89_1989
          pomiary nie grają :wink:
          ale dają pewien poziom odniesienia.

Skomentuj

A co to i czyj to projekt zwrotki ?? Jeśli mozna zapytac ...

Skomentuj

troszke dlugo do pisania.. gdzies juz byl watek o projekt zwrotki do kepa. sa tu trzy wersje ktore musze przetestowac i zostawie najbardziej mi pasujaca i zalezne to jest tez od wysokiego ktory ostatecznie bedzie gral z kepem

Skomentuj

Re: Aplikacje SPH-165kep

Zamieszczone przez dolphin123
                Obudowa 19,95litra
                wymiary:
                Wysokosc 100cm
                szerokosc 20,6cm
                gleokosc 30,4cm
                Trochę z innej beczki: jak poradziłeś sobie z zejściem do 20 litrów? wg lekkich obliczeń to około 35-40 litrów twardego wypełnienia, masz może zdjęcia przed ostatecznym montażem? Pozdrawiam.

Skomentuj

Re: Aplikacje SPH-165kep

Zamieszczone przez colcolcol
                  jak poradziłeś sobie z zejściem do 20 litrów? wg lekkich obliczeń to około 35-40 litrów twardego wypełnienia, masz może zdjęcia przed ostatecznym montażem? Pozdrawiam.
                  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...aa3704300.html
                  :wink:

Konstrukcja przypadła mi do gustu. Kolorystyka, połączenie materiału frontu z "kolorowym" midwooferem.
                  Fajnie, że masz możliwość/chęci porównywania różnych tweeterów z kep'em.
                  Może umberto zamiesci swoją konstrukcję, to będziesz miał projekt zwrotnicy do wstęgi. :wink:

Skomentuj

Mi też się bardzo podoba wykończenie. Widać że masz już doświadczenie w "produkcji" kolumn.

Skomentuj

Tak, kolumienki w moim guście tylko nie dotarło do mnie, że przegroda dzieli kolumnę na dwie części bo nie ma w niej otworów. Czy ta dolna część może działać jak pudło rezonansowe? 40 litrów wolnego powietrza w symetrycznych ściankach... i czy nie powinna być co najmniej solidnie wytłumiona?

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol
                        ... Czy ta dolna część może działać jak pudło rezonansowe? 40 litrów wolnego powietrza w symetrycznych ściankach... i czy nie powinna być co najmniej solidnie wytłumiona?
                        Raczej nie, rezonuje "jedynie" obudowa, więc tą przestrzenią nie zawracał bym sobie głowy.
                        No ale zawsze można "dolną" komorę, wypełnić suchym żwirkiem. Była by komora balastowa. To się nazywa hi-end :wink:

Skomentuj

przemo-lukas, dzieki za opinie, wlasnie na takie konkretniejsze zdanie czekalem od kiedy wystawilem to na forum

Skomentuj

dolphin123 i jak wygląda końcowa aplikacja KEP'a ?

Skomentuj

Wiec po porownaniu XT19 i MDT-29 przy Kepie, zostawiam morela. Zmniejszylem tlumik wysokiemu zestaw sie bardziej otworzyl. MDT-29 gra wieksza przestrzenia niz XT19, delikatniejszy, barwniejszy, bardziej przypadl mi do gustu niz XT19, mozna go sluchac i sluchac a przy tym zestaw punktowy z wykopem co mi sie podoba.
                              Chwilowo dla sprawdzenia na dol zalozylem cewke 1,2 w drugiej zwrotce (pponizej) srednica tez sie bardziej otworzyla troche kosztem zejscia basu, wiec zostalo mi sprawdzenie tylko ktora zwrotka z ponizszych badziej bedzie mi pasowala, aby zwrotka byla poprawnie zlozona, nie bylo problemow z podzialem itd. Zobacze czy z cewka 1,2 i 3rzedem dla morela czy z cewka 1,5 i 2rzedem :wink:

Skomentuj

hej, w związku z nowym zakupem mam pytanko - który projekt zwrotki brzmi jest najbardziej sensowna dla KEP'a i XT19? Niech gra jak gra, bez tłumienia średnicy itp. Morel niestety drogo się ceni za MDT-29. Może warto, ale jeśli XT19 naprawię to zostaną, albo DX25 się wsadzi.
                                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

http://diyaudio.pl/files/zwrotnica_kep_xt_879.jpg :wink: mozesz zdjac sobie rezystor na kepie i zobaczyc co Ci bardziej odpowiada

Skomentuj

dzięki wielkie. Pawła pomęczę o konkretne elementy w polinku.
                                    MDT-29 znalazłem 360 zeta za parę ... :shock:
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jak coś przypominam, że mam nadpalone [ może sie przyda ] : )

Skomentuj

Bartuś gdzie mi tu bazar robisz :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X